Web 2006-2010

Visita la web anterior de la Plataforma.

Sense escapatòria

Bárcenas respondrà avui davant la fiscalia anticorrupció per l’assumpte dels sobres del PP i el dia 25 ho farà davant el jutge del cas GürtelL’Audiencia Nacional l’interrogarà per l’aparició d’un altre compte a Suïssa

La maquinària judicial sembla que s’accelera i a Luis Bárcenas se li comencen a acumular les citacions. Entre avui i el dia 25 l’extresorer del PP haurà de declarar davant la fiscalia anticorrupció, que busca la pista de la hipotètica caixa B, i davant del jutge de l’Audiencia Nacional, Pedro Ruz –que investiga el cas Gürtel–, després que ahir mateix es descobrís un altre compte corrent a Suïssa des del qual hauria operat l’antic home de confiança de Mariano Rajoy per acollir-se a l’amnistia fiscal.

El lligam entre els diferents casos de corrupció que assetgen els populars cada dia és més estret i, de fet, anticorrupció té l’encàrrec de determinar si els papers de Bárcenas que apunten a la suposada circulació de diner negre per la seu del PP tenen prou entitat per obrir un procés judicial, i, alhora, ha de poder trobar les connexions que aquest cas pugui tenir amb l’assumpte de corrupció que s’investiga des del 2009.

Després que durant una setmana hagi permès que s’instal·li la sospita d’una doble comptabilitat al PP amb substanciosos donatius fora de la llei i sobresous a la cúpula del partit que no haurien passat per Hisenda, Bárcenas es despenjava dilluns al vespre assegurant en una entrevista que la lletra dels documents publicats per El País no és la seva.

Negativa de Bárcenas

Això, però, no és el que corroboren els cal·lígrafs consultats i, en tot cas, Bárcenas s’hauria oblidat de dir-ho quan el dia que va esclatar l’escàndol va fer un comunicat per negar l’existència d’una doble comptabilitat i per defensar l’honorabilitat de Mariano Rajoy.

Anticorrupció, que avui també ha citat l’exdirigent del PP Jorge Trías Sagnier –que ha assegurat que té constància de la comptabilitat irregular de Bárcenas–, ha rebut la suposada llibreta secreta del tresorer després que el director del rotatiu madrileny que l’ha publicat la lliurés a la policia judicial.

Mentrestant, el jutge del cas Gürtel intenta esbrinar la fortuna que Bárcenas hauria acumulat als diferents comptes suïssos –es calcula que uns 19 milions d’euros– i la possibilitat que en desviés a altres paradisos fiscals.

 LA XIFRA

14 folis. Són els papers manuscrits que s’atribueixen a Bárcenas i que ja estan en poder de la Fiscalia Anticorrupció.

Tota l’amnistia fiscal sota sospita

Mentre el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, desafia l’oposició i aporta informacions contradictòries sobre els efectes de l’amnistia fiscal, la justícia sospita que la mesura impulsada per l’executiu ha acabat sent un colador d’hipotètics delinqüents.

Així, a més a més de Bárcenas –que va regularitzar onze milions d’euros–, l’Audiencia Nacional no descarta que una vintena més d’imputats en el cas Gürtel hagin utilitzat aquesta via per blanquejar el seu capital, entre ells el cap visible de la trama, Francisco Correa, i el seu número dos, Pablo Crespo, així com diversos dirigents del PP, sobretot antics alcaldes de l’àrea metropolitana de Madrid.

De tots ells, el magistrat Ruz ha demanat informació detallada a l’Agència Tributària. Les confuses explicacions de Montoro sobre com es va poder acollir Bárcenas a l’amnistia i les maniobres per invalidar aquesta regularització no convencen els partits del Congrés, però tampoc la justícia, que ara ha decidit posar la lupa sobre l’assumpte.
Però Montoro, tal com es va veure ahir al Senat, manté la mateixa línia de defensa: desqualificar el PSOE, que ha decidit presentar una reprovació contra el ministre.

El Punt Avui. Edició Nacional
 Dimecres, 6 de febrer del 2013

You must be logged in to post a comment.