ETA decreta l’alto el foc “permanent, general i verificable”

La banda terrorista fa públic un comunicat en què assegura que és un “compromís ferm” amb un procés de solució definitiuETA assegura que es tracta del final de la confrontació armada, tot i que no renuncia específicament a les armes

Barcelona – Redacció

ETA ha fet públic aquest dilluns a través d’un vídeo al diari Gara un comunicat en què ha anunciat la seva decisió de decretar un alto el foc “permanent” i de caràcter “general”, verificable internacionalment, com a un procés de solució definitiu i amb el final de “la confrontació armada”. Amb tot, la banda terrorista, que aposta per iniciar un procés democràtic per arribar a la “solució” del conflicte, no renuncia especificament a abandonar les armes.

Per ETA, és “temps” d’actuar amb “responsabilitat històrica” i per aquest motiu fa una crida “a les autoritats d’Espanya i França” perquè abandonin “per sempre” les mesures “repressives i la negociació d’Euskal Herria”.

ETA, en el comunicat, assegura que no deixarà de lluitar per “impulsar i portar a terme” el procés democràtic, fins a “aconseguir una veritable situació democràtica a Euskal Herria”.

En la declaració, ETA assegura que “coincideix” amb les veus que en els últims mesos, “des de Brussel·les fins a Gernika, personalitats de fran rellevància internacional” han remarcat “la necessitat de donar una solució justa i democràtica al secular conflicte basc”.

ETA assegura que la “solució” al conflicte arribarà a través “d’un procés democràtic” que tingui la voluntat del poble basc com a “màxima referència i el diàleg i la negociació com a instruments”.

Segons la banda armada, el procés democràtic ha de “superar tot tipus de negació i vulneració de drets” i ha de resoldre“les claus de la territorialitat i el dret d’autodeterminació, que són el nucli del conflicte polític”.

La societat basca
En la declaració d’alto el foc, ETA afirma que correspon als agents polítics i socials bascos arribar a acords per consensuar la formulació del reconeixement “d’Euskal Herria i el seu dret a decidir, assegurant la possibilitat de desenvolupar tots els projectes polítics, inclosa la independència”. A més, ETA demana que sigui la societat basca qui tingui “la paraula i la decisió sobre el seu futur” sense cap tipus “d’ingerència ni limitació”. Totes les parts, segons la declaració, han de comprometre’s a “respectar els acords” aconseguits i les decisions adoptades pels bascos, establint “les garanties i mecanismes necessaris per a la seva implantació”.

El Punt
10-01-2011

Comments are closed.