L’encariment del bus agafa de sorpresa els usuaris

Els conductors s’incomoden per les recriminacions dels passatgers el primer dia laboral amb les noves tarifes. Crida a no agafar el transport públic dimarts vinent en protesta pels augments.

X. Miró / S. Muñoz

De la perplexitat a la queixa ha anat la reacció majoritària dels usuaris dels autobusos públics de Barcelona i del Barcelonès Nord el primer dia laboral amb les noves tarifes, que suposen un encariment del 38% del preu del bitllet senzill, per exemple. De fet, els conductors expliquen que les recriminacions rebudes són, sobretot, d’usuaris que no agafen el bus cada dia però sí regularment i que opten pel bitllet senzill –els usuaris de la T-10 no han començat a queixar-se’ls perquè encara operen amb la targeta que van comprar abans del canvi d’any al preu del 2011.

En saber que el bitllet senzill ha passat a costar dos euros, primer s’estranyen, explica Generoso Calvo, conductor i membre de CCOO. Va treballar el dia 1 i ja va notar el malestar: “El problema és que si s’encareix el preu del bus sembla que a nosaltres ens apugin el sou i, en canvi, ens el volen rebaixar.” Usuaris de les xarxes socials ja han iniciat una crida pública a no agafar el transport públic dimarts que ve en protesta pels encariments –amb les etiquetes #T10 o #vaga10G a Twitter.

Una parada d’autobús de la ciutat de Barcelona amb els usuaris esperant el seu servei Foto: ORIOL DURAN.
El comitè d’empresa de Tusgsal, la societat que presta el servei diürn d’autobusos al Barcelonès Nord i el servei nocturn a bona part de l’àrea metropolitana, ha qualificat d’“abusius” els preus que diumenge van entrar en vigor. Els conductors van fer arribar ahir al comitè les queixes que els havien traslladat els usuaris en trobar-se que un bitllet senzill s’havia disparat fins als dos euros. “No es neguen a pagar-lo, però lamenten que en època de crisi n’hagi pujat tant el preu”, explicava un professional de Tusgsal.
Des del comitè es pregunten com pensen les administracions potenciar l’ús del transport públic “si incrementen més d’un 30% el bitllet senzill”, i recorden que les línies d’autobusos del Barcelonès Nord ja han quedat prou castigades amb l’entrada de les noves estacions de metro de Badalona i Santa Coloma de l’L9/L10 (s’han perdut 4,5 milions de viatgers en tres anys) perquè ara li donin l’estocada amb l’augment dels preus. Els representants dels treballadors de Tusgsal auguren que l’increment de les tarifes conduirà irremeiablement a una nova situació: “Cada cop hi haurà més gent que mirarà de viatjar colant-se i sense pagar.”

 El bitllet d’anada i tornada ja no té 15 dies de validesa

El govern català i Renfe han eliminat sense avisar els quinze dies de validesa que tenien fins ara els bitllets d’anada i tornada als trens regionals. Des del dia 1, la tornada del viatge s’ha de fer l’endemà de l’anada, tal com passava amb el servei de rodalies. De fet, la unificació dels criteris als serveis regionals i de rodalies és l’argument que es dóna per justificar el canvi. També basant-se en aquesta homogeneïtzació amb les tarifes que decideix l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) s’augmenta un 8,01% el preu de les tarifes dels regionals, de manera que el bitllet senzill de Girona a Barcelona passa dels 6,75 euros a costar-ne 7,4, i el de Tarragona a Barcelona s’incrementa dels 5,9 fins als 6,2. En canvi, augmenta la validesa de l’abonament de deu viatges, dels 45 als 60 dies, en la tendència iniciada de premiar la recurrència i fidelitat dels usuaris –tot i que, en aquest cas, la T-10 del metro ha experimentat un encariment històric–. L’abonament mensual manté el mateix preu però els 30 dies de validesa compten aquest any des del primer ús, amb independència del mes natural.

Publicat a El Punt Avui. 
03-01-2012

Leave a Reply