L’Ajuntament de Barcelona multa amb 10.000 euros el Circ Raluy per enganxar cartells

Ja i tornem, el Ajuntament de Barcelona te dos formas de interpretar la llei una per els ciutadans i un altre per a ells mateixos.
El circ, que es planteja no tornar a la ciutat, denuncia una «persecució» i porta el cas als tribunals

MARCEL BARRERA
El Circ Raluy, que des de fa 15 anys visita Barcelona, podria no tornar a la ciutat. El conflicte amb l’Ajuntament de Barcelona està servit. Durant les estades del circ al Port Vell els anys 2008 i 2009 es van interposar un total de 21 multes contra la companyia, que va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2006, per haver enganxat cartells pels carrers de la ciutat i haver vulnerat l’ordenança de civisme. Les multes superen els 10.000 euros, una quantitat que el Raluy «no pot assumir econòmicament», segons el director del circ, Carles Raluy, que assegura que es tracta d’una «persecució», ja que totes les denúncies són d’un mateix agent. L’Ajuntament, per la seva banda, assegura tenir les «àmplies proves fotogràfiques» que demostren les reiterades infraccions del circ.
La majoria de les 21 multes pugen a 375 euros, i van ser interposades durant les dues últimes visites del circ a la ciutat, els anys 2008 i 2009, per un únic agent, el número 017496 de la direcció de Serveis de Neteja i Gestió de Residus de l’Ajuntament de Barcelona després que agents cívics de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Barcelona notifiquessin, mitjançant fotografies, que hi havia cartells publicitaris enganxats en parets d’edificis i als vidres de cotxes particulars de l’Esquerra de l’Eixample, les Corts, Vila Olímpica, Sant Ramon, Dreta de l’Eixample, el Clot, Poblenou, Barceloneta, Barri Gòtic, etc. Segons l’ordenança de civisme, no es poden enganxar cartells en zones no autoritzades, tot i que aquesta mateixa setmana s’han vist cartells de l’Ajuntament de Barcelona promocionant el concert Música als Parcs en diferents portals del barri del Poble-sec.Permís dels comerciants
El circ no ha pagat l’import de les multes, en espera que es resolgui la demanda als tribunals que la companyia ha presentat per intentar anul·lar-les. D’algunes multes ja ha expirat el termini de pagament, i d’altres acabarà aquest mes de juny. Segons Carles Raluy, pagar més de 10.000 euros en multes «no es pot suportar econòmicament».

Raluy explica que cada any es contracten estudiants perquè distribueixin prop de 3.000 cartells. «Són cartells petits, i sempre es demana permís als comerciants abans de posar-los», segons Raluy, que hi afegeix que «de vegades no hi caben a les vitrines i els mateixos comerciants donen permís per posar-los a la paret del costat». «Fa molts anys que viatgem per tot el món –comenta Raluy– i mai ens havia passat una cosa així; demanem de les autoritats una mica més de comprensió.»

Multa de 500 euros
Segons una portaveu de l’Ajuntament, s’ha seguit l’article 77 de l’ordenança de civisme, que preveu la intervenció d’agents cívics al carrer que fotografien les infraccions. Entre els motius de les multes hi ha «deixar publicitat a l’exterior dels vidres», «deixar publicitat a l’exterior dels vidres de vehicles», o «enganxar un cartell o adhesiu a l’espai públic». La multa més elevada puja a 500 euros i es va posar el 7 de gener del 2009 per haver enganxat més de 5 cartells o adhesius en un tram de l’avinguda Paral·lel.

Pel director de la companyia, que aquest estiu actuarà a l’illa de la Reunió amb el suport de l’Institut Ramon Llull i el mes de setembre té previst reprendre la gira per Catalunya, es fa «molt difícil» tornar a Barcelona. Fa 15 anys que el circ s’instal·la cada Nadal al Port Vell de la capital catalana. El Raluy és Premio Nacional de Circo i Creu de Sant Jordi de la Generalitat. Les relacions dels circ amb l’Ajuntament de Barcelona són com un carro que va pel pedregar. La polèmica més sonada va ser l’any 2004, quan es va prohibir per primera vegada a la història de la ciutat un número de feres al Circo Mundial, d’acord amb la nova ordenança que prohibia els números d’animals salvatges. El circ, que havia visitat Barcelona durant quasi 30 anys seguits, ja no ha tornat més a la ciutat.
Poques setmanes després, l’Ajuntament de Barcelona va prohibir que el faquir Kirman presentés una serp en un espectacle infantil que estava organitzat pel mateix consistori. El cas va arribar al ple de l’Ajuntament de Barcelona a través del PP, ja que mesos després el mateix consistori, mitjançant el districte del Poblenou, va contractar l’artista. Els últims anys ja hi havia hagut fortes polèmiques amb el Circ Raluy, que va haver de suspendre un número de foques del seu espectacle després que l’Ajuntament de Barcelona va prohibir-li el número un dia després d’anunciar-lo.
L’any 2009, el Circo Universal també va tenir problemes amb la corporació municipal. La companyia, instal·lada al Fòrum, va desafiar l’Ajuntament i va presentar el dia de l’estrena un número de cocodrils. Paral·lelament, aquests últims anys el consistori ha participat en l’espai de creació de circ que gestionat per l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) es va presentar fa dos anys al Fòrum. La Generalitat té aprovat un protocol amb les entitats municipalistes per evitar conflictes amb les companyies de circ.

L’enèsima polèmica
M.B

Els cartells al carrer. Foto: M.B.

La mateixa setmana que s’han conegut les multes al Circ Raluy per enganxar cartells a la via pública han aparegut al barri del Poble-sec nombrosos cartells enganxats en parets del barri promocionant el concert inaugural del cicle Música als Parcs que es va celebrar el 2 de juny. Aquests cartells, visibles en portals i sota intèrfons, estaven firmats per l’Ajuntament de Barcelona i també per Medi Ambient.

Publicat a  El Punt Barcelona
06-06-2010

Cartells de l’Ajuntament al Poble-sec

Leave a Reply