El pla per eliminar grafits no sedueix els comerciants

La crisi és l’argument que esgrimeixen els botiguers per justificar el poc interès que ha tingut el servei cofinançat pel consistori Dels 900.000 euros pressupostats en ajuts, només se n’han donat 31.000

Francesc Espiga

Només cal fer un volt fora dels horaris comercials per districtes com ara Ciutat Vella per constatar-ho. Ja sigui a conseqüència d’una vocació artística furtiva, o bé per un acte d’incivisme pur i dur, les persianes de moltes botigues de Barcelona estan farcides de grafits, signatures o tags, adhesius o proclames reivindicatives. Algunes estadístiques fins i tot apunten que hi ha una mitjana de 18 pintades per cada quilòmetre vial als eixos comercials de la capital catalana. El 17 de novembre del 2009 l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa un servei d’adscripció voluntària per dignificar la fisonomia d’aquests establiments, i que bàsicament ha consistit a habilitar una línia d’ajuts per netejar les persianes i els aparadors en què hi hagi un gargot. El consistori paga el 50% del cost de treure’l i el manteniment posterior durant dos anys. La resta de la despesa va a càrrec del propietari de la botiga.

Un dels operaris que presta el servei el dia que es va presentar la iniciativa als mitjans de comunicació ara ja fa més d’un any Foto: EL PUNT.

Quan ha passat més d’un any des de la implantació d’aquest pla, però, els resultats són descoratjadors. Segons dades facilitades pel mateix consistori, en tot aquest temps s’han rebut 88 sol·licituds per accedir a aquestes subvencions. Ja se n’han resolt 30, i 88 estan en tràmit. Ara bé, la dada que il·lustra l’exigua resposta que ha tingut la iniciativa és que dels 900.000 euros que va pressupostar per a aquests ajuts, només n’ha acabat donant 31.249. Tot just un 3,4% del previst.

Des de la Fundació Barcelona Comerç, que agrupa els principals eixos comercials de la ciutat, s’apunten diverses causes que expliquen aquesta baixa adhesió al servei. D’entrada, el procés per posar-lo en marxa ha estat llarg i feixuc, ja que s’ha hagut de negociar amb diverses empreses per aconseguir un preu atractiu per fer la neteja de les pintades. Després de moltes converses, s’ha aconseguit que el botiguer hagi de pagar uns 18 euros per cada metre quadrat de persiana. A més des de la fundació també s’apunta que la dotació pressupostària que va fer el consistori era un pèl inflada. Ara bé, el gran argument és la crisi. “El comerç està en un moment molt complicat, en què tot el que representi gastar un euro de més és mira amb lupa”, comenta Joan Mateu, president de Barcelona Comerç. També afegeix que el fet que s’hagi posat de moda decorar persianes amb grafits ha creat “desconcert” entre molts comerciants a l’hora d’interessar-se pel pla.

En aquest context, tant Mateu com l’Ajuntament mateix defensen que tots aquests motius són purament conjunturals i que, per tant, tan bon punt la crisi deixi d’oprimir, molts establiments se sumaran a la iniciativa. “El pla té plena vigència i, a més, ofereix unes condicions immillorables”, sentencien les dues fonts. Per això no només es mantindrà vigent, sinó que es difondrà més entre els 35.000 establiments comercials que hi ha a la capital catalana perquè s’hi vagin afegint. El PP, però, considera que els resultats assolits fins ara són conseqüència d’una mala gestió: “Aquestes dades confirmen la falta de voluntat del govern d’informar adequadament del pla”, conclou la regidora popular Emma Balseiro.

 LA XIFRA
88 expedients s’han rebut en més d’un any per rebre aquests ajuts, i només se n’han resolt 30.

LA FRASE
Tenim motius per pensar que a partir de l’any vinent aquest servei agafarà més embranzida
Joan Mateu
president de la fundació barcelona comerç

Publicat a
El Punt Barcelona
28-12-2010

Comments are closed.