El funcionari de l’Eixample admet irregularitats

Cabestany reconeix que va demanar al seu cunyat que signés peticions de llicències que després ell aprovava “de forma legal”La fiscal li augmenta a 5 anys la pena de presó com a cap de la trama

Mayte Piulachs

Un cas de suposada corrupció en la tramitació de llicències a l’Ajuntament de Barcelona va arribar ahir a judici, a l’Audiència de Barcelona, set anys després de destapar-se. Es tracta de la trama formada, segons la fiscal, pel llavors cap de llicències de l’Eixample, Eduard Cabestany, en connivència amb el seu cunyat, el també enginyer Ignasi Martí, a més de l’enginyer industrial Joaquín Quílez (imputat en tres nous casos de corrupció municipal que ara s’investiguen: als prostíbuls de Castelldefels, a l’Eixample i a Ciutat Vella), i altres cinc acusats, a qui se’ls imputa haver participat en la conxorxa per tramitar llicències a uns setze locals de la ciutat a canvi de diners, del 2002 al 2004.

Abans de tot, la fiscal va anunciar que augmentava la sol·licitud de la pena a Cabestany perquè considera que és el líder del grup: de tres anys i tres mesos de presó a cinc anys i set mesos, a banda dels nou anys d’inhabilitació. Cabestany, que ja no és funcionari, va ser força picallós en la seva declaració, tot i que ell va atribuir-ho “als nervis”. El magistrat president de la secció 21 de l’Audiència, Gerard Thomas, però, va haver de reiterar-li dos cops que contestés amb educació. I és que en una ocasió va replicar a la fiscal que la llista de sol·licituds per instal·lar salons recreatius que ell va entregar a un particular “no és informació reservada, és informació que es pot treure d’internet”. “D’on la va treure vostè?”, va preguntar-li la fiscal, amb fermesa, i Cabestany va admetre: “De l’ordinador de l’Ajuntament, però no requeria cap clau.”L’exfuncionari es va contradir en les explicacions sobre les incompatibilitats que tenia com a treballador públic. “Ningú [de l’Ajuntament] em va dir que no podia exercir d’enginyer lliurement, i em van ampliar la compatibilitat per a una empresa del Vallès”. Coneixedor, però, que no podia exercir a la capital catalana, va admetre que va demanar al seu cunyat, l’enginyer Ignasi Martí, que signés la petició de llicències –i la fi d’obres– per obrir negocis a Barcelona que Cabestany preparava al seu despatx privat, E-E Enginyeria (que era del seu pare, que també havia estat funcionari). Cabestany va afegir: “Era conscient que no podia exercir d’enginyer a Barcelona, és l’únic que se’m pot retreure, perquè cap llicència aprovada era falsa”. Precisament, l’advocat de Cabestany, Emili Zegrí, va fer constar que cap de les setze llicències sota sospita en aquest cas de corrupció “no ha estat denegada ni revocada” pel consistori.

Tipp-Ex al llit matrimonial

Un d’aquests expedients que venia del despatx privat del funcionari era el d’un centre de massatges, sobre el qual Cabestany va confessar –preguntat per Olga Tubau, l’advocada de l’Ajuntament, que exerceix l’acusació particular– que com que els seus superiors no el volien aprovar perquè hi sortia una foto d’un llit de matrimoni, que feia sospitar sobre la real activitat del local, ell mateix va arreglar l’expedient dividint el tàlem amb Tipp-Ex per convertir-lo en dos llits individuals.

L’exfuncionari Julián López Sánchez, també imputat i que havia treballat a Ciutat Vella, va admetre que portava clients, amb problemes per obrir els seus negocis, a Cabestany i els cobrava un 10% del total del cost del projecte, xifrat entre els 2.500 a 6.000 euros, que s’enduia Cabestany. Tanmateix, a la Guàrdia Urbana, va declarar que els diners els hi donava el cunyat de Cabestany. El judici, que es preveu que s’allargui fins divendres, continua avui amb la declaració de la resta d’acusats i afectats.

 A Cabestany no el vaig conèixer a l’Ajuntament. Jo feia de comercial per tramitar llicències

Julian López Sánchez
Exfuncionari de ciutat vella
Ignasi Martí em va signar alguns projectes, com a favor familiar, i no sabia res més
Eduard Cabestany
Excap de llicències de l’eixample
No vaig cobrar ni una pesseta per signar projectes i si ho hagués sabut no n’hagués signat cap
Ignasi Martí
Enginyer

Quílez: “Els pressiono perquè l’Ajuntament és un caos”

“Sóc un enginyer industrial amb més de 30 anys d’experiència. Tinc expedients presentats per tots els districtes de la ciutat, i el 99% de les llicències d’hostals són meus; en sóc pioner”. És l’autopresentació que l’enginyer Joaquín Quílez va fer al tribunal de l’Audiència de Barcelona que el jutja pel cas de corrupció a l’Eixample i pel qual la fiscal demana dos anys i set mesos de presó.

Aquest judici de llicències de l’Eixample, segons algunes fonts, es podria haver acabat amb un pacte entre les parts (l’anomenada conformitat), però la presència de Quílez ho ha impedit. I és que al nom de Quílez s’associen ara tres nous casos de corrupció –inclòs les amenaces a l’exregidora de Ciutat Vella, Itziar Gonzàlez– pels quals ha estat uns mesos en presó preventiva.

Amb tot, Quílez es va mostrar segur en les seves declaracions davant del tribunal. Va assegurar que els expedients que ell portava queien en mans de Cabestany per atzar, perquè aquells dies ell feia l’atenció al públic al Departament de Llicències. En el cas d’un hostal a la plaça Urquinaona va afirmar: “L’Ajuntament havia comés una irregularitat en precintar-lo i no aprovar l’ampliació de llicència i Cabestany em va dir que tenia raó però el seu superior no ho veia així”, fins que –va afegir– van aprovar-li en aportar-hi un informe fet pels bombers. “Jo els pressionava perquè a l’Ajuntament és un caos”, va manifestar Quílez en relació amb la tramitació de llicències municipals, de la qual va dir que no es pot fixar termini mitjà d’aprovació perquè va en funció de la “voluntat del consistori”.

De Cabestany, Quílez va assegurar que no el coneixia personalment, tot i admetre que van intercanviar-se els mòbils, i que l’abril del 2004 es van trucar divuit vegades. Preguntat per la lletrada Olga Tubau, Eduard Cabestany també va admetre que Quílez li trucava a les vuit i a les nou de la nit per “fer-li consultes” com a funcionari. “Si se’l pot acusar d’alguna cosa és de bon tècnic i pesat”, va dir Cabestany de Quílez.

Publicat a El Punt Barcelona
15-03-2011

Leave a Reply