Meteorologia allarga fins dimecres l’alerta per fred

Les estacions de control situades al Pirineu marquen rècords que s’acosten als 20 sota zero
En una setmana, en alguns punts de Catalunya, el termòmetre ha marcat un descens de fins a 18 graus

Joaquim Elcacho
Moltes comarques de Catalunya, en especial a la zona del Pirineu i Prepirineu, han registrat durant les últimes 48 hores les temperatures més baixes d’aquest hivern, amb mínimes que la matinada d’ahir s’acostaven als 20 graus sota zero en punts situats per sobre dels 2.000 metres d’altitud.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que ja havia anunciat dijous aquesta ràpida baixada de les temperatures, va emetre ahir al matí un avís de situació meteorològica de risc per onada de fred, de nivell 2 (alt risc) per a tot Catalunya. L’episodi de temperatures molt baixes s’allargarà fins dimecres, segons les previsions del Servei Meteorològic.

Les dades dels dos últims dies contrasten amb la bonança del cap de setmana passat, amb temperatures primaverals a moltes comarques del país. En alguns punts del Pirineu, entre el 15 i el 20 de gener s’ha registrat un descens de les temperatures mínimes d’entre 17 i 18 graus.Molt poca neu

L’onada de fred iniciada la nit de divendres està motivada per una entrada d’aire procedent del centre i el nord d’Europa, acompanyada d’una situació anticiclònica. Tot i que el vent continuava bufant fort en algunes zones de l’Empordà i Pirineu, el SMC va donar per tancat ahir l’avís de risc –nivell 1– per aquest tipus de fenomen anunciat divendres.

El SMC preveu que el risc de precipitacions en forma de neu a les comarques del litoral i prelitoral és baix i que, en cas que apareguin, possiblement de matinada, “seran molt febles i de caràcter local i també podrien caure en forma de neu granulada”.

Avui el cel estarà en general poc ennuvolat, tot i que hi haurà alguns intervals de núvols alts i mitjans, en especial a les comarques de Girona i el Pirineu. Les mínimes seran avui fins i tot més baixes que les d’ahir dissabte, amb glaçades moderades i puntualment fortes a l’interior i febles al litoral. Els termòmetres marcaran avui “mínimes d’entre -12 i -7 ºC al Pirineu, entre -9 i -4 ºC al Prepirineu i a la Depressió Central, entre -7 i -2 ºC al prelitoral, i entre -4 i 1 ºC al litoral”, segons les previsions del SMC.

Les temperatures es recuperaran lentament a partir de dijous. Per dissabte vinent, per exemple, s’espera a Barcelona una mínima de 6 graus i una màxima de 13.
LA XIFRA
6,1 graus negatius registrava Viella ahir a les set de la tarda. Divendres, la mínima a la capital d’Aran va ser de -4,3 graus.

Publicat a
Avui 23-01-2011
El Punt Barcelona 23-01-2011

Comments are closed.