Caixa Penedès dóna llum verd a una ‘fusió freda’ amb Sa Nostra, Caja Murcia i Caja Granada

El nou grup tindrà la seu central a Madrid, que adoptarà forma de banc i pretén centrar la seva activitat en l’arc mediterrani

EFE
Els consells d’administració de Caixa Penedès, Caja Granada, Caja Múrcia i Sa Nostra han aprovat un protocol per crear un Sistema Institucional de Protecció (SIP), la societat central del qual adoptarà la forma de banc, amb seu a Madrid i presidida pel president de la caixa murciana, Carlos Egea. Aquesta fusió freda, que encara no ha determinat quina quantitat sol·licitarà al Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), donarà lloc al sisè grup financer de caixes per volum de negoci, al setè per volum d’actius i al quart per nombre d’oficines i centrarà la seva activitat en l’arc mediterrani, han informat les entitats.

El nou grup financer “neix com a resposta natural i reforç als vincles de cohesió i coherència territorial”, segons han destacat les entitats en un comunicat conjunt, i es converteix en el cinquè del sistema de caixes espanyol per fons propis, amb 3.855 milions d’euros. La societat central amb forma jurídica de banc estarà participada en un 39% per Caja Múrcia; en un 27% per Caixa Penedès; un 19,5% per Caja Granada i un 14,5% per Sa Nostra.

El consell d’administració del nou grup comptarà amb 16 membres i en ell estaran representades les quatre entitats, amb cinc consellers en representació de Caja Múrcia; quatre de Caixa Penedès; tres de Caja Granada; dos de Sa Nostra i dos més independents. A més que el president del consell d’administració del SIP sigui Carlos Egea, també s’ha acordat que com a vicepresident serà nomenat Ricard Pagés, director general de Caixa Penedès i com a secretari, Antonio Jara, president de Caja Granada. El president de Sa Nostra, Fernando Alzamora, presidirà la Comissió d’Auditoria del grup.

Cadascuna de les quatre caixes del grup mantindrà la seva personalitat jurídica, la seva marca, “la seva lleialtat territorial” i el seu negoci minorista, així com els seus propis òrgans de govern i la seva obra social de manera independent, segons el mateix comunicat.

Les caixes d’estalvis destaquen “la solidesa del nou grup”, que permetrà enfortir l’estructura financera de les entitats que l’integren, diversificar els riscos i augmentar la capacitat operativa, “amb la possibilitat d’oferir una major oferta de serveis a la clientela i incrementar la inversió creditícia en les seves respectives zones d’implantació”.

El “perfil homogeni” de les caixes que conformen aquesta aliança possibilita que el nou grup creixi amb “cohesió i coherència territorial i estratègica”, que situarà el SIP en “una destacada posició de lideratge en l’Arc Mediterrani, a l’aglutinar en aquesta àmplia zona la més gran xarxa de sucursals conjunta, amb 1.703 oficines, i una mica més de 4 milions de clients”, destaquen.

L’acord adoptat pels consells que han celebrat les quatre caixes aquesta tarda, habilita als respectius presidents de les entitats a signar pròximament un “Protocol d’Intencions” que serà presentat al Banc d’Espanya.

Avui.cat
04-06-2010

Leave a Reply