Foment suspèn el concurs de privatització parcial del Prat

Anuncia que està pensant en un nou model i, de retruc, tanca la porta a la creació de la comissió de vigilància de l’aeroport, on havien de participar-hi Generalitat i ajuntaments
La privatització del Prat no tirarà endavant. Foto: ACN.

El ministeri espanyol de Foment ha anunciat que renuncia a la gestió descentralitzada de l’aeroport del Prat -i també del de Barajas- que passava per la privatització dels serveis, i paralitza també l’entrada de capital privat al conjunt d’AENA, tal com va promoure l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero. És per això que ha decidit suspendre els concursos de licitació, segons que ha explicat la ministra Ana Pastor, perquè està treballant en un nou model de gestió aeroportuària.

Pastor entén que “AENA és més el tot que no pas la suma de les parts”, i que les licitacions anul·lades pretenien afavorir la competència entre ambdós aeroports, “quan l’objectiu ha de ser afavorir que ambdós competeixin amb els grans hubs europeus”. També ha explicat que el concurs s’ha cancel·lat perquè les “desfavorables” condicions actuals dels mercats podrien deteriorar el valor dels actius del gestor aeroporturari.

La decisió implica també que no es constituirà la comissió de vigilància prevista per a l’aeroport del Prat, on hi havien de participar la Generalitat i els ajuntaments.

El govern Zapatero va aprovar l’11 de novembre la creació de la societat que havia d’actuar com a Consell Rector d’El Prat, que s’havia de crear quan hi hagés un gestor privat de l’aeroport. Per bé que les institucions catalanes hi havien de ser majoritàries, la capacitat de decisió que havia de tenir el Consell Rector era nul·la sobre les línies i/o les prioritats aeronàutiques. Bàsicament, havia de supervisar el bon funcionament de les instal·lacions i impulsar les actuacions que tinguin a veure amb l’entorn de la infraestructura.

El catedràtic de Política Econòmica de la UB Germà Bel, expert en aeroports, ja es va referir en termes molt crítics a aquest Consell Rector, afirmant: “Personalment valoro molt poc el poder vetar els preus del cafè, dels diaris, la facturació de les maletes o els aparcaments per als cotxes. Si algú valora molt poder vetar tot això, doncs considerarà que té molt de poder. A mi no m’ho sembla.”


24-01-2012

Leave a Reply