El PSC s’enfonsa

Una enquesta de l’Ajuntament vaticina per primer cop una victòria de CiU i, a més, per una diferència folgadaLa valoració d’Hereu cau bruscament i es dispara la xifra de barcelonins que reproven la gestió del govern

Barcelona- Francesc Espiga

És només una enquesta, d’acord, però dibuixa unes perspectives electorals d’allò més negres per al PSC a la capital del país. El darrer baròmetre que cada sis mesos elabora l’Ajuntament de Barcelona assenyala, per primera vegada, una victòria de CiU en les pròximes municipals, que es fonamenta en un esfondrament de la intenció de vot socialista. Una tendència que s’acompanya, a més, d’una caiguda en la valoració de Jordi Hereu com a líder i un increment brutal del percentatge de ciutadans que valoren com a dolenta o molt dolenta la gestió de l’actual govern bipartit. Un toc d’atenció en tota regla del qual l’executiu assegura que pren nota.

La primera xifra de la prospecció que destaca és la intenció de vot amb vista als comicis locals del maig del 2011. CiU suma un 18,1%, gairebé un punt més que el que va obtenir en el darrer baròmetre. La dada més notable, però, és la davallada que experimentaria el PSC, que passa del 17,1% (desembre del 2009) al 10,7% d’ara. O sigui, una caiguda de quasi 7 punts. La resta de partits del consistori –PP, ICV-EUiA i ERC– queden si fa o no fa com fa sis mesos. On va, doncs, el vot de tota aquesta borsa d’antics votants socialistes? Doncs, segons el sondeig, a l’apartat d’indecisos, percentatge que augmenta del 18,4% al 27,7%. El fet que no hi hagi un transvasament directe de vots a un altre partit, i molt especialment a CiU, és la taula de salvació a la qual s’agafen els socialistes per considerar que la situació encara es pot remuntar.

Un segon indicador demolidor és la valoració dels líders dels grups municipals. Aquí Hereu rep directament, i de valent. Del 5 que obtenia en la darrera enquesta, passa a 4,1. O sigui, suspèn. El seu rival, el convergent Xavier Trias, és de fet l’únic que aprova, amb un 5,2 justet. Lligat amb aquest aspecte, hi ha l’estimació que es fa de la gestió del consistori. I aquí torna a haver-hi sotragada. El desembre del 2009 els que la puntuaven com a bona o molt bona eren el 44,6%. Ara només són el 32,3%. En inversa proporció els que la consideren dolenta o molt dolenta sumen el 45,4%, i fa mig any eren el 31,3%. Finalment hi ha un altre valor que, encara que es pugui considerar anecdòtic, no deixa de ser significatiu. La gestió del consistori ha passat a ser percebuda com el quart problema més greu que té ara mateix Barcelona, per sobre de la neteja o les molèsties per les obres. Sis mesos enrere, la política municipal ocupava l’onzè lloc en les cabòries dels ciutadans.La portaveu del govern, Assumpta Escarp, es va haver de retre ahir a l’evidència davant d’aquests resultats, que va qualificar “com un avís”. Tot i admetre que “hi ha un desgast evident” en l’acció de govern, Escarp va contextualitzar aquest vot de càstig en el moment en què es va fer el baròmetre –del 10 al 19 de juny–, que va coincidir amb l’anunci de les mesures de retallada de l’executiu central o amb plena ressaca per la consulta de la Diagonal. Per fonamentar aquest argument, va explicar que el sondeig també expressa una crítica molt explícita al govern espanyol i al de la Generalitat. “Hi ha un rebuig a la marca socialista”, va reblar Escarp.

Un dels altres factors que fan que el PSC encara tingui esperances de capgirar aquesta tendència és la bona nota que extreu la política econòmica que du a terme el consistori. Les mesures de contenció aprovades, com ara reduir regidories o la inversió en obres, reben un aval majoritari. Ara bé, la que desperta un aplaudiment més unànime és la de reduir la flota de cotxes oficials o despeses de protocol, una decisió que té més de gest que d’estalvi significatiu per a les arques municipals. Per contra, les receptes dictades per José Luis Rodríguez Zapatero, com ara abaixar el sou als funcionaris, són rebutjades de manera aclaparadora.

I en aquest context de crisi, en què creix notablement el nombre de barcelonins que consideren que la seva situació econòmica ha anat a pitjor, també hi ha un canvi en les preocupacions que manifesten. Ara la primera és l’atur, davant de la inseguretat, un escenari que no es donava des del 1993. En relació amb la perspectiva d’haver de retallar despeses, la majoria d’enquestats (31,9%) començaran per l’oferta de lleure i continuaran per la roba i el calçat (15,6%). La planificació de les vacances no queda gaire afectada per la conjuntura de vaques magres, tret que baixa molt tímidament el nombre de persones que faran vacances a l’estranger.

LA FRASE

Entenem aquests resultats com un avís i alhora els veiem com un rebuig general a la marca socialista
Assumpta Escarp
portaveu del govern

LA XIFRA

12,7%
És el percentatge
de suport electoral que ha perdut el PSC des del setembre del 2007, segons l’enquesta.

CiU calcula que tindrà 18 regidors i veu Trias d’alcalde

El líder de CiU a Barcelona, Xavier Trias, serà el pròxim alcalde. Així ho asseguren els convergents un cop han estudiat la intenció de vot dels ciutadans que es recull al baròmetre. Segons els seus càlculs, CiU obtindria 18 regidors a les eleccions vinents, mentre que el PSC en trauria 10, el PP 7, ERC 3 i ICV-EUiA, 3. A més, Trias és l’únic polític municipal que rep un aprovat, ja que és puntuat amb un 5,2, mentre que l’alcalde, Jordi Hereu, suspèn per primer cop, amb un 4,1. Segons el portaveu de CiU, Joaquim Forn, l’enquesta “confirma que una davallada del PSC a Barcelona ja no té aturador i una gran majoria dels ciutadans volen un canvi a la ciutat”. Forn va destacar ahir que ha augmentat el nombre dels que consideren que Barcelona ha empitjorat en l’últim any, cosa que es deu, segons el portaveu convergent, “als errors del dia a dia del govern municipal”. Els socialistes, en canvi, creuen que estan pagant el preu de governar en una època de crisi. Segons el primer secretari del PSC a Barcelona, Carles Marí, el baròmetre reflecteix “el desgast de governar en temps de crisi”. Martí assegura que “els socialistes no hem deixat de governar a Barcelona, tot desenvolupant mesures socials i econòmiques de lluita contra la crisi”.

Ester Capella, portaveu d’ERC, coincideix que “la davallada del govern és la constatació d’un model esgotat”, i acusa el govern que aquesta “gestió inadequada” arrossega la imatge de tots els partits tot i que estiguin a l’oposició. ERC advoca per escoltar què vol la societat en cada moment per evitar els descrèdit dels polítics. La portaveu del PP, Àngels Esteller, és al seu torn contundent en assegurar que “Hereu i el PSC estan en caiguda lliure a Barcelona”. Esteller afirma que “les principals preocupacions dels barcelonins, l’atur, la inseguretat i la immigració, coincideixen amb les del PP”. 

La davallada mostra un model esgotat
Ester Capella
PORTAVEU D’ERC A L’AJUNTAMENT DE BARCELONA
La davallada del PSC no té aturador
Joaquim Forn
PORTAVEU DE CiU A L’AJUNTAMENT DE BARCELONA
Patim el desgast de governar en crisi
Carles Martí
primer secretari del psc a barcelona
Hereu i el PSC estan en caiguda lliure
Àngels Esteller
portaveu del pp a l’ajuntament de barcelona
Publicat a El Punt Barcelona
29-07-2010

Leave a Reply