Web 2006-2010

Visita la web anterior de la Plataforma.

Líders veïnals irrompen a Endesa en protesta per l’encariment elèctric

La confederació veïnal de Catalunya promou una apagada general de deu minuts el pròxim dia 21

Xavier Miró
Uns cinquanta membres de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc) van irrompre ahir sense avís en una de les seus de la companyia elèctrica Endesa en protesta per l’increment del 4% de la factura que tindrà lloc al juliol. Els representants veïnals es van concentrar al centre de la sala d’atenció al públic de l’oficina d’Endesa de l’Estació del Nord, i hi van protestar amb crits contra la companyia i amb espelmes enceses. Al cap d’un parell d’hores abandonaven l’oficina sense haver estat rebuts per cap responsable. Fan una crida general a protestar amb una apagada elèctrica de deu minuts el dia 21.

Era la una del migdia quan unes desenes de representants d’associacions de veïns de tot Catalunya, acompanyats de periodistes, irrompien a l’oficina d’atenció al client d’Endesa davant la perplexitat de l’agent de seguretat, que avisava a direcció mentre els veïns obrien la tanca automàtica, entraven per un passadís, pujaven unes escales i es concentraven al mig de la sala d’atenció als clients de la companyia elèctrica, entre crits de «Mans enlaire. Endesa ens atraca» o «No a l’increment per sobre de l’IPC». Sorpresos però ben aviat tranquils i entre alguna mirada de simpatia, els treballadors observaven la protesta, que els va fer difícil durant un parell d’hores atendre els clients de l’elèctrica.Un parell d’hores en què van encendre espelmes i van continuar amb les crides «que la crisi la pagui Endesa» i altres mentre, primer, dos guàrdies urbans de Barcelona i, després, uns quants Mossos d’Esquadra els volien convèncer d’abandonar l’espai. Un guàrdia urbà, visiblement nerviós, i una cap de l’oficina d’Endesa van intentar convèncer els líders veïnals que aquell era un acte que posava en risc la seguretat a l’espai, però el cert és que l’acció va ser totalment pacífica, més enllà del fet d’irrompre en un edifici d’una companyia privada que, això sí, ofereix a Catalunya un dels serveis públics essencials a la nostra societat. Després d’un llarg intent de ser rebuts per algun cap de l’oficina per entregar-li un document amb els motius de la protesta, els líders veïnals abandonaven l’espai al cap de dues hores.

L’apagada
La Confavc promou entre la ciutadania catalana una apagada elèctrica de deu minuts per al dia 21 en protesta per l’increment del 4% de la tarifa elèctrica que es produirà al juliol. Es tracta d’apagar el llum durant deu minuts el dia 21 a dos quarts d’onze de la nit en punt. La Confavc fa una crida especialment als barcelonins que van patir l’apagada l’estiu de fa tres anys i als gironins que l’han patit aquest hivern passat perquè, segons l’entitat, es van produir per la desinversió d’Endesa en la xarxa de distribució. Reclamen un rebut «progressiu que penalitzi el malgastament i que premiï l’estalvi».

«No» a l’alça dels preus

La protesta per l’increment de la factura elèctrica forma part de la campanya iniciada fa un any i mig pel moviment veïnal de Catalunya en contra de l’encariment dels preus dels serveis bàsics: aigua, electricitat, transport públic, recollida de la brossa, etc. L’increment previst del 4% segons els experts es podria incrementar tenint en compte que al juliol el govern espanyol també pretén augmentar dos punts –del 16 al 18%– l’IVA. La tarifa d’últim recurs (TUR) que s’aplicarà a partir del juliol afecta al voltant d’uns 25 milions de consumidors. Segons l’Organització de Consumidors (OCU), l’increment pot suposar una despesa afegida d’uns 40 euros anuals, que considera nefasta en la situació actual de crisi i preveient l’increment anunciat de l’IVA.

Publicat a El Punt Barcelona
11-06-2010

You must be logged in to post a comment.