Nou DNI, més segur i modern

El govern espanyol mostra la nova versió del carnet, que incorpora millores tecnològiques. S’ha començat a expedir a Lleida i a poc a poc s’implantarà a tot l’Estat

lleida – Joan Tort

A partir d’avui comença un llarg procés per implantar progressivament una nova versió del Documento Nacional de Identidad (DNI), que no és altra cosa que el mateix carnet electrònic que fins ara, però amb imperceptibles retocs de disseny i diverses millores tecnològiques que el fan més segur davant possibles falsificacions i amb més prestacions per actuar amb l’administració.

El nou DNI es va presentar ahir a Lleida i és en aquesta capital catalana que s’ha començat a expedir en primer lloc com a ciutat pilot. Progressivament, s’anirà implantant arreu de l’Estat, tot i que no hi ha uns terminis prefixats.

simbòlic d’expedir el primer nou DNI espanyol el va protagonitzar la nedadora olímpica catalana Mireia Belmonte i el va presidir el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i el director general de la policia estatal, Ignacio Cosidó.

La millora substancial del nou model en relació amb el que es va dissenyar el 2006 és en el xip. Aquest dispositiu certificat i incorporat al carnet té més capacitat i velocitat en la transmissió de dades. A més, permet la comunicació amb altres dispositius per contacte, com els títols de transport, i també per radiofreqüència. També inclou noves mesures de seguretat i dota la signatura electrònica de la mateixa validesa jurídica que la manuscrita.

La Policía Nacional va anunciar que reforçarà el servei de denúncies de delictes que es presta mitjançant el seu web, de manera que no serà necessari que el ciutadà es desplaci físicament a la comissaria per ratificar i firmar la denúncia.

Així mateix, per facilitar l’ús del DNI electrònic en telèfons intel·ligents i tauletes, s’ha incorporat l’esmentada tecnologia de lectura sense contacte (NFC) a la targeta del nou carnet, que ara volen anomenar DNI 3.0. Aquesta millora permet la lectura del carnet apropant-lo al terminal. No obstant això, els usos més immediats són actuar d’acord amb diverses aplicacions per a telèfons mòbils que permeten, per exemple, autoritzar terceres persones per recollir un paquet que arribi per correu o per serveis de missatgeria, o bé que els pares puguin fer arribar a les escoles i instituts les autoritzacions perquè els fills participin en excursions o activitats o per signar notes. Altres gestions que es podran fer amb el DNI 3.0 són autoritzar tercers perquè puguin recollir medicaments a les farmàcies quan el malalt disposa de recepta electrònica però no els pot retirar personalment, així com la signatura segura de correus electrònics.

És a dir, tot un conjunt de serveis telemàtics i d’administració electrònica que la tecnologia permet i que es poden desenvolupar encara molt més per la capacitat del xip nou que duu el carnet d’identitat, tot i que una altra cosa serà l’ús que al final se n’arribarà a fer i si les institucions i les empreses desenvoluparan les aplicacions corresponents per al seu ús.

Durant aquest acte de presentació, també es va anunciar que les comissaries espanyoles ja tramiten el nou passaport 3.0. Igual que el DNI, està dotat d’un xip de més capacitat i velocitat, un nou tipus de paper de seguretat, components hologràfics renovats i altres mesures de seguretat invisibles. Com a curiositat, les pàgines en què es timbren o segellen les entrades i sortides dels països deixen de portar dibuixos d’animals i incorporen invents espanyols, segons les autoritats que el van presentar.

Fernández Díaz va voler destacar sobretot que, en uns moments en què la seguretat és “la primera preocupació de la ciutadania”, el nou DNI vol acreditar la identitat al mateix temps que garanteix la seguretat. Segons el ministre, les novetats incorporades al document fan que sigui més difícil la falsificació i la usurpació de la identitat i, a més a més, fan que sigui més compatible amb les tecnologies de la informació i la comunicació.

Fernández Díaz es va voler penjar algunes medalles explicant que els turistes –l’any passat en van arribar prop de 63 milions a tot l’Estat– valoren la seguretat com la segona virtut d’Espanya després de la bellesa i els atractius turístics. També va voler assenyalar que l’Estat espanyol ocupa la quarta posició en les estadístiques de seguretat de l’any passat a Europa.

El director general de la policia, Ignacio Cosidó, va remarcar que treballen per donar solucions d’accés electrònic als ciutadans i va afegir que s’han expedit més de 40 milions de DNI electrònics i que tenen com a repte que els ciutadans facin servir cada vegada més el document sota el concepte de la “identitat electrònica”.

 El fracàs del document digitalitzat

El nou model de DNI, que suposa un avenç en l’ús de les noves tecnologies aplicades a la relació entre l’administració i l’administrat, neix quan el DNI digital encara no ha aconseguit consolidar-se com una eina amb utilitat plena. Segons l’informe eEspanya 2014, que avalua el grau d’expansió de les diverses tecnologies, dels més de 367 milions de tràmits que es van fer durant el 2013 amb l’administració general de l’Estat, només 70.000 es van fer a través de la utilització del DNI digital, que permet la signatura electrònica, fet que suposa el 0,019% del total. Sobta aquest baixíssim nivell d’ús del document digital si es té en compte que el 82% de la població ja té un DNI de nova generació amb el xip incorporat. El nou sistema tampoc ha generat interès en els individus que ja tenien certificat electrònic digital, ja que un 96% dels quals asseguren que el continuaran fent servir tot i les possibilitats del nou document.

Per fer-lo servir a través de la xarxa, l’usuari necessita un petit aparell lector del DNI electrònic que s’incorpora a l’ordinador a través d’una connexió USB. Són dispositius que costen entre 10 i 20 euros i que tenen una demanda escassa als establiments especialitzats de Barcelona, segons va poder comprovar ahir aquest diari.

Publicat a  El Punt Avui.
Dimarts, 13 de gener del 2015

Leave a Reply