Els carrils de bus-VAO aguditzen la congestió a la C-58 per l’“efecte badoc”

L’alentiment de la marxa per observar el trànsit als nous carrils s’afegeix a la congestió habitual El govern diu que la fluïdesa del bus-VAO farà pedagogia

 Barcelona – Xavier Miró
Els dos carrils del bus-VAO entren en servei amb la fluïdesa esperada però a la resta continua la congestió diària Foto: QUIM PUIG.

Els dos carrils nous reservats als busos i als vehicles d’alta ocupació (bus-VAO) de la C-58 han funcionat fluidament, tal com estava previst, però han aguditzat la congestió a la resta de carrils de la via aquest dilluns d’estrena. La raó és l’“efecte badoc” dels conductors que alentien la marxa per observar el trànsit, el control de Mossos fent parar alguns vehicles o la presència de càmeres de fotos i televisió. Aquest alentiment de la marxa s’hauria afegit a la congestió habitual que pateix la via durant els dies laborals –la C-58 és, en aquest punt, la via més congestionada de Catalunya, ja que hi passen diàriament 150.000 vehicles–. El director general de Transport, Ricard Font, defensa que l’“efecte badoc” desapareixerà a curt termini i la via tornarà a les congestions regulars –aquest dilluns alguns conductors van tardar el doble de temps de l’habitual per arribar a Barcelona durant el matí–. Reduir la congestió que pateix la via trigarà més temps, perquè Font admet que no serà possible fins que la funció “pedagògica” dels dos carrils reservats no s’assumeixi. És a dir, fins que els conductors que fan cua als accessos de Barcelona decideixin fer un canvi de mode de transport en veure que al bus-VAO sí que es circula amb fluïdesa. I serà conseqüència d’un efecte global a la via, no pas exclusivament dels dos carrils nous. En aquest sentit, el govern català defensa que l’objectiu que es vagi més ràpid pels carrils bus-VAO ja s’ha complert. “El problema seria que els dos carrils reservats estiguessin congestionats”, conclou Font. Des de la Plataforma Promoció del Transport Públic (PTP), tanmateix, es dubta de l’eficàcia descongestionadora de la via per la seva configuració i funcionament. Tot el dia hi ha importants trànsits d’entrada i de sortida de Barcelona cap al Vallès i els nous carrils només funcionen unidireccionalment en un sentit o l’altre segons sigui matí o tarda. A més, l’entitat recorda que els vehicles que guanyaran temps en aquests carrils – reservats a busos, taxis, motos, vehicles amb més de tres ocupants, ecològics i de persones amb mobilitat reduïda– es trobaran amb la congestió quan n’entrin o en surtin.

 110 busos  han passat pels carrils reservats fins al migdia, amb 4.400 passatgers, segons el govern català.

1.200 vehicles han utilitzat el bus-VAO d’entrada fins al migdia, la majoria amb més de tres ocupants: 3.300 persones.

Bus exprés ràpid o no tant

Aprofitant la posada en funcionament dels carrils bus-VAO, el govern català ha estrenat quatre serveis de bus exprés que pretenen millorar en comoditat i rapidesa els que ja existien entre Sabadell, Terrassa, Cerdanyola, Ripollet i la capital catalana. En el cas de Sabadell i Terrassa es tracta de noves línies directes entre les dues ciutats i Barcelona, però, precisament, per la congestió existent abans d’accedir als carrils reservats, aquestes dues línies no s’han estrenat amb la fluïdesa buscada. Font diu que s’haurà d’avaluar durant uns mesos si el servei funciona com es vol o cal fer canvis.

Publicat a El Punt Avui
Dimarts, 30 d’octubre del 2012

Leave a Reply