Trias cobrarà a les estàtues i les envia al final de la Rambla

L’Ajuntament de Barcelona anuncia la primera acció, que no s’aplicarà fins al març, dins del pla d’intervenció al passeig barceloní Els artistes són reticents al canvi d’espai, però sí que veuen bé pagar una taxa anual

Tot just acabada de decidir, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar els primers canvis que implantarà a la Rambla, dins l’enèsim projecte de lífting al passeig, batejat com Pla Cor. El govern de Trias traslladarà les estàtues humanes al capdavall de la Rambla (a Santa Mònica, més avall dels pintors), els farà pagar una taxa anual per ocupació de la via pública i crearà un jurat artístic per filtrar-ne encara més la qualitat.

La cuita per anunciar aquestes primeres mesures no es va correspondre amb reaccions de gaire convenciment. De tot el que s’ha dit, el que convenç menys a estàtues i a Amics de la Rambla és la ubicació. I això que tot plegat s’havia debatut en la primera reunió de Rambla Viva, l’organisme motor d’aquest pla on hi ha els diferents agents del passeig.

Una estàtua humana , ahir al migdia, a la Rambla de Barcelona Foto: EL PUNT AVUI.

La regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, va presentar ahir el canvi d’ubicació de les estàtues com una forma per acabar amb les dificultats de mobilitat en els trams estrets de la Rambla i “els problemes de seguretat”, derivat de les rotllanes al voltant de les estàtues. A més, amb això també volen revitalitzar aquest tram sud de la Rambla, més apagat i problemàtic.

A quant pujarà la taxa anual que hauran de pagar les estàtues humanes l’Ajuntament ahir encara no ho va precisar. Sigui com sigui, la taxa preocupa poc els artistes. En canvi, sí que veuen amb moltes reticències el trasllat a Santa Mònica. Pel president de l’associació d’estàtues, Fabián López, aquest espai és un mal lloc, perquè “el públic és limitat” i passavolant. López no creu que ara hi hagi cap problema de mobilitat a causa de l’espai de les estàtues. Així, afegia que sovint no hi són les 15 estàtues treballant-hi ni en tota la franja horària, perquè molts artistes fan altres feines per viure (un dia entre setmana poden guanyar a diari 20 euros; “un bon dia d’estiu”, 80 o 100). Ahir, per exemple, a la una del migdia només n’hi havia sis. Abans que anar al final de la Rambla, les estàtues preferirien altres llocs de la ciutat, com la plaça Reial, del Pi o la catedral.

Amics de la Rambla, que aplega comerciants i hotelers, no considera que “totes les estàtues hagin d’anar a una mateixa ubicació” i hauria preferit estudiar-ne la posició una per una. Dins el conjunt del passeig, on “hi ha moltes coses a fer”, l’entitat troba aquest aspecte més aviat “anecdòtic”. “És cert que aquesta és la zona que té menys afluència de gent i que no sempre qui rambleja arriba fins a baix de tot”, afirma Xavi Masip, gerent de l’entitat. En qualsevol cas, però, recorda els punts culturals que ja hi són presents (Arts Santa Mònica i Museu de la Cera) i que el veritable revulsiu serà la possible reobertura de l’antic Teatre Principal (10.000 metres quadrats que contenen teatre, bar, restaurant i frontó), ara en mans d’una empresa en converses amb l’Ajuntament.

 LES FRASES

Crearem un jurat artístic perquè valori i decideixi quines estàtues es poden instal·lar a la Rambla
Mercè Homs
regidora del districte de Ciutat vella
És difícil que el nou espai pugui funcionar, serà l’avantsala del final de les estàtues de la Rambla
Fabián López
president de l’associació d’estàtues de la rambla

Escèptics a Santa Mònica

El trasllat d’estàtues al tram sud de la Rambla tampoc no genera gaire entusiasme en aquesta zona. “Ningú no va buscant les estàtues, el que dóna més ambient són els comerços”, deia en Miguel, quiosquer. Troba que aquesta és només una zona de pas, que només esgarrapa visitants en època de vaixells de creuer. Juan Mena, cambrer d’un restaurant que de gener a març té la terrassa tancada per la baixada de visitants (al tram nord les terrasses continuen obertes), pensa que les estàtues ajudarien tan sols moderadament. “Aquí no hi ha cap lloc perquè vingui la gent, no hi ha gaire comerç”, opina, i en canvi, troba a faltar “més seguretat i menys trilers”.

L’abril d’aquest any es va estrenar la nova regulació de les estàtues impulsada per l’anterior govern del PSC, que en limitava el nombre a 30, en torns de matí i tarda, i a les quals es va sotmetre a un concurs, per bé que sense jurat. Tant el nombre d’estàtues com d’horaris es mantindran. El nou concurs per triar els 30 artistes de carrer es farà al març, quan s’efectuarà el canvi d’ubicació. El següent tema sobre la taula de Rambla Viva serà el redisseny de les terrasses. Segons Homs, s’estudiarà el projecte que fa un any Amics de la Rambla va presentar perquè les terrasses tinguin un disseny propi i comú, adaptat al passeig.

Publicat a
El Punt Avui. Edició Nacional
14-01-2012

Leave a Reply