L’Ajuntament es bolca contra el fenomen dels ‘ni-ni’

El govern de Jordi Hereu intensifica les mesures perquè els joves de la ciutat trobin feina o tornin a estudiar, malgrat que l’efectivitat de les actuacions no passa del 46% d’inserció laboral

Barcelona té un greu problema amb els seus joves de 15 a 24 anys. Es tracta d’una població de 152.102 persones –el 9,38% del total de la ciutat–. Un del cada deu nois i noies que estan en edat d’estudiar o d’accedir a la primera feina ha optat per no fer res en vista d’un sistema educatiu que no els satisfà –el percentatge de fracàs escolar oscil·la del 15% en l’ESO al 36% en els cicles formatius de grau superior– i d’un mercat laboral que els barra la porta o només els ofereix contractes temporals amb sous de misèria –la taxa d’atur juvenil se situa en un 35,5%–. Són l’anomenada generació ni-ni, els que han abandonat els estudis i tampoc busquen feina, un col·lectiu del qual, segons estudis recents de l’Ajuntament, hi ha més de 15.000 militants passius.

El govern de Jordi Hereu, amb el suport del Departament de Treball de la Generalitat, però, no es resigna a deixar perdre aquest capital humà, i amb vista a l’últim any del mandat municipal ha decidit intensificar les mesures per tornar l’esperança a una part d’aquests joves. No és una tasca fàcil, com ha reconegut el primer tinent d’alcalde i responsable de l’àrea econòmica del consistori, Jordi William Carnes. Després d’un any d’haver aplicat estratègies d’orientació i inserció laboral, els resultats no arriben a l’aprovat. A tall d’exemple, el programa Activa’t per l’Ocupació, que ha atès més de 1.800 joves menors de 25 anys en situació d’atur, ha assolit un percentatge d’èxit del 46,3%, i del 40% en el cas dels nois que havien abandonat abans d’hora els estudis. En canvi, el 68% dels participants en les accions de qualificació professional inicial s’han reincorporat al món educatiu.

Ni que sigui havent de picar ferro fred, l’executiu bipartit ha optat per estendre l’oferta d’actuacions per incentivar el jovent i s’ha proposat arribar a 80.660 participants en els nou itineraris que els ofereix per millorar la seva formació i atraure’ls cap a sectors econòmics emergents de la ciutat. Així, durant el curs escolar 2010/2011 l’Ajuntament estendrà a tots els centres d’ensenyament secundari de Barcelona l’aplicació multimèdia P22p (Porta 22 portàtil) per donar orientació acadèmica i professional a 32.000 alumnes. També llançarà en el darrer trimestre d’enguany un programa, adreçat a 1.500 joves desocupats, per a l’aprenentatge d’ocupacions amb futur, com ara les noves tecnologies, la moda, les activitats portuàries, el comerç, el turisme i les energies renovables. La lluita contra el fenomen dels ni-ni es completa amb un augment del nombre de places de formació professional –n’hi haurà 1.170 més–, fins arribar a 27.989, en nous itineraris de qualificació professional per a joves que no han assolit la titulació secundària obligatòria i, a través de Barcelona Activa, en el foment de la creació d’empreses per part de menors de 25 anys.

 LA FRASE

Constato la nostra insuficiència, però només Bilbao té unes ràtios d’atur juvenil més baixes
Jordi William Carnes
Primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona
LES XIFRES

16,88
per cent
d’atur juvenil al districte de Sant Martí, el més elevat de la ciutat, seguit del de Nou Barris.
6.315
joves desocupats
a Barcelona constaven a les oficines del Servei d’Ocupació de Catalunya el juliol del 2010.

Darrera actualització ( Dimarts, 19 d’octubre del 2010 02:00 )

Publicat a
El Punt Barcelona 19-10-2010

Leave a Reply