“Jo he escoltat els barcelonins, però ara ho podré fer amb menys filtres”Jordi Hereu

JORDI MUMBRÚ BARCELONA 01/07/2011

Entrevistar l’alcalde a l’Ajuntament no és fàcil. Els passadissos estan plens de cables, de focus i de tècnics que preparen l’acte d’avui. Tothom espera ja el nou alcalde. Fins i tot el seu despatx està ocupat. Només queda lliure el Saló de Ciutat i no hi ha gaire temps. Els operaris esperen impacients que Jordi Hereu acabi l’entrevista per retirar tots els mobles i posar les cadires des d’on avui se seguirà per televisió la presa de possessió de Xavier Trias.

Després de tants anys al govern, no tenen la sensació que algú es queda amb casa seva?

Ni síndromes, ni traumes, ni res de res. Mira que fa anys… però nul·la patrimonialització de l’Ajuntament. I ara es veu. Això no ha estat mai nostre. Per nosaltres és un cop, però l’estem gestionant amb molta dignitat.

Quin tipus d’oposició prepara?

Farem una oposició de preparació d’una alternativa. Hem de construir una nova etapa d’un projecte per a la ciutat de Barcelona. Ho hem de fer amb la ciutat, dialogant amb la ciutat, i després tenim l’oposició, que és fer el seguiment de l’acció de govern actual. En aquest sentit, és fer el control. Que a vegades voldrà dir la recerca de l’acord per tirar endavant projectes positius per a la ciutat i a vegades voldrà dir oposar-nos per evitar projectes i filosofies que creguem que van en contra de Barcelona.

Coneixen la casa i la ciutat millor que ningú. Això els ajudarà?

Nosaltres som molt conscients de la ciutat que hem anat fent entre tots. Si el nou govern tira endavant coses que considerem que van contra els valors que defensem, estarem en contra. Si hi ha coses on nosaltres podem influir positivament per acordar coses positives per a la ciutat, també ho farem. Farem una oposició des de la responsabilitat de qui se sent molt responsable de la Barcelona actual.

Preveuen que el nou govern provi d’esborrar el seu llegat?

Ara és massa d’hora per avaluar. Però ja sabem que hi ha punts que hem de treballar per buscar acords: la lluita contra la crisi ha de ser un punt d’encontre, contrastant per cert amb l’oposició que hem tingut fins ara, que mai ha format part de l’acord per una ocupació de qualitat, on hi ha empresaris i sindicats. També buscarem acords en el model d’immigració, del qual ens sentim protagonistes i que hem treballat amb convergència. Evitarem que derivi cap a un model de no integració i xenofòbia.

Que no pactin amb el PP, vaja…

Exacte. I també ens trobaran en la reivindicació de les infraestructures. Jo estaré al costat de qualsevol que vagi davant de qualsevol administració a reivindicar des del metro fins als accessos ferroviaris del port. En aquests casos exercirem la responsabilitat.

I en quins seran més crítics?

Quan es comencin a oblidar dels barris, quan no es tirin endavant projectes com ara la Llei de Barris. I vigilarem que no es faci cap regressió sanitària ni social. Nosaltres donarem suport al que signifiqui un avanç i combatrem amb totes les forces tot el que representi una regressió. Em trobaran ajudant a promoure Barcelona al món i em tindran en contra si Barcelona es vol tancar en si mateixa.

Veurem un PSC més d’esquerres?

No. Veurem un PSC que té diferents reptes. Segurament hem perdut vots per l’esquerra. Cal analitzar-ho i intentar recuperar aquesta confiança. Però també hem perdut gent de centre i, per tant, també hem de fer aquest esforç. I després hi ha gent que no sé quina adscripció tenen però s’han quedat a casa. Hi ha una gent que han deixat de veure’ns com un instrument útil i aquests sectors són els que hem de recuperar.

Vostè és el primer alcalde que farà d’oposició. Ja deu conèixer les pedres amb què s’entrebancarà l’alcalde.

N’hi ha una… Demà [per avui] s’escull el govern i l’alcalde amb menys suport popular i de regidors. Demà [per avui] comença el govern més minoritari de Barcelona. I ho dic perquè jo vaig ser en un govern minoritari i sé el que representa. Tindrà un problema de governança. A mi em va recordar des del primer dia que estava en minoria. I ara em trobo amb un govern que té menys suport que el meu. Tindrà una enorme dificultat.

Quan parlava de buscar alternatives i d’escoltar la gent, pensava també en els indignats?

Últimament ja hem parlat amb ells, sobre temes menors com ara la plaça de Catalunya. Però en termes generals, el que ells plantegen és massa seriós perquè acabi sent només una discussió d’espai públic. Per tant, amb temps i amb diàleg franc, l’esquerra política i els socialistes han de trobar punts d’encontre amb el moviment. No és un tema d’avui per demà, però els seus interrogants també són els nostres i els seus anhels també són els nostres. No tots els seus diagnòstics són els nostres, ni totes les solucions són les nostres però hi ha d’haver un procés de diàleg i de trobada. Si el nostre partit vol tenir futur, ha de trobar mecanismes de relació amb les noves generacions que es mouen i es comuniquen de manera diferent.

Tots els partits ho han de fer?

Moltes de les qüestions que plantegen tenen una sensibilitat progressista i d’esquerres. Hi ha una gent que diu que tots els polítics són iguals i no els representen… Però jo he de dir que hi ha una gent que els podem representar i que potser hem de canviar coses per representar-los. Nosaltres estem obligats a intentar donar resposta. Si nosaltres quedéssim al marge de tot això, ens estaríem tapant les orelles i els ulls davant d’una realitat.

Què ha après com a alcalde i quin repte planteja estar a l’oposició?

He disfrutat molt sent alcalde de Barcelona i a l’oposició seguiré disfrutant d’aquesta ciutat. Passar a l’oposició és un missatge dels ciutadans que t’ha de fer replantejar les coses. Cal disfrutar de la ciutat però escoltant. Com a oposició tens més temps per parar l’orella. Ara podem escoltar des d’un nou posicionament. Jo he escoltat, però ara sense la responsabilitat institucional hi ha coses que pots escoltar sense tants filtres. I això és important.

Ara tindrà més temps…

A l’oposició, institucionalment potser tens menys càrrega però el que no et ve t’ho busques. Com a alcalde vius a un ritme infernal. Ja ho he dit al nou alcalde. Ara van prenent consciència… però no del tot. En el repartiment de responsabilitats hi ha persones que tenen districtes i àrees… i això és molt complicat.

Vostès podran conèixer millor el pols ciutadà…

En cas que no l’haguéssim pres del tot, ara el podrem prendre. Però he de dir que jo tota aquesta ciutat me l’he recorregut molt.

Potser com a alcalde no la veia com la veurà ara.

publico.es/catalunya
1-07-2011

No. Però estic obert a veure-la de manera diferent.

Leave a Reply