Web 2006-2010

Visita la web anterior de la Plataforma.

El futur port dels pescadors obert a Barcelona es farà en 5 anys

“Les mentides de tant repetir-les semblen veritats: La Barceloneta no viu d’esquenes al mar.
RAMON COMORERA
BARCELONA
L’obertura urbanística i vital de Barcelona al mar després de dècades de donar-li l’esquena es va iniciar amb la recuperació del litoral els anys dels Jocs. Aquest ha estat i continua sent un procés lent d’acord amb la magnitud dels canvis. Es van recuperar moltes platges, el Port Vell i el Moll de la Fusta, i es van fer la Vila i el port olímpics. Més tard va venir el Fòrum i després el projecte polèmic de la Nova Bocana, amb el gratacel de l’Hotel Vela a primera línia de mar, fet que trenca de forma rotunda l’horitzó. L’operació crema ara noves etapes amb l’aprovació municipal de dos plans. El primer, la reforma i obertura a la ciutat de les velles instal·lacions del moll de Pescadors, pla que ja va ser anunciat el 2006 per l’Autoritat Portuària de Barcelona (APB) i que ara es podria realitzar en cinc anys. El segon, la construcció de la dàrsena esportiva de la Nova Bocana i del seu entorn.

La tinenta d’alcalde Assumpta Escarp va anunciar ahir el vistiplau de la comissió de govern a uns plans que desenvoluparà en els pròxims anys l’APB en col·laboració amb operadors privats. Després d’aquest pas serà l’últim ple del mandat el que aprovarà definitivament la planificació. Escarp va destacar que amb els dos projectes augmentarà la relació ja fluida de la ciutat amb el port, encara que va insistir en el fet que serà l’APB qui els faci realitat.

PER ETAPES / El pla del moll de Pescadors s’executarà mantenint l’activitat de la flota i de la llotja actuals. Per fer-ho, s’actuarà en quatre etapes. En la primera es construirà la part del nou edifici multifuncional que correspon a la nova fàbrica de gel. Acte seguit, s’enderrocaran les dependències on ara es produeix aquest imprescindible conservant del peix. Després s’abordarà la resta de l’immoble que inclou la llotja, un restaurant obert i una passarel·la per a les visites ciutadanes. Finalment, es demolirà el vell recinte on se subhasten en l’actualitat les captures i s’urbanitzarà l’espai públic que es guanyarà al seu voltant.

Amb els canvis, la històrica i catalogada Torre del Rellotge, que va ser construïda l’any 1772 i usada com a far del port fins a mitjans del segle XIX, quedarà a la zona oberta i podrà ser visitada lliurement. La passarel·la rampa unirà aquest sector públic amb el primer pis del nou edifici. Així mateix, es preveu la creació d’un punt d’atracada a la confluència dels molls de Pescadors i Balears per a ús de futures connexions marítimes de la zona, des del Maremàgnum fins a la Barceloneta.

LICITAR LES OBRES / Una vegada aprovat el pla urbanístic, l’APB encarregarà els projectes constructius amb la intenció de licitar per parts les obres a finals d’aquest any o principis del 2012. La intenció, segons van explicar ahir fonts de la infraestructura, és que el projecte segueixi endavant aliè a possibles retallades inversores. Aquesta reforma ja va ser presentada el 2006 pel llavors president de l’APB Joaquim Coello. Des d’aleshores no havia avançat, encara que en aquests anys s’ha completat la reestructuració de la flota amb el desballestament de les barques petites i de poca activitat.

En el cas de la Nova Bocana, l’APB també preveu treure a concurs entre finals d’aquest any i principis del 2012 la construcció i explotació de la dàrsena esportiva que tindrà un total de 150 amarratges a l’aigua i 250 a terra en un aparcament en altura per a barques de petites dimensions. Aquest pla inclou l’edifici d’oficines i serveis de la dàrsena, la urbanització per a ús de vianants del tram final del passeig de Joan de Borbó i la construcció d’un mirador. Totes aquestes obres, segons l’APB, es faran a continuació de les que es duguin a terme al port.

Notícia publicada al El Periodico

Vegeu el videocomentari a http://epreader.elperiodico.cat 

“Les mentides de tant repetir-les semblen veritats: La Barceloneta no viu d’esquenes al mar. Via @bombalhotelvela

Enviat per labarcelonetaambelaiguaalcoll
dijous 10 de març de 2011

You must be logged in to post a comment.