Barcelona perd força i cau al sisè lloc entre les millors ciutats per muntar un negoci

La capital catalana baixa una posició per la mala nota en idiomes, transport internacional i telecomunicacionsEl centralisme espanyol fa pujar Madrid

 Barcelona – Xavier Alegret

Barcelona ocupa un punt geogràfic privilegiat a Europa i té una marca que atrau tant turistes com empreses. Per això és considerada una de les millors ciutats del continent per ubicar-hi un negoci, però perd força. Segons els rànquings que elabora anualment la consultora immobiliària Cushman & Wakefield, Barcelona és la sisena ciutat més ben considerada pels directius de les grans empreses, però ha baixat un lloc respecte al 2010.
La capital catalana és vista com un lloc ideal per viure-hi però amb importants carències en telecomunicacions, transport internacional, idiomes i accés als mercats.

El rànquing és fruit d’enquestes entre 500 alts directius de sengles grans companyies europees, i per tant són percepcions de persones que no són expertes en moltes de les matèries però que tenen molt de pes en la presa de decisions.

La ciutat preferida dels homes de negocis europeus és Londres, a molta distància de la segona, París, i de la tercera, Frankfurt. Totes tres es mantenen, mentre que Amsterdam i Berlín escalen posicions. Just després de Barcelona se situa Madrid, que ha guanyat un lloc.

La capital catalana treu bona nota en qualitat de vida –és la primera, la ciutat a la qual volen venir tots els empleats de les multinacionals–, en familiaritat –és la tercera que més afirmen conèixer els directius–, en promoció dels negocis, disponibilitat d’oficines i transport intern. 

Per Oriol Barrachina, soci director de Cushman & Wakefield a Barcelona, “és una qüestió de marca”. En canvi, creu que les mancances no s’estan corregint: “Tenim una marca bestial, una ciutat que encanta, però no podem viure només d’això. Hem de millorar en telecomunicacions, en infraestructures, en idiomes, i no sé si retallant hores de classe ho farem”, va argumentar. “Els polítics s’han de posar les piles. La inversió és escassa i selectiva, i has de tenir molt clar a què jugues i apostar-hi, no voler acontentar tothom”, va afegir.

Estats i estats

Malgrat aquestes carències, el director de la consultora va subratllar el fet que Barcelona estigui tan ben situada tot i la mala situació financera de l’Estat espanyol i de Catalunya –i la publicitat que a nivell internacional n’han fet les agències de ràting–, i tot i no ser capital d’Estat. I és que, a l’hora de la veritat, i tot i que l’estudi no ho pondera, la capitalitat és un factor decisiu per situar-se. Per estar a prop dels centres de decisió política però també per qüestions de centralisme.

“Compta molt ser capital? Depèn del model d’estat. A Alemanya, menys; a França, molt; a Espanya, diria que bastant”, va admetre Barrachina. Sistemes radials com l’AVE o el pretès corredor central i l’aposta per Barajas com a hub donen molts avantatges a Madrid respecte a Barcelona. Per exemple, en transport internacional, la capital catalana cau al 12è lloc, mentre que l’espanyola està en el setè.

 LA FRASE

Tenim una marca bestial, però hem de millorar en idiomes, telecomunicacionsi infraestructures
Oriol Barrachina
Soci director de Cushman & Wakefield a barcelona
Publicat a  El Punt Avui. Edició Nacional
14-10-2011

Leave a Reply