Imputat un alt càrrec del port de Barcelona pel frau en les obres del Dic Est

El frau pel qual s’investiga responsables d’empreses constructores i subministradores d’escullera pujaria a 7,4 milions d’euros

El Jutjat d’Instrucció número 5 de Barcelona ha citat a declarar com a imputat l’exsubdirector general d’Infraestructures i Connexions Intermodals de l’Autoritat Portuària de Barcelona (APB) Rafael Escutia per la seva implicació en la trama sospitosa d’haver comès frau fiscal i malversació de fons públics en les obres del 2001 d’ampliació del Dic Est.
L’exalt càrrec forma part dels nous imputats aquest mes, que en algun cas ja havien declarat anteriorment com a testimonis i que ara se sospita que van tenir una implicació més gran després d’acabar-se els nous informes de l’Agència Tributària.

El 5 d’abril la  jutge va citar a declarar Escutia, juntament amb tres persones, entre elles, responsables de la Unió Temporal d’Empreses (UTE) que va construir el dic, formada per FCC, Construccions Rubau, Ferrovial-Agroman i Copisa.
Per al dia 6 d’abril assenyala declaracions per a presumptes testaferros de Coterras, principal empresa implicada, i per al dia 8 ha citat al cap d’obra de la UTE Dic Est David Espuña i altres càrrecs d’aquesta unió d’empreses.

Inici de les investigacions

Des de l’inici de les investigacions, la jutge ha imputat gairebé una vintena de persones entre els responsables de Coterras, testaferros, representants de la UTE i responsables del Port quan hi va haver el presumpte desfalc, entre ells el director d’Obres de l’Autoritat Portuària, Xavier Martí.
Segons es desprèn de la querella de la Fiscalia, presentada el juny del 2010 i admesa a tràmit el 20 de juliol pel Jutjat, el frau pel qual s’investiga responsables d’empreses subministradores d’escullera i la UTE podria ser de 7,4 milions d’euros, que corresponen a la compra de pedra a l’empresa subcontractada Coterras.
El fiscal sospita que mai van existir les 865.000 tones de pedra subministrades per Coterras a la UTE del total d’11,6 milions de tones que es van necessitar.Factures de material inexistent

Així, considera que, al no existir aquest material que es va facturar, almenys es va produir un delicte de frau fiscal ja que la UTE es va poder deduir l’IVA de la compra d’aquesta pedra, per valor de gairebé un milió d’euros en dos anys, i es basa per afirmar-ho en un informe de l’Agència Tributària, que ja va començar a investigar a Coterras el 2004, 2005 i 2006.
No obstant, el fiscal també presumeix que aquesta trama podria haver comès un delicte de malversació de cabals públics ja que la UTE va facturar a l’Autoritat Portuària fins a 11 milions d’euros per aquesta pedra presumptament inexistent.
La UTE va facturar al Port unes esplanades auxiliars per valor de gairebé 18 milions com si s’haguessin construït amb pedra de pedrera quan en realitat es va utilitzar runa, un material de cost molt inferior.
En un escrit, la jutge assevera que de les investigacions de l’Agència Tributària i la Guàrdia Civil es desprenen indicis “que la quantitat de 6.394.718 euros abonats per la UTE Dic Est, contractada per l’Autoritat Portuària de Barcelona, a l’empresa Coterras no tenien base al no respondre a un verdader subministrament d’escullera i suposaven un percentatge de 3,24% del total de les obres encarregades”.

Obres des del 2001

Les obres del Dic Est es remunten al 5 de setembre del 2001, quan l’APB va adjudicar a la UTE Dic Est el projecte d’ampliació del dic.
Aquest projecte es va licitar per més de 165 milions d’euros(83 finançats per fons de cohesió europeus) i dos anys després es va aprovar un projecte modificat amb un pressupost ampliat de 197 milions d’euros.
A més de la denúncia penal, l’APB va presentar al setembre una demanda civil contra la UTE per un presumpte frau de 40,7 milions d’euros en les obres de prolongació el Dic Est.

Enviat per gleichgueltig
la barceloneta amb el aigua al coll
31-03-2011

Leave a Reply