El corredor mediterrani faria créixer un 2% el PIB català

La construcció de la infraestructura suposaria l’entrada de 4.000 milions d’euros, segons un estudi universitari de ValènciaAugmentaria un 3,7% l’ocupació, només durant l’execució de les obres previstes fins al 2014

De les opinions als fets contrastats. L’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE) va demostrar ahir amb xifres concloents la importància del corredor mediterrani per al futur de les autonomies per on ha de passar la nova infraestructura ferroviària. La construcció de l’eix generaria un impacte d’uns quatre mil milions d’euros a Catalunya i suposaria un augment de l’1,94% del seu PIB, l’1% del seu valor afegit i la creació d’un 3,7% d’ocupació (ajudaria el 0,7% de la població activa) només durant la seua construcció.

Són dades de l’Estudi sobre l’impacte econòmic de les inversions del corredor ferroviari mediterrani al País Valencià, que AVE va encarregar a la Universitat de València i a la Jaume I de Castelló, amb vista a la cita del 19 d’octubre a Brussel·les. Eixe dia, la Comissió Europea dirà si el considera una infraestructura prioritària i, per tant, mereixedora de finançament comunitari. Els empresaris, tot i reconèixer el “gran esforç” del Ministeri de Foment, li troben a faltar “una actitud més rotunda” a favor del corredor.

“Confie en el vistiplau d’Europa, perquè com demostra l’informe no es tracta d’opinions polítiques sinó de realitats. Potser la conjuntura econòmica no és la millor, però és una oportunitat històrica per tots els factors que la fan possible. Si no és ara no sé quan podrà fer-se”, va explicar el professor Vicent Boira en la presentació de l’estudi, dirigit pel seu col·lega César Camisón.

Més beneficis valencians
Les conclusions de l’informe encara són més favorables per als interessos valencians, ja que estima que els beneficis al País Valencià serien de 9.339 milions d’euros, amb un augment del 3,86% del PIB. El desenvolupament de l’eix, a més, generaria uns setze mil nous llocs de treball a l’any, uns seixanta-quatre mil en el període de construcció estimat entre el 2011 i el 2014. “Les xifres són realment espectaculars i confirmen el que sempre hem dit: que és una infraestructura imprescindible per a aquesta euroregió del sud d’Europa, l’única que queda per definir. L’estudi, a més, demostra com n’ha estat, de nefasta, la distribució radial de l’Estat per a l’economia mediterrània”, subratlla Boira.

Quant als sectors més afavorits, destaca el de la construcció, que concentraria el 57% de l’augment de la producció induït per aquesta inversió i obtindria un impacte global que se situaria en el 15,84% del nivell d’activitat de l’últim any. A més, Camisón va ressaltar els efectes sobre altres sectors com ara el comerç, el turisme, l’hostaleria i les activitats lligades als serveis. D’altra banda, si no es construeix el corredor augmentarien els costos de transport un 12% i el comerç exterior es reduiria un 28% per a les empreses.

Caldria afegir a tot això els efectes socials i polítics que ja està tenint el projecte. “S’han desmentit falsos mites i falses aliances. Ja n’hi ha prou, de retòrica, fem una política pragmàtica i realista que millore les relacions entre Catalunya i el País Valencià”, va cloure Boira.

 LA XIFRA
64.000
Al País valencià es podrien crear 16.000 llocs de treball a l’any, uns 64.000 en tot el període construcció.

LA FRASE
Hem de fer un política pragmàtica que millore les relacions entre catalans i valencians

Vicent Boira
Catedràtic de la universitat
de valència

Blanco descarta el TAV a Cantàbria

El ministre de Foment, José Blanco, va tornar a admetre ahir que caldrà “replantejar-se” algunes infraestructures previstes, ja que “probablement” el seu ministeri ha incorregut en un “excés de planificació per mirar d’estendre tots els mitjans de transport a tots els territoris sense analitzar la seva capacitat de generar rendibilitat social i econòmica”. “És precís introduir-hi dosis de racionalitat i realitzar molta pedagogia”, va subratllar, després de posar en dubte que calguin noves infraestructures “que no tenen caràcter prioritari o que no suposen eixos de vertebració o troncals”. Aquest cop, això sí, Blanco va posar exemples, com ara la connexió per una nova línia de TAV entre Palència i Cantàbria, que veu “molt difícil d’afrontar en l’actual context econòmic”. I és que, després de la retallada en obra pública anunciada l’any passat, Foment volia que aquesta obra tirés endavant mitjançant la col·laboració pública i privada, però ara s’ha adonat que la fórmula tampoc és viable, ja que “no presenta els retorns necessaris per a la inversió”. Foment, això sí, pensa a compensar-los fent passar per les línies convencionals actuals trens híbrids d’alta velocitat.

Blanco va reiterar també que el corredor mediterrani i el central pirinenc “són compatibles”, i va apostar perquè fins i tot s’uneixin en el gran centre logístic Plaza de Saragossa, de manera que es pugui optar per sortir des d’aquí per Irun, Figueres o Canfranc.

Publicat a El Punt Avui.
28-09-2011

Leave a Reply