La jutgessa conclou que García-Bragado va donar “tracte de favor” a Millet

La interlocutòria que tanca la investigació del cas de l’hotel del Palau obre la porta perquè es jutgi els antics gestors de la direcció d’Urbanisme de Barcelona

La investigació judicial sobre les presumptes irregularitats comeses durant la tramitació del projecte de l’hotel del Palau de la Música, ha conclòs que els antics responsables de l’àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona van amagar informació clau de manera deliberada amb l’objectiu d’agilitzar aquesta obra. A conseqüència d’aquesta deducció, la jutgessa Miriam de Rosa Palacio ha decidit mantenir com a imputats en l’afer el que va ser regidor d’Urbanisme de la capital catalana, Ramon García Bragado; l’exgerent de l’àrea, Ramon Massaguer; i l’antic director jurídic d’Urbanisme i Infraestructures del consistori, Enric Lambies, juntament amb els que va ser els màxims gestors del Palau, Fèlix Millet i Jordi Montull. Una decisió que, a priori, marca el camí perquè tots ells acabin sent jutjats per aquest cas.

L’exregidor d’Urbanisme de Barcelona Ramon García Bragado, el dia que va anar a declarar pel cas Foto: ARXIU.

En la interlocutòria, que dóna per tancades les perquisicions, la jutgessa recorda que Millet i Montull van promoure la construcció d’un hotel al districte de Ciutat Vella, i que va obligar a emprendre diverses operacions urbanístiques, entre elles un canvi de planejament, amanides amb la signatura de múltiples convenis entre administracions.

Un primer aspecte que ha corroborat la investigació és que els dos principals implicats en el cas Palau van pressionar insistentment diversos polítics locals –com ara l’actual alcalde Xavier Trias– per accelerar el projecte. Amb qui Millet i Montull van tenir, però, una relació més estreta va ser amb García-Bragado i Massaguer, en tant que eren qui gestionaven la política urbanística del consistori. A parer de la magistrada ha quedat més que provat que ambdós estaven al corrent del fet que des del 12 de juliol del 2007 les finques on s’havia de fer l’hotel ja no eren de la Fundació del Palau, sinó d’un promotor privat –Olivia Hotels–, però que no van voler explicitar aquest canvi per no perjudicar l’obra. No en va, diversos testimonis, com l’exconseller d’Economia Antoni Castells, van assegurar que si haguessin sabut que el projecte no anava a càrrec del Palau, l’haurien vetat.

Per tot plegat, es conclou que l’exregidor d’Urbanisme i els seus col·laboradors van donar un “tracte de favor” a Millet i Montull, i alhora s’observen indicis de possibles delictes. Ara toca a la defensa i al fiscal pronunciar-se.

LA FRASE

Es deriven clars indicis de la pressió exercida pels senyors Millet i Montull sobre membres de l’Ajuntament
interlocutòria de la titular del jutjat número 10 de barcelona

LA XIFRA

900.000
euros
és la suma que suposadament va pactar l’amo d’Olivia Hotels amb Millet i Montull per desbloquejar l’obra.

Setge a l’exregidora de Ciutat Vella

La interlocutòria també recull les pressions de què va ser objecte l’antiga regidora de Ciutat Vella, Itziar González, perquè no posés pegues al projecte. A banda dels recels que li generava l’obra, González volia obrir un procés participatiu entre els veïns de la zona perquè hi poguessin introduir canvis. A banda dels mateixos Millet i Montull, un dels que va fer un marcatge més estricte a la regidora va ser García-Bragado, que es comprometia a una cosa amb González i després feia just al contrari. El cas va ser un dels detonants de la dimissió de la regidora.

Publicat a
El Punt Avui. Edició Nacional
14-01-2012

Leave a Reply