El conductor té autoritat per ordenar als músics que no toquin als vagons del metro

TMB no ha ordenat de fer-ho i ho deixa a les mans de cada maquinistaLa companyia admet, però, que la megafonia es reserva per a casos d’emergència

Xavier Miró
L’escriptor Quim Monzó esmentava en el seu article d’ahir a La Vanguardia que dissabte la conductora d’un metro de l’L5 va instar un músic a deixar de tocar dins del vagó o a baixar a l’andana. Explicava que, segurament, el músic va abandonar el comboi perquè aquest va esperar-se una estona abans de reprendre la marxa des que el missatge va sonar per megafonia. Monzó afegia que la resta de passatgers es van sorprendre com ell mateix, ja que es tractava d’una ordre gens habitual.

És corrent trobar-se músics ambulants dins dels vagons que pidolen diners després de tocar tot i que no està permès de fer-ho i, depenent del to o el volum, sovint molesta els passatgers. Però no és habitual escoltar per megafonia com el conductor del metro ordena a l’afectat que pari de tocar o abandoni el comboi. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) assegura que no s’ha ordenat als maquinistes una actuació reglada quan es trobin en aquest cas, però que tenen la potestat de fer-ho, perquè són “els responsables” del tren. És cada conductor el que valora si l’actuació del músic molesta el passatge i el que decideix si actua. Pot avisar el centre de control, els agents de seguretat –en cas que n’hi hagi al tren– o usar la megafonia. Però no es preveu en els protocols d’actuació l’ús sistemàtic de la megafonia en aquest cas. “La megafonia es reserva a situacions delicades, molt singulars”, apunten des de TMB en referència a una urgència sanitària, de seguretat o al risc de robatori.
L’Associació de Músics del Carrer va demanar el 2004 que es regulés d’alguna manera la presència de músics als vagons considerant que estava augmentant el nombre de pidolaires. TMB s’hi va negar tenint en compte que l’activitat no estava permesa. La companyia argumentava que els vagons del metro són un recinte tancat en què el passatger no pot triar si continuar escoltant la música o marxar. La companyia recorda que la presència de músics està autoritzada i regulada als passadissos del suburbà.

Publicat a
El Punt Barcelona
09-02-2011

Comments are closed.