Els promotors demanen 72.200 milions per tornar a construir habitatges

Consideren que l’activitat es recuperarà gradualment fins al 2015, quan es produiran 300.000 pisosL’estoc pendent de venda llavors s’haurà eliminat

BarcelonaB:B

Els promotors immobiliaris van proposar ahir un pla de reconversió del sector que preveu unes necessitats de finançament per part de la banca de 72.200 milions d’euros fins al 2015, una xifra que permetria arribar a la producció d’uns 300.000 habitatges a partir d’aquell exercici. El pla va ser presentat ahir en la comissió d’habitatge del Congrés dels Diputats pel president de l’Associació de Promotors i Constructors d’Espanya (APCE), José Manuel Galindo.

Segons va concretar Galindo, l’impacte d’aquest pla seria de 0,33 punts percentuals del PIB per cada 100.000 habitatges construïts, amb la qual cosa el sector aportaria un punt percentual de creixement a partir del 2015 i uns 642.000 llocs de treball anuals a partir d’aquesta data, a més d’un retorn fiscal per a l’Estat de 28.800 milions d’euros. El president de l’APCE va voler també subratllar que “si no hi ha finançament per al sector no es podrà retornar el diner”, ja que els promotors no poden tornar a construir i eliminar d’aquesta manera el deute que tenen amb bancs i caixes. Segons els càlculs de Galindo, els promotors tenen un volum de crèdits dubtosos de 180.000 milions d’euros, més del doble del que necessiten per reactivar la seva activitat, dels quals un 62% són sòl, que només pot arribar a tenir sortida per la via de la promoció d’habitatges.

El pla calcula que aquest exercici es podrien construir 100.000 habitatges, gairebé un 10% més que l’any passat, amb unes necessitats de finançament de 8.442 milions d’euros. A partir de l’any que ve i en els successius exercicis, les necessitats de finançament dels promotors anirien creixent progressivament en relació amb l’esperada recuperació econòmica. Així, a partir del 2012 el sector necessitaria recursos de bancs i caixes per 9.900 milions; el 2013 caldrien 12.760 milions; el 2014, 17.600 milions, i finalment 23.540 milions el 2015. En total durant el període 2011-2015 les necessitats de finançament s’elevarien als 72.200 milions d’euros.Necessitats del mercat

Els promotors calculen que les necessitats anuals de producció d’habitatge en el mercat espanyol se situen en uns 300.000 habitatges anuals, un nivell que s’assoliria, doncs, a partir del 2015. Fins llavors el sector produirà menys pisos, però la resta seran compensats amb l’estoc de prop d’un milió de residències que han quedat pendents de comercialització com a conseqüència de l’esclat de la bombolla immobiliària i la crisi econòmica.

A banda d’això, els promotors també han inclòs altres propostes per garantir el crèdit. Entre les quals destaca la creació d’una categoria d’habitatge social i econòmicament sostenible, que en tenir un preu ajustat i un més gran nivell de prevendes redueix la ponderació del risc en el finançament de les empreses. 

LA XIFRA

180.000
milions d’euros són els crèdits dubtosos que tenen els promotors amb els bancs i caixes, segons l’APCE.

La dació en pagament encarirà els préstecs

El president dels promotors i constructors d’Espanya (APCE), José Manuel Galindo, va aprofitar ahir la seva compareixença al Congrés per demanar “prudència” al voltant del debat sobre si la dació en pagament de l’habitatge ha de ser suficient per saldar una hipoteca. En opinió de Galindo, aquesta mesura tindria com a conseqüència l’enduriment de l’accés al crèdit per l’interès de les entitats financeres de minimitzar els riscos en la seva cartera hipotecària.

D’altra banda, el Col·legi d’Advocats de Barcelona va presentar ahir al Congrés dels Diputats una proposta per alleugerir les execucions hipotecàries. El projecte vol modificar una sèrie d’articles de la llei d’enjudiciament civil per evitar que en la subhasta d’habitatges embargats ningú se’ls pugui adjudicar per sota del seu 80% del valor de taxació. Aquesta mesura permetria a l’antic propietari liquidar gairebé tot el deute amb el banc.

Publicat a
El Punt Barcelona
30-03-2011

Leave a Reply