L’Ajuntament expulsa d’una comissió veïns crítics després de la marxa d’Itziar González

Cultura admet que els va fer fora perquè «qüestionaven el projecte municipal» sobre la reforma del mercat del Born

L’Ajuntament de Barcelona ha fet fora de la comissió de seguiment de les obres de rehabilitació del mercat del Born els representants de l’entitat El Torn del Born, que s’ha mostrat molt crítica amb el projecte del consistori per a la recuperació d’aquest espai. L’expulsió es va fer efectiva a principis del mes de maig, poc després de la dimissió de l’exregidora de Ciutat Vella de Barcelona, Itziar González, que es va fer pública el dia 16 d’abril. Itziar González va ser qui va propiciar la participació d’aquest grup de veïns en la comissió el setembre de l’any passat. Fonts de l’Institut de Cultura de Barcelona han justificat la mesura perquè, segons expliquen, aquest grup de veïns «interferien en la comissió i qüestionaven el projecte municipal».

Itziar González era una gran defensora de la participació ciutadana i del diàleg. I no esquivava els conflictes. Prova d’això és que el setembre de l’any passat va obrir a diferents plataformes veïnals la comissió de seguiment de les obres del Born, fins llavors integrada per tècnics, representants municipals i empreses constructores. Es reunien l’últim dimecres de cada mes i entre els assistents hi havia representants de l’entitat cívica El Torn del Born.

Amb la dimissió d’Itziar González el 16 d’abril, moltes coses van començar a canviar a Ciutat Vella. Entre elles, el funcionament de la comissió de seguiment de les obres del Born. Els representants d’El Torn del Born van rebre un correu electrònic signat pel director general de Foment de Ciutat Vella, Xavier Valls, que liderava les reunions de la comissió, en què els convidava a no tornar més. «Ens deia que feia temps que havia intentat convèncer Itziar González de tornar a la reunió més tècnica i que aquesta decisió es va prendre finalment el dia 3 de maig en una reunió a la qual no vam ser convidats», explica Francesc Fàbregas, un dels tres arquitectes d’El Torn del Born presents a la comissió. Fàbregas, com queda palès en un dels correus enviats a Valls, entén que han prescindit d’ells perquè eren «quelcom molest» i que en canvi no han fet fora altres entitats veïnals com ara la Plataforma de la Ribera.

Interferències

Fonts de l’Institut de Cultura de Barcelona han admès haver fet fora els representants d’El Torn del Born «perquè interferien en les reunions i qüestionaven el projecte municipal».

Les mateixes fonts han assegurat que aquesta entitat està bàsicament integrada per «un grup d’arquitectes que han decidit que el projecte de reforma del Born sigui d’una altra manera».

ELS MISSATGES

Correu de Xavier Valls a Conrado Carrasco (12 de maig)
«El dia 3 de maig passat vaig reunir la comissió del Born. No vàreu ser convocats, ja que volia reflexionar amb els membres que inicialment la van constituir, si l’actual composició era la més escaient per fer el seguiment del projecte. Tots plegats, vàrem concloure que seria més efectiu retornar a l’esperit i al funcionament fundacional. Us agraeixo la vostra col·laboració, alhora que n’estic segur que l’Ajuntament us continuarà facilitant, com a qualsevol altre ciutadà, les explicacions que necessiteu.»
Correu de Conrado Carrasco a Xavier Valls (17 de maig)
«[…] Tenint en compte l’estrany comportament que heu tingut els darrers temps, no ens ha sorprès la vostra decisió unilateral. Encara més, l’estàvem esperant.» «És una llàstima que en els temps actuals la participació en les decisions de la ciutat per part dels seus habitants sigui entesa com quelcom molest, una nosa.»
Correu de Xavier Valls a Conrado Carrasco (18 de maig)
«Fins al moment de renunciar al seu càrrec, la regidora Itziar González va ser a bastament informada de la voluntat de la comissió de recuperar el seu format original, que va ser refermada definitivament en la reunió del dia 3.»
Correu de Conrado Carrasco a Xavier Valls (19 de maig)
«La decisió de crear la comissió va ser de la regidora Itziar González i, malgrat les vostres sol·licituds d’expulsió, ella mai es va pronunciar.» «La nostra expulsió és un acte de despotisme per part d’uns membres de l’administració que aprofiten la seva posició, i sobretot la manca de lideratge en la regidoria, per prendre decisions que no els pertoquen.»

Les discrepàncies

L’entitat cívica El Torn del Born entén que el projecte municipal hipoteca la possibilitat de tenir una gran plaça pública coberta de més de 8.000 metres quadrats «única a Europa» a canvi de preservar el patrimoni arqueològic trobat al subsòl i permetre la seva contemplació des de dalt. «Aixequen quatre mòduls a les quatre cantonades per fer-hi activitats culturals i al mig fan quatre forats per poder veure les ruïnes. En total ocupen més de 5.500 metres quadrats i no deixen pràcticament espai públic», explica Conrado Carrasco, arquitecte i membre també d’El Torn del Born. Fonts de l’Institut de Cultura, però, expliquen que els quatre mòduls «són transparents», amb la qual cosa no interfereixen en la visió panoràmica de l’antic mercat i que entre els forats que permeten veure el jaciment des de dalt «hi ha molt més espai del que sembla perquè globalment queda lliure per a ús públic una tercera part de la plaça».

Publicat a  El Punt Barcelona
06-07-2010

Leave a Reply