Tornar el passeig a Sabadell

Es crea un grup amb més de 1.700 membres, que exigeix la recuperació de l’eix tal com era als anys 80 amb arbres, bancs i un sortidorEls impulsors van defensar ahir a l’Ajuntament que no volen una plaça dura ni de disseny

SABADELL- Miquel A. Luque

Cansada de veure obres al passeig de Sabadell, Mònica Zamora va crear el passat 23 d’agost al Facebook el grup Els saballuts exigim recuperar el passeig dels anys 80.
En dues setmanes, 1.706 persones s’han afegit a aquesta reivindicació i ara s’estan recollint firmes de suport als comerços de la zona. Per un motiu o un altre, un dels eixos més importants de la cocapital vallesana per accedir al centre fa més de vint anys que està aixecat per les obres. Tant és així que els adolescents no han vist com era el passeig els anys 80: un lloc de trobada dels sabadellencs, que es reunien en una plaça amb arbres, bancs de pedra elegants i, fins i tot, amb un sortidor d’aigua. La imatge actual difereix molt d’aquest record nostàlgic que tenen els membres del grup, que han penjat diverses fotografies a la xarxa. Les obres de prolongació dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) han convertit el passeig en una zona plena de tanques, soroll i pols durant quatre anys.

Curiosament, una de les persones agregades al grup és l’alcalde, Manel Bustos, que va intercanviar impressions a través de correus electrònics amb Mònica Zamora. Bustos va indicar-li que els tècnics municipals han utilitzat les aportacions que s’han fet en un disseny que està “molt avançat”. Tot i això, va convidar-la a reunir-se amb el regidor d’Urbanisme, Joan Manau. Aquesta trobada es va dur a terme ahir al vespre. La creadora del grup va explicar-li: “No volem places dures ni de disseny avantguardista, ni que un complet desconegut trenqui esquemes, lligams i records amb l’indret, un cop remodelat.” Després de la reunió, el grup va valorar positivament el “diàleg” que s’havia establert. El col·lectiu va aclarir a Manau que no volien “una rèplica de la plaça dels anys 80, sinó que es mantingui el sentiment que hi havia en un espai on es trobava la gent”. “No volem una plaça freda”, hi van afegir. El regidor es va comprometre a estudiar els suggeriments i a tornar-ne a parlar en una pròxima reunió.

De manera paral·lela, alguns comerciants de la zona, com ara la Geòrgia Mainou, han reclamat una solució provisional per dignificar el passeig que comporti “treure les tanques i tapar els forats perquè la gent pugui circular”. Si més no, Mainou assegura que les obres estan “paralitzades”des del mes de juny, un fet que li van confirmar l’Oficina del Centre i els mateixos treballadors. No obstant això, fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat van indicar ahir que s’estan fent tasques de manteniment de la tuneladora i que els treballs es reprendran aquest mes de setembre.

Publicat a
El Punt Avui. Edició Nacional 15-09-2011

Leave a Reply