Els apartaments turístics, en mans dels ajuntaments

Cal una llicència d’activitat municipal i el propietari es fa responsable de l’ús de l’habitatge
El govern aprova un decret que indigna el sector
Tot lloguer inferior a tres mesos es considera habitatge d’ús turístic

 
Un edifici de la Diagonal de Barcelona on els veïns es queixen de pisos utilitzats com a apartaments turístics Foto: ORIOL DURAN / ARXIU.

Sónia Pau
Donar la llicència d’obertura d’un apartament turístic, controlar que es compleixi la normativa vigent i obligar el propietari que en faci fora els inquilins si provoquen molèsties als veïns són algunes de les noves competències que han d’assumir les ajuntaments a partir de l’entrada en vigor del nou decret de regulació dels apartaments turístics, que ahir va aprovar el govern. Després de sis anys d’estira-i-arronsa amb el sector, el govern in extremis ha tirat endavant una normativa que el president de Federatur (Federació Catalana d’Apartaments Turístics), Lluís Torrent, considera ni més ni menys que “absolutament irresponsable”.

Algunes de les claus del canvi, a més de la necessitat d’una llicència d’activitat municipal, és que el propietari és el màxim responsable de l’ús de l’habitatge i que els inspectors tindran accés al pis sense necessitat d’una autorització judicial. La figura d’apartament turístic queda eliminada i se substitueix per la d’“habitatge d’ús turístic”: això vol dir qualsevol habitatge que els propietaris cedeixen a tercers per menys de tres mesos.

Aquesta limitació temporal és una de les qüestions que més irriten el sector. “No conec ningú que estigui tres mesos de vacances. Si algú lloga tres mesos un apartament és un executiu desplaçat o un estudiant d’Erasmus, no un turista”, planteja el vicepresident de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), Frank Granados. De fet, el primer esborrany del decret parlava d’un any i s’ha acabat reduint a tres mesos.
El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, defensa el decret perquè “ofereix més garanties a l’usuari, el propietari, els veïns i també a les administracions”, i a més “dóna eines per ordenar els allotjaments”. També veu important que cada Ajuntament pugui regular segons les seves necessitats l’obertura d’apartaments i “trencar el monopoli de les empreses comercialitzadores”.

Respecte al paper de les empreses que fins ara han fet de mitjanceres, Huguet indica que “podran continuar donant serveis afegits al propietari que així ho vulgui”.

 El govern no escolta el sector, actua amb irresponsabilitat i passa el mort als ajuntaments

Lluís Torrent
President federatur
El propietari té ara més poder i més responsabilitats. Haurà de respondre davant la llei
Josep Huguet conseller d’innovació, universitats i empresa

Barcelona ha de refer la regulació

Els apartaments turístics que havien legalitzat la seva situació a Barcelona –municipi que va decidir tirar pel dret per començar a reordenar el sector– hauran de tornar a demanar la llicència d’activitat municipal. Ho haurà de sol·licitar cada propietari i no pas, com fins ara, l’empresa explotadora. El decret preveu un període d’adaptació. Altres municipis que havien fet reglamentacions pròpies i ara les hauran de revisar són Castelló d’Empúries, Palamós, Salou i Cambrils. El president de Federatur, Lluís Torrents, pensa que el govern “passa el mort als ajuntaments” i que la majoria no tenen recursos per assumir la regulació i la inspecció.

Pel que fa a números, ningú gosa fer un càlcul del total d’apartaments turístics al país: la direcció general de Turisme recorda que com a màxim al seu registre n’hi han constat 23.000, tot i que podrien arribar al mig milió. A Barcelona, només a Ciutat Vella, n’hi ha 650 amb llicència per actuar.

Publicat a
Avui 10-11-2010
El Punt Barcelona 10-11-2010

Leave a Reply