Web 2006-2010

Visita la web anterior de la Plataforma.

Els metges de família faran d’especialistes

Salut vol que el 30% de les patologies es resolguin als CAPEs potenciarà l’atenció en oftalmologia, salut mental, dermatologia, otorinolaringologia i aparell locomotor

MARTA CIÉRCOLES

Els metges de família hauran d’assumir, a partir de l’any vinent, l’atenció de pacients que fins ara eren derivats a determinats especialistes. Aquest és un dels principals eixos de la reorganització de serveis que inclou el pla de Salut 2011-2015, presentat ahir pel conseller del departament, Boi Ruiz. L’objectiu és fer que l’atenció primària sigui més resolutiva i reduir les derivacions a consultes externes d’hospital i el pelegrinatge de pacients.

Salut calcula que la nova organització permetrà atendre el 30% de les patologies a la primària sense derivar el pacient a altres dispositius, i que això reduirà el temps d’espera entre visita i visita un 15% d’aquí al 2015.

Cada dia es visiten més de 132.000 persones als centres d’atenció primària i més del 70% de les consultes als metges de família estan relacionades amb problemes de l’aparell locomotor, oftalmologia, salut mental, dermatologia i otorinolaringologia. Aquestes seran les especialitats en què els metges de família hauran d’assumir competències a partir d’ara.

Salut considera que actualment es fan derivacions innecessàries a especialistes, i planteja com a alternativa l’ús de les noves tecnologies i de guies de pràctica clínica perquè els metges de família apliquin criteris prèviament consensuats amb els especialistes. Segons Ruiz, patologies freqüents, com ara una lumbàlgia, s’han de resoldre a la primària i, per fer-ho possible, cal que els metges de família també puguin demanar proves, per exemple, de radiologia, en el cas que sigui necessari, sense haver de passar per l’especialista.

Boi Ruiz va deixar ben clar que aquesta reorganització no implica el trasllat d’especialistes als centres de primària. “Hi haurà casos en què el metge haurà de consultar l’especialista per telèfon o en què li enviarà una imatge per correu electrònic, i en d’altres, potser es requerirà la presència d’un especialista algun dia a la setmana per atendre casos més complexos”, va explicar. Pel que fa als especialistes, Ruiz va apuntar que probablement hauran de reservar un temps de la seva agenda per atendre les consultes que els arribin dels metges de primària. En qualsevol cas, a cada territori es faran acords a mida, en funció de les necessitats –va avançar el conseller–, ja que Salut preveu l’elaboració de plans de salut territorials, l’aprovació dels quals està prevista per al gener.

Amb la presentació del pla de Salut –que, a més de la reorganització de l’atenció primària, inclou altres línies estratègiques, com ara l’atenció als malalts crònics, la promoció d’hàbits saludables i l’ús racional dels medicaments–, el conseller va donar per tancada l’etapa dels “ajustos econòmics” i de la “contenció” i va anunciar que el 2012 començarà la fase de les “reformes sanitàries necessàries per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari”.

Però la fase de la “contenció” ha deixat a l’atenció primària una herència de precarietat laboral que podria suposar una dificultat important a l’hora d’aplicar aquesta reorganització, que requereix un alt grau d’implicació dels professionals.

D’una banda, els metges de família es consideren “molt preparats” per assolir nivells més elevats de resolució, tal com ahir va manifestar la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), però també tenen molt clar que els objectius que Salut persegueix amb el seu pla només es podran assolir amb “els recursos humans i materials” suficients.

Contractes precaris

La retallada practicada aquest any des del departament ha implicat la rescissió de desenes de contractes a metges eventuals de l’àmbit de la primària de l’Institut Català de la Salut (ICS), molts dels quals han passat a ser contractats mes a mes a raó de 25 hores setmanals. Segons Ruiz, es tracta de “situacions concretes” que cada centre haurà de gestionar per
“donar resposta” als objectius plantejats pel depar
tament.

Fa anys que els metges de família reclamen més lideratge, però també denuncien que molts professionals atenen entre 40 i 50 pacients diaris. La Camfic va felicitar la conselleria pel pla sobre la salut, però els professionals estan atents al pas de la paraula als fets.

 70
per cent

de les consultes al metge de família estan lligades a l’aparell locomotor.
132.000
visites
s’atenen cada dia als centres d’atenció primària (CAP).
1 5
per cent
vol reduir Salut l’espera entre visita i visita d’aquí al 2015.

Publicat a
El Punt Avui. Edició Nacional
29-11-2011

You must be logged in to post a comment.