Han tancat les urgències de l’ambulatori de Lope de Vega

 On és la participació real, de la qual l’Ajuntament fa tanta publicitat, però que finalment no s’aplica?

Fa uns quants dies alguns veïns i veïnes se’ns van queixar perquè havien tancat les urgències de cap de setmana del CAP (ambulatori) Poblenou del carrer Lope de Vega. Va ser tota una sorpresa per a nosaltres, sobretot perquè, fa un parell de mesos, a la reunió del Consell de Salut del Districte se’ns va comentar que s’obriria un nou centre d’atenció sanitària, un CUAP (Centre d’Urgències d’Atenció Primària), que seria un nou servei d’urgències entre les urgències de l’ambulatori de Lope de Vega i les de l’Hospital del Mar, cosa que milloraria substancialment l’assistència sanitària al veïnat. Se’ns va demanar participació i suport.

La realitat, pel que veiem, ha estat una altra. Una vegada més hem de manifestar que no entenem aquest discurs, una vegada més no es compta amb els veïns, ni amb els seus representants. No estem d’acord amb aquesta mesura presa unilateralment, no entenem aquest tipus de participació que ens demanen davant dels fets consumats. Això no és participació, ni tan sols arriba a informació, és una imposició. Com podem influir per millorar les coses? On és la participació real, de la qual l’Ajuntament fa tanta publicitat, però que finalment no s’aplica?

Tot el veïnat de la zona sabia que per a petites urgències (fora de l’horari de visita dels metges de capçalera) podia anar al CAP Poblenou de Lope de Vega, fins i tot en dissabte i diumenge. Sabíem que el servei era limitat, però almenys cobria les petites necessitats, un refredat, una petita cura per un cop, o per aclarir la incertesa de la gravetat d’un problema. D’una forma àgil i ràpida quedava determinada la urgència i si calia s’enviava el malalt a l’Hospital. En definitiva, donava seguretat i assistència, que creiem que es una de les coses que ha de fer l’assistència sanitària, entre altres.

El nou CUAP pretén donar servei a 194.936 persones (segons les seves dades) del districte de Sant Martí. Creiem que és insuficient, que neix petit. De totes maneres alguns veïns que han hagut de fer servir aquesta nova instal·lació, situada al carrer Fluvià 211 (al costat de l’ambulatori Sant Martí), ens han comentat que està bé, però que ja comença a tenir problemes per l’acumulació de malalts. Evidentment no estem en contra d’aquest nou servei; al contrari, pensem que pot ser bo, que pot descarregar les urgències dels hospitals i, per tant, millorar l’assistència sanitària als veïns, però de cap manera s’havia de fer a costa d’eliminar un altre servei que funcionava.

Manifestem, doncs, que no estem d’acord amb la reducció de les urgències al CAP de Lope de Vega, perquè hem perdut una assistència de proximitat; el CAP està situat en el nucli central del Poblenou, inclosa la zona d’influència del CAP Ramon Turró, on es concentra una bona part de la població, i la proximitat és un valor afegit que cal tenir en compte, sobretot pensant en la gent gran.

Perquè aquest servei funcionava correctament, no entenem que es desfaci sense haver-ne parlat amb els afectats, veïns i veïnes del Poblenou. Considerem que era independent del nou servei que s’ha posat en marxa i el complementava, i que eliminar-lo no es correspon a l’acord que es va presentar al Consell de Salut.

* Quadre resum de la nova situació dels ambulatoris del Poblenou

Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou
dimecres, 23 de febrer de 2011 23:41

Leave a Reply