Web 2006-2010

Visita la web anterior de la Plataforma.

Reobren els Jardins Costa i Llobera al cap de 5 anys d’obres

Els treballs han costat 4,6 milions i s’ha refet el drenatge i s’ha estabilitzat el subsòl després de detectar-hi esvorancsÉs un dels jardins més singulars de Montjuïc, dedicat a les plantes crasses.

Emma Ansola

Cinc anys de feina i 4,6 milions de despesa. Aquest és el cost que ha tingut per a l’Ajuntament de Barcelona recuperar un dels espais verds més singulars de la muntanya de Montjuïc, els Jardins de Mossèn Costa i Llobera que ahir finalment van obrir les portes a la ciutadania.

Els treballs de rehabilitació van deixar-hi al descobert importants esvorancs i moviments de terra que posaven en perill l’estabilització del jardí de sis hectàrees. Després d’inspeccionar el terreny, un estudi tècnic va detectar que l’origen del problema era la compactació irregular del terreny, un espai que s’havia fet servir de pedrera per construir moltes obres civils de la ciutat a principi de segle i que després es va anar reomplint de mala manera amb runa sense compactar. La mala qualitat del terreny i i una xarxa de clavegueram antiga i deteriorada havien provocat greus filtracions d’aigua fins arribar a causar els esvorancs i els moviments de terres, segons aquest estudi. Nous accessos

Arran dels treballs per recuperar el subsòl dels jardins, l’Ajuntament va decidir també millorar l’accés als jardins i ara, a més de les dues entrades des de la carretera de Miramar, se n’han obert dues més, una al passeig de les Bateries, des del barri del Poble Sec just al darrere del nou parc de bombers, i l’altra des del port, recuperant un pas inferior de vianants que creua la ronda Litoral.

A més de l’obra civil per corregir les imperfeccions del terreny, els treballs han inclòs la replantació d’algunes espècies de plantes, el tresor més important dels jardins, inaugurats l’any 1970. El 1940 aquest espai ja va servir de camp de proves per plantar-hi cactus i altres plantes crasses atès el microclima de què gaudeix aquest paratge situat al sud-est del parc de Montjuïc i on es registra una temperatura entre dos i tres graus per sobre de la de la resta de la ciutat.

L’encarregat d’obrir aquest nou espai a la ciutadania va ser l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, acompanyat de la cinquena tinenta d’alcalde, Imma Mayol, i la regidora del districte Sants-Montjuïc, Imma Moraleda. Hereu va convidar la ciutadania i sobretot les noves generacions a conèixer i disfrutar dels Jardins Costa i Llobera. Mayol va destacar l’harmonia que ofereix l’entorn alhora que advertia de la vulnerabilitat del jardí, amb plantes que requereixen poca aigua i altes temperatures. Moraleda assenyalava que els jardins s’han obert als veïns del Poble Sec.

 LA XIFRA

6,15 hectàrees és l’espai que ocupen els Jardins Costa i Llobera, que tenen un recorregut d’una seixantena d’espècies.

Publicat a
El Punt Barcelona
10-01-2011

Comments are closed.