Crisi? Quina crisi?

El sector tecnològic demostra la seva inqüestionable puixança en una nova edició del CMM En l’afany per demostrar que no hi ha límits, algunes companyies voregen el ridícul amb càmeres ultrapotents o terminals amb projector

Xavi Aguilar

La crisi s’ha acabat. O, millor dit, no ha existit mai. El sector de la tecnologia i la comunicació (TIC) va fer ahir una nova exhibició de força omplint més de 70.000 m² de la Fira de Barcelona amb milers d’exhibidors i visitants de tot el món per fer bullir encara més l’olla. Així, mentre al matí les autoritats inauguraven el certamen i explicaven les línies bàsiques de la capitalitat mundial del mòbil, que Barcelona assumirà en breu amb previsions de 3.500 milions de benefici fins al 2018, els assistents s’abraonaven a grapejar les novetats de la fira.

I les novetats, en aquesta edició, eren els dispositius. Perquè pel que fa al sistema operatiu, amb Apple absent de la fira, va quedar clar que el futur s’albira del color verd del marcianet d’Android. Tret de Nokia i RIM (Blackberry), que continuen molt desorientades, la immensa majoria de fabricants van presentar els seus models amb el sistema operatiu impulsat per Google. Una versió 4.0 que en molts casos funcionarà a tota velocitat, ja que firmes com ara les xineses Huawei i ZTE i la coreana LG aposten per telèfons amb quatre processadors. Tenen una potència superior a molts dels ordinadors de sobretaula en ús actualment, però saben discriminar si cal usar tota la potència o no per conservar la bateria al màxim, ja que aquest continua sent el punt feble a millorar.

El saló de mòbils i aplicacions tecnològiques no nota la crisi per la pujança del sector arreu del món Foto: QUIM PUIG.

Samsung va confirmar els pronòstics i, a banda de renovar els telèfons de gamma mitjana, va presentar el Beam, que incorpora un projector capaç de fer presentacions professionals o compartir vídeos amb els amics amb certa dignitat. La seva aposta, però, és la nova tauleta Galaxy Note 10.1, que disposa d’un llapis electrònic com a aliat per fer anar unes aplicacions sorprenents que no només digitalitzen l’escriptura, sinó també formes geomètriques o fórmules matemàtiques.

Amb tot, les empreses són conscients de la situació econòmica global i han pres mesures: apareixen els telèfons low cost, Vodafone ha anunciat rebaixes de tarifes per als seus clients i Movistar facilitarà l’accés als telèfons intel·ligents recomprant terminals i finançant-los sense interessos.

 50 polzades és la mida que pot reproduir en condicions el projector incorporat al nou telèfon de Samsung, el Beam.

41
megapíxels té la càmera del Nokia 808 PureView, amb una gran òptica Zeiss que li dóna una forma peculiar.

La publicitat al mòbil creix un 67% l’últim any

Mentre la crisi ha devastat el mercat publicitari en molts suports, el màrqueting en dispositius mòbils no para de créixer de manera exponencial. Així ho revela un estudi que xifra en 63,6 els milions d’euros que es van invertir a l’Estat en aquest sector durant el 2011. Això representa un creixement del 67,4% en relació amb l’any anterior, però les previsions són mantenir una progressió semblant durant els dos pròxims exercicis.

De fet, la inversió en publicitat per a telèfons i tauletes amb vista al 2012 es preveu que superarà la barrera dels 100 milions d’euros, cosa que representaria tornar a vorejar un 60% de creixement. Ho avança la Mobile Marketing Association (MMA), que també aventura per al 2013 una despesa de 167 milions. “No és que la publicitat al mòbil estigui creixent, és que s’ha disparat”, explicaven els impulsors de l’estudi durant la recent presentació a Barcelona.

Les dades de la MMA indiquen que de la inversió del 2011, només el 45% de l’activitat correspon a la compra de mitjans. El tema que genera l’activitat més important és la inserció de publicitat en internet mòbil, mentre que les aplicacions per a telèfons intel·ligents (smartphones) està guanyant cada cop més pes específic.

Els experts en la publicitat per a mòbils indiquen que el 2012 serà l’any en què es consolidarà el màrqueting en les aplicacions i s’impulsarà encara més el couponing que proposen diferents empreses de descomptes o ofertes limitades en el temps que, gràcies a la geolocalització, aconsegueix arribar amb més facilitat als consumidors potencials.

Precisament, l’estudi de la MMA també ha demanat als anunciants quines són les campanyes més interessants de la temporada, i entre les empreses més destacades han remarcat dues de les capdavanteres en aquesta mena de negoci a l’Estat: Lets Bonus i Groupalia.

Publicat a El Punt Avui. Edició Nacional
28-02-2012

Leave a Reply