Una comissió investigarà la corrupció a Ciutat Vella

Un cop mes es creara una comissió que el seu objectiu sera tapa tota la bruticia.

Els grups municipals acorden per unanimitat crear un òrgan que indagarà sobre el casGovern i oposició també volen cessaments, però discrepen sobre l’abast de les responsabilitats polítiques

 Francesc Espiga

Els cinc grups polítics amb representació a l’Ajuntament de Barcelona van acordar ahir, per unanimitat, constituir una comissió d’investigació sobre la trama de corrupció a Ciutat Vella en la qual, entre d’altres, hi ha imputats dos alts funcionaris municipals. Igualment els partits també han assolit un consens sobre la necessitat d’establir responsabilitats polítiques en un afer que enverina el tram final de mandat, tot i que en aquest punt hi ha diferències substancials. L’equip de govern vol que els possibles cessaments o relleus temporals afectin només persones que tinguin una implicació judicial clara en el cas. L’oposició, per contra, vol el cap d’alts càrrecs del consistori que apareixen citats al sumari –com ara el regidor del PSC Roger Pallarols o el gerent de l’àrea de Seguretat, Joan Albert Dalmau–, però que, fins ara, ni tan sols han estat citats a declarar.

La creació d’aquest òrgan fiscalitzador va ser proposada pel PP a la comissió de Presidència celebrada ahir, i ara haurà de ser ratificada per ple. Posteriorment s’haurà de pactar la metodologia –què s’investigarà exactament?– o el calendari de treball, un tràmit que no es preveu fàcil. Partits com CiU i el PP no volen que la investigació es limiti exclusivament a les presumptes corrupteles que es van produir a Ciutat Vella a l’hora de tramitar o concedir llicències a apartaments turístics, i demanaran que també s’indagui la possible extensió de la xarxa a districtes com el de Nou Barris. L’argument per justificar la petició és que un dels principals implicats en l’escàndol, l’excap de llicències de Ciutat Vella, Helio Lozano, va ocupar una responsabilitat similar en aquest territori. Així mateix convergents i populars sospiten que també es podrien haver produït irregularitats en el procés d’obertura o regularització d’altres locals de pública concurrència on va intervenir Lozano o la que era la seva mà dreta, Elena Ariza, que també està imputada judicialment.

Independentment dels treballs de la comissió, CiU, PP i ERC consideren que l’executiu de Jordi Hereu ha de prendre mesures dràstiques per emetre un missatge de tolerància zero amb la corrupció. En aquesta línia ahir es va aprovar una altra proposició, presentada per CiU i amb el suport també de la resta de grups, on es demana “suspendre de manera preventiva de les seves funcions tots els responsables polítics vinculats al sumari… i sobre els quals pesin dubtes raonables sobre l’honorabilitat de les seves actuacions”. Un redactat tan difús, fa que els partits facin interpretacions molt diferents sobre fins on han d’arribar aquests cessaments. CiU, per exemple, vol que plegui el gerent de Seguretat, Joan Albert Dalmau, per haver mantingut converses amb Lozano quan ja se l’investigava. L’equip de govern, però, defensarà que cal ser prudent amb càrrecs no imputats.

Publicat a
El Punt Barcelona
21-10-2010

Leave a Reply