Augmenta l’impagament de quotes a centres concertats

En les escoles d’entorns desfavorits, el volum de famílies que deixen d’abonar les aportacions arriba fins al 50%Hi ha casos en què pares i centres acorden pagar una part de la mensualitat.

Laura Nicolás
Els pares de P4 d’una escola concertada del Vallès Occidental tenen aquesta setmana una reunió per tractar el creixent impagament de les quotes d’escolarització. El cas concret d’aquest grup és dramàtic i, de moment, poc habitual ja que només abonen les aportacions mensuals les famílies de set nens, dels 23 matriculats. Segons les patronals dels centres concertats, és cert que els impagaments han augmentat però la situació no és alarmant. Xifren en un 10% els pares que no abonen les quotes.

El percentatge d’impagaments és més alt en els centres situats en zones més desfavorides. “En algunes escoles, la meitat de les famílies tenen dificultats per abonar la quota”, reconeix Carles Armengol, president de la Fundació Escola Cristiana. La crisi econòmica ha colpejat més fort les famílies d’origen immigrant, però també altres llars on pare i mare s’han quedat sense feina, explica Josep Díaz, president de la Federació Catalana de Centres d’Ensenyament.En aquests casos, tot i que la situació es fa difícil per als col·legis, les direccions són comprensives ja que “hi ha famílies que porten els fills des de l’inici de l’escolarització i ara es troben que, amb nanos de 12 anys, no poden pagar”, afegeix Díaz. Per això, en alguns centres s’analitza la situació de cada família i s’arriba a acords de pagament. “En molts casos, s’ofereix una reducció de quotes i el centre atorga a l’alumne una beca parcial”, detalla Armengol.

En determinats casos, aquests ajuts els compensen la resta de pares, fet que “està generant un cert malestar”, afegeix Armengol. Perquè, tot i que les quotes d’escolarització als centres concertats són voluntàries, les patronals del sector asseguren que són “necessàries” per mantenir l’activitat.

Subvenció parcial

El concert només cobreix un 60% de la despesa de posada en funcionament d’un aula, el 40% restant ve de les aportacions de les famílies, explica Eva Salvà, secretària general de l’Agrupació Escolar Catalana. Així, subratlla que “l’escola concertada no pot sobreviure sense les aportacions dels pares”.

D’impagament, sempre n’hi hagut. Però “les famílies que no paguen perquè no volen”, segons les descriu Díaz, no superen el 2%. La majoria de pares “l’últim que deixen de pagar és l’escola de fills”, hi afegeix Salvà.

 Davallada d’inscripcions al servei de menjador

Si bé, la situació d’impagament de quotes no és alarmant, les patronals sí que parlen de “davallada” d’inscripcions al menjador, que arriba fins al 35%, respecte als alumnes que fa tres anys es quedaven a dinar als centres concertats. També s’ha generalitzat la disminució d’activitats extraescolars. “Si abans els nens en feien tres, ara només els apunten a una”, diu Eva Salvà, de l’AEC. Els ensenyaments postobligatoris no concertats també registren els efectes de la crisi. “Ens consta omplir el batxillerat i també tenim vacants al cicles formatius”, explica Carles Armengol, de la FEC.

Publicat a
El Punt Avui. Comarques Gironines 04-10-2011
El Punt Avui. Edició Nacional
04-10-2011

Leave a Reply