La Comissió de la Dignitat anirà als tribunals i a la ONU si no es retornen els ‘papers’ de Salamanca

Adverteix que l’incompliment del trasllat dels lligalls pendents vulnera la llei recorda que a banda d’aquesta remesa de 300 caixes encara queda documentació catalana que cal tornar als seus propietaris i hereus

La Comissió de la Dignitat portarà l’Estat als tribunals i a la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides si no es compleix el retorn de tots els papers de Salamanca.

El portaveu de la Comissió, Josep Cruanyes, ho ha anunciat aquest dimecres en una declaració de l’entitat arran de la suspensió del lliurament de les 300 últimes caixes de documents catalans de l’Arxiu de Salamanca. Aquest dimecres, el ministeri de Cultura va cancel·lar la reunió del Patronat del Centre de la Memòria Històrica de Salamanca, en la que s’havia de tractar el trasllat dels papers a Catalunya.

La cancel·lació arriba poc després que la Junta de Castelló i Lleó i l’Ajuntament de Salamanca hagin demanat a l’encara ministra de Cultura Ángeles González-Sinde que no es celebrés la reunió adduint la situació d’interinitat del govern en funcions.

La Comissió de la Dignitat, constituïda per impulsar el retorn dels documents confiscats durant la Guerra Civil i dipositats a la ciutat castellana, s’ha mostrat “profundament indignada” pel fet que s’hagi suspès el trasllat dels lligalls.

“La restitució de les víctimes de les dictadures és un dret humà, també en allò relatiu a la documentació”, ha assegurat Cruanyes.

A més, ha advertit que suposa un incompliment de la llei, ja que hi ha una norma del 2005 que estableix el retorn dels papers. Per aquest motiu ha assegurat que iniciaran accions legals davant els tribunals “per exigir la transferència dels documents que falten per completar el compliment de la llei”.

També es plantegen denunciar el cas a la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides, al Consell Internacional d’Arxius i al consell d’Europa. La Comissió creu aquesta situació és una nova mostra de la “poca convicció democràtica” del govern espanyol i li recorda que és un “deure de l’Estat”.

Per altra banda, Cruanyes ha subratllat que els 300 lligalls que estaven a punt de ser tornats, “no són tot el que falta”, ja que encara queda una quarta part de la documentació requisada pel règim franquista a particulars. També està pendent de retorn, “tot el fons d’hemeroteca de diaris i revistes, cartells, banderes, segells i altres objectes diversos”, ha afegit.

Publicat: El Punt Avui
14-12-2011

Leave a Reply