Comiat d’accents i plors

L’emotivitat i el ‘fair play’ marquen el ple de l’adéu de 12 regidors de l’AjuntamentMayol (ICV–EUiA), entre llàgrimes, cita una cançó balear, Martínez (ERC) parla en valencià i Narváez (PSC), amb el seu català amb deix andalúsLes crítiques extemporànies de Fernández Díaz (PP) enrareixen el ple

Anna Ballbona/F. Espiga
Emotivitat i llàgrimes en el ple de comiat de dotze regidors de l’Ajuntament de Barcelona que no continuaran en el nou mandat. Uns ja no anaven a la llista, d’altres no han sortit escollits. Va ser un ple de cordialitat, on tots, traient el PP, van defugir el debat polític, per destacar, en canvi, el valor de les relacions humanes d’aquests anys i reivindicar el paper de la política com a “eina que pot transformar aquesta realitat que no ens agrada”, tal com va remarcar una emocionada Esther Capella (ERC).

Al saló de plens de Barcelona, s’hi van creuar, ahir, accents i trajectòries vitals. Diversos regidors van recordar que quan van arribar a Barcelona no hagueren imaginat que serien regidors: Imma Mayol (ICV–EUiA), quan va arribar a la ciutat fa 33 anys procedent de Palma; Francesc Narváez, amb 10 anys, va venir a la ciutat amb el tren conegut com El Sevillano, d’Andalusia, o Esther Capella, que, de Lleida, va venir a estudiar a Barcelona.

De tots els adéus, destaquen dues figures de llarga trajectòria política: Mayol (12 anys al Consistori i 10 més de diputada al Parlament) i Narváez (20 anys de regidor a l’Ajuntament), que van protagonitzar dels moments més simpàtics i tendres d’ahir. Mayol, que no va poder reprimir el plor (“no cal totes les fotos quan me cauen les llàgrimes”, va deixar anar), va agrair la tasca als col·laboradors, funcionaris i la resta de grups, una tònica en els discursos de la majoria de regidors. Agraïment també per a l’actual alcalde, Jordi Hereu, i per al futur, Xavier Trias, a qui, com d’altres, va desitjar sort. Trias, afectuosament, li tornaria la referència, després, reconeixent-li la seva “lluita per la ciutat”, més enllà de les diferències polítiques.

Narváez, dels pocs que no va llegir cap text, va fer gala de la seva desimboltura habitual, amb el seu característic català amb lleuger deix andalús. Va començar per fer una referència singular a la seva experiència al consistori: “Només em guanya en Puigdollers (de CiU). Durant 22 anys has estat esperant una victòria, ja la tens, felicitats”. També es va recordar del “seu” districte, Sant Martí. “Allà m’he sentit com l’alcalde del meu poble”. I Hereu, li va tornar: “Gràcies, Paco, alcalde de Sant Martí, en dono fe”.

De la resta de regidors del PSC que plegaven, Gemma Mumbrú i Montserrat Sànchez no van poder evitar emocionar-se en el discurs. “Ara ja no em podré mirar igual un semàfor ni una pilona”, va confessar Mumbrú. Montserrat Ballarín, Roger Pallarols i Ramon Nicolau, de la seva banda, van estar sencers. A Ramon García-Bragado se’l va notar tocat però alhora punyent. Maria Luisa Ibáñez (PP), també es va emocionar.

Els tres regidors d’ERC que no continuen –Capella, Martínez i Xavier Florensa– van elogiar el cap de files, Jordi Portabella. “Al teu costat es creix molt”, va explicar Capella. “Aquests anys n’hem après molt”, va dir Martínez. Portabella va agrair-los la feina i a Martínez i Florensa haver acceptat “amb generositat” el fet de “no anar en llocs per sortir”. Al final, una copa de cava al Saló de Cent i conversa informal. La propera trobada serà divendres que ve, en el ple per formar el consistori, en què probablement ja s’hi brandaran més espases polítiques.

 El d’ahir no era un ple per a la batussa política. Un total de dotze regidors s’acomiadaven del consistori i, per tant, el to de les intervencions va estar marcat per les paraules de gratitud i reconeixement cap a companys i adversaris de bancada. Alguns, però, no es van estar d’aprofitar la sessió per passar comptes. És el cas, per exemple, de l’encara quart tinent d’alcalde, Ramon García-Bragado, que va fer una defensa tancada de la seva actuació en el projecte de tramitació de l’hotel del Palau de la Música, i per la qual ha estat imputat judicialment. Després de proclamar que aquesta resolució és “injusta” i de definir l’afer d’“ignominiós”, l’antic responsable d’urbanisme també va etzibar contra els partits que han volgut utilitzar políticament l’assumpte. “Hi haurà un dia que tot això acabarà, i llavors haurem de tornar a aquest ple per parlar-ne”, va concloure. García-Bragado és un dels 12 que plega i, en el seu cas, per fer el pas a l’activitat privada.

Més contundent, encara, va ser la intervenció del president del grup del PP, Alberto Fernández Díaz. En un discurs ambivalent, va dedicar paraules de respecte “personal i polític” a l’alcalde sortint, Jordi Hereu. Prèviament, però, havia verbalitzat una sonora crítica a la tasca duta a terme pel bipartit municipal en el darrer mandat. “Avui [ahir pel lector] és el darrer ple d’una etapa municipal que ja és vella” va etzibar. La seva intervenció va provocar un notable malestar entre regidors de tots els grups, que es van negar a aplaudir-li el discurs. Ja fora del ple, i en el tradicional brindis, el comentari més estès era que el dirigent popular s’havia equivocat de dia i s’havia passat de la ratlla. El PP, abans i ara, no donarà treva.

 Martí i Pol, Pere Quart i Bonet

En un ple emotiu com és el de comiat dels regidors sortints, no hi poden faltar les referències poètiques. Miquel Martí i Pol –que ja és un clàssic en aquestes situacions– només va ser citat una vegada. Va ser el futur alcalde, Xavier Trias, que n’és un reconegut lector. Esther Capella va dir uns versos de Pere Quart, precisament en els 25 anys de la mort del poeta sabadellenc. Mayol va tancar el seu discurs citant la lletra de dues cançons de Maria del Mar Bonet, amb què semblava explicar el seu anunciat retorn a Palma.

També hi va haver lloc per a les dites. Gemma Mumbrú es va endur la palma: primer dient que havia marcat a la seva agenda la sessió plenària amb el “bon vent i barca nova”. Després, instant Hereu a fer remuntar el projecte socialista amb aquesta frase: “Bon mariner es deu a la mala mar”. Hereu es va referir, després, a “tots els accents” que s’havien pogut escoltar durant el ple. Ja després, quan parlava amb Trias i Martínez mentre prenien una copa de cava, va recordar-se de l’accent dels seus avis, de Lleida.

Jordi Hereu tanca la sessió per última vegada

L’encara alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va presidir ahir per últim cop el ple, ja que en la sessió constitutiva de divendres ho farà la mesa d’edat. En la seva intervenció de tancament, també la darrera, Hereu va voler reconèixer la tasca dels regidors sortints i, alhora, va fer una defensa encesa de la política davant el descrèdit que pateix.

Trias fitxa un exregidor de Sant Cugat

L’exregidor d’Esports a l’Ajuntament de Sant Cugat, Xavier Amador (UDC), s’incorpora a l’Ajuntament de Barcelona, on treballarà a les ordres de la quarta tinenta d’alcalde, Maite Fandos. Amador assumirà un càrrec tècnic dins la regidoria d’Esports, que serà gestionada per Fandos. El santcugatenc es podria fer càrrec de la gerència.

 Protesta el dia de la constitució de l’Ajuntament

L’assemblea de treballadors en atur de Barcelona ha convocat per divendres que ve, coincidint amb el ple de constitució de l’Ajuntament, una concentració de protesta a la plaça Sant Jaume. L’assemblea vol demanar una reunió amb el que serà nou alcalde, Xavier Trias, “per tractar de la greu situació de la desocupació a Barcelona”.

Publicat a
El Punt Barcelona 29-06-2011

Leave a Reply