Ciutat Vella revoca un hotel “tocat” per la trama corrupta

El promotor denuncia que Helio Lozano, l’alt funcionari imputat en l’escàndol, va tardar cinc anys en concedir-li la llicènciaEls pagaments se l’han menjat, el solar és del banc i el districte donarà per caducada la llicència

L’hotel que s’havia de fer al solar del número 5 del carrer Riudarenes, en ple barri Gòtic, no es farà. El districte de Ciutat Vella té en procés de revocació la llicència per construir un hotel en aquesta zona. El motiu d’engegar aquesta revocació, que ara s’està analitzant, és que la llicència ha caducat, és a dir, que el titular de la finca –que era Greencastle Selection– ha esgotat el termini de temps legal per iniciar-ne la construcció.

Fins aquí tot normal, si no fos per la tortuosa història que hi ha al darrere. Primer, i tal i com va publicar aquest diari el mes de gener d’aquest any, aquest solar havia suscitat les queixes dels veïns perquè s’hi acumulava brossa i era un recer d’indigents. A més, però, l’hotel va ser “tocat” per la trama de corrupció, que té com a imputats l’alt funcionari municipal Helio Lozano, la seva mà dreta, Elena Ariza (cap d’assessoria del districte), i l’enginyer extern Joaquín Quílez.

L’hotel de Riudarenes apareix en el sumari del cas de corrupció. Hi surt esmentat com un dels projectes pel qual la xarxa de corrupció pressiona, en una carta amenaçant enviada a la gerent del districte, Mercè Massa, perquè li concedís la llicència.

Aliena a tot això perquè “no sabia que tractava amb una banda de gàngsters”, es declara l’empresa Greencastle Selection, la que era propietària i promotora de l’hotel de Riudarenes. Després de tardar cinc anys en obtenir la llicència, quan li van concedir, el 2009, es va trobar que ja no li quedaven diners. Ara, arruïnada, el solar ha passat a ser d’un banc. Un portaveu de l’empresa, que prefereix mantenir l’anonimat, denuncia que el districte, i més concretament, el que era cap dels Serveis Tècnics de Ciutat Vella, Helio Lozano, va fer-lo gruar durant cinc anys per concedir-li la llicència.

La primera intenció de Greencastle Selection era construir habitatges a preu de cost, la seva especialitat. Des del novembre del 2004, quan fa la primera sol·licitud per fer-hi habitatges, tot són entrebancs, segons l’empresa, i el procés es demora sense motiu. Al final, en una reunió amb Lozano, amb qui sempre va haver de tractar, aquest diu a Greencastle Selection que el millor és que hi faci un hotel. “Aquí volem que es faci un hotel”, van ser les paraules de Lozano, segons el portaveu de l’empresa. Com que es va sentir “acorralat”, i mentrestant la hipoteca sobre el solar continuava avançant, va accedir a canviar el projecte per fer-hi un “hotel ecològic” de quatre estrelles. Un cop canviat, encara va passar un altre any fins a obtenir la llicència. Massa tard.

L’Ajuntament de Barcelona va reconèixer ahir que en aquella època els expedients d’aquest tipus passaven per les mans de Lozano pel càrrec que aquest ostentava, però va recordar que hi ha una investigació judicial en marxa, amb què “l’Ajuntament ha col·laborat des del principi” per “facilitar-ne la investigació”. Sobre els 5 anys de tramitació, va indicar que una llicència “pot tardar a ser concedida perquè els projectes presentats no compleixen amb les normatives per obtenir-la”.

 LA XIFRA

5 anys van passar des de la primera sol·licitud de llicència a Riudarenes, l’any 2004, fins que n’obté la llicència)
Publicat a : El Punt Barcelona
05-11-2010

Leave a Reply