L’Ajuntament es desdiu ara de fer un monument als gais prop de la Sagrada Família

En poques hores el consistori passa d’anunciar la construcció del monòlit davant el temple a deixar-ho en suspensEl PP havia qualificat la decisió de “provocació”

Barcelona F.Espiga
Una qüestió aparentment menor com és l’emplaçament d’un monument, va alimentar ahir tots els tòpics i suspicàcies sobre el grau de cohesió interna del govern municipal. Amb poques hores de diferència la regidoria de Drets Civils, en mans d’ICV-EUiA, va passar de donar per feta la construcció d’un monòlit per homenatjar els gais i lesbianes represaliats just davant del temple de la Sagrada Família, a paralitzar la decisió. Enmig d’aquest lapse temporal el PP ja havia posat el crit al cel qualificant la mesura de “provocació”, un qualificatiu que sonava suau si es comparava amb els que es podien llegir en diverses planes web i fòrums de confessa militància catòlica i conservadora.

La gènesi d’aquest episodi surrealista arrenca ahir, arran de la publicació al diari Público de la notícia on s’afirmava per boca de la directora de Drets Civils, Rosa Bada, que el citat monument –de pedra, forma triangular i color rosa– s’aixecaria a la plaça de la Sagrada Família, just davant de la façana de la Passió del temple gaudinià. De fet, només unes hores després, el consistori emetia una primera nota de premsa confirmant la notícia, on es justificava l’emplaçament escollit, perquè és cèntric i està en obres, circumstància que reduïa les despeses de construcció del monòlit. Al cap de només una estona, però, l’Ajuntament feia marxa enrere. En un segon comunicat es confirmava que el projecte tirava endavant, ja que és una de les 227 mesures previstes en el pla municipal pel col·lectiu Lesbià, Gai, Transsexual i Bisexual (LGTB), però ja es parlava d’instal·lar-lo “en algun punt de la ciutat no determinat”. Fonts municipals van justificar aquest canvi de parer amb l’argument que és la comissió d’escultures de l’Ajuntament qui ha de donar el vistiplau a la ubicació d’un monument, i que aquesta encara no ha tractat la qüestió. Una explicació que no aclareix, però, si la proposta d’ubicar-lo a la Sagrada Família era només de la regidora de Drets Civils o comptava amb l’aval de la resta del govern. 

LA XIFRA
227 accions són les que preveu desenvolupar el pla LGTB per defensar els drets d’aquests col·lectius fins a l’any 2015.

Les entitats el volen a la Ciutadella

Un dels detalls més sorprenents d’aquest rocambolesc embolic és que el Front d’Alliberament Gai de Catalunya –entitat que fa anys i panys que reivindica que es faci un monument d’homenatge a gais, lesbianes i transsexuals represaliats– preferia altres opcions abans que la Sagrada Família. “Nosaltres ja hem fet saber a l’Ajuntament que preferim que es faci a la glorieta del parc de la Ciutadella on van matar la Sònia”, comenta Eugeni Rodríguez, portaveu del FAGC. Afegeix que amb aquesta decisió no només es recordaria la transsexual brutalment assassinada en aquest punt, sinó que el monument adquiriria la connotació “de símbol contra l’homofòbia”. Així les coses, continuaran parlant amb la regidoria de Drets Civils perquè reconsideri la seva postura.

Publicat a
El Punt Barcelona
31-12-2010

Comments are closed.