Els barcelonins continuen pagant pels avets a pedals d’Imma Mayol

L’Ajuntament paga factures des de 2008 pel seu emmagatzematge, logística i muntatge, però no ha volgut fer públics els imports. Estudia traslladar el material a unes dependències municipals per estalviar costos

Gemma Aguilera

Els avets de Nadal a pedals que va popularitzar l’ecosocialista Imma Mayol el Nadal de 2008 han resultat ser menys sostenibles del previst. Com a mínim, per a les arques de l’Ajuntament de Barcelona, que quatre anys després que arribessin als carrers de Barcelona continuen generant despeses de manteniment. Al marge, és clar, del cost inicial de 214.000 euros. El consistori ha estat pagant durant aquests anys el lloguer de dos magatzems on queden dipositades les peces i, a més a més, ha hagut de fer front al cost d’empaquetar, transportar, muntar i desmuntar els avets al carrer el 2008, i al Saló de la Infància el 2009 i el 2010. La factura del lloguer de magatzems de 2011 ja està pagada, i ara, el nou consistori pagarà un nou servei: l’embalatge i el transport dels avets fins a Barcelona, on quedaran dipositats en dependències municipals a l’espera de poder donar algun ús als materials. El magatzem de Vilanova i la Geltrú on es custodien les bicicletes i les estructures dels avets d’Imma Mayol.

L’Ajuntament de Barcelona no ha volgut fer públic l’import de les factures de lloguer, logística i muntatge acumulats, si bé l’actual equip de govern de CiU encara no ha hagut de fer efectiu cap pagament perquè els lloguers del 2011 ja els havia liquidat el bipartit PSC-ICV. Les dues empreses que custodien els materials no han estat autoritzades pel consistori a donar informació econòmica a Nació Digital.
Aquest diari ha consultat altres empreses d’emmagatzematge, i els preus per a materials voluminosos se situen entre els 3.000 i els 4.000 euros anuals en funció del valor del producte custodiat.

L’Ajuntament no sabia on eren els avets

Quan Nació Digital es va posar en contacte amb el consistori per preguntar on eren els avets, aquest va informar que “es troben en el magatzem de l’empresa proveïdora , a Girona”. Però el cert és que són a més d’un centenar de quilòmetres de la ciutat de l’Onyar. Estan trossejats en dos magatzems, a Vilanova i la Geltrú (fotos), on es custodien les bicicletes i les estructures -de 12 metres d’alçada i 5 metres d’ample-, i a Cornellà de Llobregat, on l’empresa Cinelux guarda els llums de led i les plaques solars, tot i que el lloguer se segueix pagant a Sadilsa, l’empresa que els va construir.

En qualsevol cas, l’Ajuntament de Barcelona no té intenció de seguir assumint costos extra dels avets del bipartit de Jordi Hereu i ha iniciat les gestions per traslladar el material a unes dependències municipals de la capital catalana. És per això que la regidoria de Medi Ambient ha sol·licitat un pressupost per a “l’embalatge del material, l’elaboració d’un dossier inventariant-ne els materials i les peces dels avets per al seu futur trasllat, i un posterior estudi dels usos alternatius”, explica el servei de premsa del consistori.

Bona idea, pèssima gestió

El dissenyador dels enginys sostenibles, Martirià Figueras, creu que l’escarni a què ciutadans i oposició van sotmetre els arbres d’Imma Mayol es deu no pas a la idea original, “sinó a la nul·la dinamització que va fer l’Ajuntament del projecte. Les presses són traïdores, i en aquest cas, van voler fer-ho tot a corre-cuita, posant els arbres al carrer sense explicar la filosofia del projecte, amb uns horaris molt reduïts i amb només tres bicicletes. La gent es va cansar de fer cues, i no es va explicar tampoc a què responia el preu total”, sentencia Figueras.

“El disseny aportava el concepte que, amb les plaques solars pots donar energia als arbres i estalviar consum en la il·luminació, i aquesta filosofia s’havia de projectar en un horitzó d’entre 3 i 5 anys, per fer viable la inversió, i a més a més, instar que aquest projecte es traslladés a les llars, amb petits arbres il·luminats amb energia solar. Però no es va saber comunicar res de tot això”, lamenta aquest dissenyador gironí.

Publicat per:
Nació Digital.cat
14-12-2011

Leave a Reply