Alemanya i França insten Atenes a aclarir si vol tornar al dracma o mantenir-se en la moneda únicaPapandreu avança el referèndum al 4 de desembre entre retrets europeus per la seva irresponsabilitat
Albert Segura
L’hora és greu, mai fins ara l’euro no s’havia plantejat tan obertament la sortida de Grècia i havia estat tan a prop de deixar-la caure (o si més no de fer-ho veure). Angela Merkel i Nicolas Sarkozy no van aconseguir ahir desactivar la bomba de rellotgeria del referèndum anunciat per Iorgos Papandreu, i van exigir a Atenes que aclareixi d’una vegada si vol abandonar la moneda comuna i recuperar el dracma.
El president francès i la cancellera alemanya volen saber ja de quin mal han de morir i van reclamar al primer ministre grec que, si no baixa del burro, almenys accepti accelerar el plebiscit, que podria celebrar-se la primera quinzena de desembre, i que no pregunti als grecs si estan a favor o en contra de les retallades sinó si volen mantenir-se en la zona euro. “Necessitem un euro fort, amb Grècia o sense”, va advertir Merkel, que demana a Papandreu”claredat” i que sigui “responsable” amb la resta de socis que fins ara han estat “solidaris i responsables”.
“No deixarem que es destrueixi l’euro ni permetrem que es destrueixi Europa”, però “són els grecs els que hauran de decidir si volen continuar l’aventura amb nosaltres o sense nosaltres”, va admetre Sarkozy.
El cop de volant de Papandreu, que ha decidit convocar el referèndum pel 4 de desembre, ha fet saltar pels aires l’agenda del G-20 de Canes. Improvisant sobre la marxa, el president francès ha convocat una minicimera extraordinària de caps d’estat i de govern de l’euro per aquest matí, mentre que el govern grec ja ha creat una comissió per organitzar la consulta. “Accepta o no l’acord per tornar a rescatar Grècia amb 130.000 milions” seria la pregunta del referèndum, segons el ministre de l’Interior, Haris Kastanidis, tot i la pressió del tàndem Merkozy. El primer ministre francès, François Fillon, vol que Atenes respongui “ràpidament i sense ambigüitats a la pregunta de si es vol mantenir en la zona euro”. O caixa o faixa. Tot i que la majoria dels grecs rebutgen les retallades, un 70% no volen ni sentir a parlar d’una sortida de l’euro, que, segons Brussel·les, provocaria un corralito.
“Fa una setmana, disset socis vam prendre decisions plegats, no acceptarem que ara algú faci marxa enrere”, va avisar el president de l’Eurogrup, Jean-Claude Juncker.
Edició Nacional 03-11-2011
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.