L’economia familiar empitjora pel 60% dels barcelonins

Segons el darrer baròmetre, l’atur i els problemes econòmics són el principal maldecap per al 35,3% dels ciutadans i la inseguretat preocupa el 17,4%El 44,1% creu que la ciutat ha empitjorat

Eva Garcia Pagán

 L’atur i l’economia familiar preocupen els barcelonins fins al punt que, de ser una percepció, han passat a afectar directament la meitat de les llars de la ciutat. Segons el darrer baròmetre semestral i l’enquesta de serveis municipals 2010 –encarregats per l’Ajuntament de Barcelona–, la crisi econòmica, l’atur i les condicions laborals, els problemes econòmics i les prestacions i ajuts són els principals problemes per al 49,2% dels barcelonins i el maldecap més greu que té la ciutat per al 35,3% dels enquestats. A més, per al 55,9% la situació econòmica de la família ha empitjorat en el darrer any, per al 20% encara empitjorarà més i per al 21,5% continuarà igual. Per fortuna, el 48,1% està esperançat que l’economia familiar millorarà, segons el baròmetre, molt més pessimista que l’enquesta de serveis, realitzada ara fa mig any. De fet, l’atur només treia la son al 2,4% dels enquestats al setembre del 2007 i la quantitat s’ha més que multiplicat per deu aquest hivern. A més, cal remuntar-se al setembre del 2000 per trobar que la mateixa qüestió preocupa tants barcelonins, i llavors els amoïnava la circulació (27,8%).

A banda dels aspectes econòmics, la inseguretat molesta el 17,4% dels barcelonins; els problemes associats a la immigració, el 7%, i la neteja i la circulació, el 5% i el 4,4% respectivament. Amb tot, la ciutat rep una nota mitjana del 7,5 i el 53,8% dels barcelonins aprova la gestió del seu Ajuntament, tot i que per al 42,5% dels enquestats la gestió municipal ha estat dolenta o molt dolenta. Més mal valorades estan les gestions de la Generalitat i del govern espanyol, per al 47,5% i el 69,4% dels enquestats, respectivament.

L’autoestima dels barcelonins tampoc és gaire alta en segons quins barris. Segons l’enquesta de serveis municipals, el 35,8% dels veïns de Ciutat Vella creu que el seu barri ha empitjorat en el darrer any i el 29% creu que ho continuarà fent en el futur, malgrat que puntua amb un 6,9 sobre 10 la satisfacció de viure-hi. També el 23,6% dels veïns de Sants-Montjuïc i el 22,1% dels que viuen a l’Eixample creuen que les coses han empitjorat aquests darrers dotze mesos. Tot i això, més del 60% dels veïns d’Horta-Guinardó (64,1), Nou Barris (65,2), Sant Andreu (64,2) i Sant Martí (63,2) són del parer que el seu barri ha millorat en aquest temps.

Pel que fa als serveis, els ciutadans creuen que ha empitjorat sobretot l’aparcament (74,7%), la circulació (52,8%), la seguretat ciutadana al conjunt de la ciutat (50,1%) i el soroll (46,3%) i que, per contra, ha millorat la recollida d’escombraries (66,5%), el metro (56,2%), les biblioteques públiques (53,4%), els mercats municipals (52,8%) i la neteja dels carrers (50,8%).

El 45,3% dels barcelonins diu que l’Ajuntament utilitza malament (33,2) o molt malament (12,1) els diners que té i el 66,2% se sent poc (45,7) o gens satisfet (20,5) de la relació entre els impostos que paga i els serveis que rep.El 18,2% demanaria a l’ajuntament que millorés la seguretat i el 10,9% voldria més serveis i equipaments.

Ahir, CiU i PP van criticar la gestió del govern de Jordi Hereu i van valorar els resultats de l’enquesta tot constatant “el fracàs de les polítiques de seguretat”. Per CiU, “la crisi és un aspecte molt important que cal tenir en compte per llegir els resultats de les enquestes però no és l’únic, hi ha també errors en la gestió del dia a dia del govern municipal.”

El baròmetre s’ha servit de 800 entrevistes realitzades de l’1 al 15 de desembre i no inclou la intenció de vot ni la valoració dels líders polítics perquè falta menys d’un any per a les municipals. Han calgut 6.000 entrevistes, fetes del 20 al 14 de juliol, per fer l’enquesta.

 75,9 per cent
valora com a dolenta o molt dolenta l’economia a Barcelona, enfront al 91,6% per a l’economia espanyola.

55,3 per cent
creu que l’atur i l’economia són els principals problemes de Catalunya i el 9%, el seu encaix a Espanya.

Sobre les bicicletes i la Sagrada Família

El baròmetre d’aquest hivern incorpora també dues preguntes “de temporada”, en aquest cas sobre l’ús de les bicicletes i la Sagrada Família. En relació amb la basílica, dos terços dels barcelonins van assegurar haver-la visitant per dins i per fora alguna vegada a la vida i un 31%, només per fora. I d’aquests, només el 6,9% l’havia visitat per dins i per fora aquest darrer any, en què s’ha mostrat al món amb la visita del Papa. Tant l’interior (8,6) com l’exterior i la façana (8,3) reben una bona puntuació i el 97,1% dels enquestats assegura que és un dels principals atractius turístics de la ciutat.

Pel que fa a l’ús de les bicicletes, el 94,3% dels enquestats creu que han de respectar sempre el sentit de la via per la qual circulen i el 88,8%, que han de circular sempre per la calçada o pel carril bici. Dos aspectes que no sempre són respectats pels mateixos ciclistes, ja que només el 66,5% asseguren que va pel carril que toca i el 79,3%, que respecten el sentit de circulació. El 32,3% dels ciclistes assegura que mai porta elements refractants quan circulen de nit i el 19,5%, que mai fa servir els llums ni de dia ni de nit.

De fet, els que es mouen per la ciutat amb bicicleta són amb prou feines el 20,5% dels enquestats, perquè el 5,3% diu al baròmetre que fa servir la bicicleta cada dia o gairebé, un 6% almenys un cop a la setmana, un 3,1% només els caps de setmana i un 6,1% algun cop al mes. En canvi, el 61% diu que mai o gairebé mai va en bici i el 2,3% que la fa servir menys d’un cop al mes. El 15,8% dels preguntats no sap anar en bicicleta.

El 43% dels barcelonins creu que s’hauria d’exigir un permís per anar en bicicleta per la ciutat.

Publicat a
El Punt Barcelona
05-01-2011

Comments are closed.