Web 2006-2010

Visita la web anterior de la Plataforma.

Salut descarta finalment el trasllat de la Vall d’Hebron

Les elevades inversions que s’han fet a l’hospital obliguen a desestimar la idea de portar-lo a la zona de la SagreraEs construirà un nou edifici per a consultes externes a l’altra banda de la Rond

Marta Ciércoles 

Finalment, l’hospital de la Vall d’Hebron, el més gran del país, no es mourà d’allà on ha estat tota la vida. No hi haurà trasllat ni construcció d’un nou gran hospital a la zona de la Sagrera, una possibilitat que va quedar oberta ara fa més de dos anys, després que els caps de servei del centre sanitari denunciessin les dificultats de donar un servei de qualitat enmig d’un estat d’obres permanent. Així doncs, un cop descartat el trasllat, part de la solució a la manca d’espai que pateix la Vall d’Hebron passa ara per la construcció d’un nou edifici just a l’altre costat de la Ronda, als terrenys de la Teixonera, que l’Ajuntament de Barcelona cedirà a Salut.

En aquest solar, Salut preveu construir un edifici d’uns 35.000 metres quadrats on s’ubicaran les consultes externes i els serveis de proves diagnòstiques. D’aquesta manera, s’aconseguirà “esponjar”, l’espai de què actualment disposa l’hospital, segons la consellera de Salut, Marina Geli, que ahir va presentar, amb l’alcalde Jordi Hereu, el protocol d’ampliació.

Segons Geli, la cessió d’aquests terrenys municipals és un dels motius que van fer que la comissió d’anàlisi (amb representació institucional i dels professionals del centre) desestimés la idea de construir un nou hospital de la Vall d’Hebron. Disposar d’aquest espai addicional pot solucionar, almenys en part, el problema de la manca d’espai, però la principal raó per la qual l’hospital no es trasllada –tal com també va recordar Geli– són els 298,7 milions d’euros que el govern ha invertit en els últims set anys en les obres de l’actual pla director de l’hospital.

Aquestes obres encara continuen i inclouen grans intervencions com ara la construcció, ja finalitzada, del nou bloc quirúrgic a traumatologia (el de l’àrea general també està en marxa), l’ampliació d’urgències, el nou centre de cremats o la unitat de crítics de pediatria, a més d’altres actuacions, inversions en alta tecnologia sanitària i projectes pendents com les urgències de traumatologia.

Però, encara hi ha una tercera raó a favor de mantenir la ubicació de l’hospital, i és que el centre disposa ara d’una altra via per esgarrapar una mica més d’espai a la part nord de l’actual recinte, concretament als terrenys coneguts com de Maria Auxiliadora, al límit amb Collserola, on es preveu ubicar tots els equipaments de docència i recerca.

L’alcalde Hereu, quan ahir es va començar a parlar de la possibilitat de traslladar l’hospital de la Vall d’Hebron, va reconèixer que li sembla una decisió “de vertigen”. La solució final, més modesta i realista, implica, segons el que va avançar Geli, començar a construir el nou edifici de consultes externes a la Teixonera el 2013, a més de revisar la possible ampliació de les instal·lacions del parc sanitari Pere Virgili, on es van desplaçar serveis, com ara cirurgia ambulatòria i rehabilitació, que abans es prestaven a la Vall d’Hebron.

620
milions d’euros és el pressupost per al 2010 de l’hospital, que té una població de referència de 411.225 persones.

7.178
professionals treballen a la Vall d’Hebron, on s’atenen 872.00 consultes externes i 230.000 urgències anuals.
Publicat a  Avui
23-11-2010

You must be logged in to post a comment.