Les cartes sobre l’hotel del Palau que l’Ajuntament diu que no troba són al jutjat

La direcció de l’entitat les ha entregat a la fiscalia i mostren que Montull ja va avisar el 2007 que el solar era d’Olivia Hotels

Mayte Piulachs
Existeixen. Les dues cartes que Jordi Montull, mà dreta de l’expresident del Palau de la Música, va enviar a responsables de l’Ajuntament de Barcelona el 2007 en què li comunica que traspassen la propietat del solar del futur hotel a l’empresa Olivia Hotels i que els polítics municipals van assegurar la setmana passada que no trobaven, són reals i són al jutjat. La nova direcció del Palau, encapçalada per Mariona Carulla, va trametre aquests dos escrits a la fiscalia, que els darrers sis mesos ha investigat l’operació urbanística de l’hotel del Palau, que ha acabat amb una nova querella contra els saquejadors confessos de l’ens, que avui declaren al jutjat per aquest afer. Les cartes evidencien, a més, que els responsables municipals estaven ben informats de l’operació.

«Distingit amic, unes ratlles només de recordatori.» Així comença la carta que l’exdirector administratiu del Palau de la Música, Jordi Montull, i imputat pel saqueig a l’entitat, va enviar el 16 de juliol del 2007 al llavors primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Carles Martí. Amb aquest encapçalament es pot deduir que Martí estava informat de l’operació urbanística per construir un hotel a tocar del Palau.

L’actual primer secretari de la federació del PSC de Barcelona, però, va reaccionar veloçment la setmana passada després de conèixer que la fiscalia fa aquesta conclusió en la querella contra Millet i Montull per l’operació urbanística que va presentar al jutjat, i va assegurar que no sabia res de la carta ni del contingut.

Arribés o no al seu destinatari, Montull afegeix a la carta dirigida a Martí que s’han assabentat per internet que aquella setmana fan la comissió d’urbanisme, «en la qual [afegeix] suposem, s’aprovarà inicialment el projecte d’actualització del col·legi de La Salle Condal i la construcció de l’hotel». Una petició que per al fiscal de delictes urbanístics, Antoni Pelegrín, és una prova evident del delicte de tràfic d’influències que imputa a Montull i el seu cap, Fèlix Millet, per haver forçat responsables de la Generalitat i de l’Ajuntament a aprovar-los l’operació urbanística de l’hotel perquè es poguessin embutxacar una sucosa comissió de 3,6 milions d’euros per fer de simples intermediaris, operació que no va reeixir en esclatar el cas del saqueig del Palau, l’estiu passat.

En l’escrit, amb el logotip del Palau al capdamunt, Montull continua. «Nosaltres ja hem signat amb l’empresa de Manel Valderrama (Hotels Olivia)» la cessió perquè es portin a terme les obres que ja hem començat amb la restauració de la façana del col·legi.» Aquest paràgraf és una mostra evident que Millet i Montull no van amagar al consistori que la titularitat del solar de l’hotel havia passat a mans privades. L’Ajuntament, però, insisteix que no va saber fins l’estiu del 2009 que el titular del solar de l’escola La Salle ja no era el Palau i per això havia fet tota la tramitació a nom d’aquest ens, i que va aturar el mateix estiu amb l’esclat de l’escàndol de l’espoli del Palau. «Espero que tot es resolgui tal com teníem planejat, per continuar amb la tasca d’adequació i millora del barri. Et quedem molt agraïts per tot el que esteu fent per aquest tema», afirma Montull a l’exregidor socialista. Per les defenses de Millet i Montull, aquest i altres «suggeriments» no tenen pas la categoria delictiva que afirma la fiscalia, i insisteixen que les administracions donaven suport al projecte de l’hotel perquè era un benefici per a tots. En el comiat, Montull li diu: «En Fèlix Millet sé que et demanarà hora pel proper setembre per venir a veure’t i parlar d’altres temes ja mencionats en el nostre dinar, com pressupostos i altres assumptes.»

Curiosament, l’endemà d’enviar la carta al llavors tinent d’alcalde socialista, Montull va enviar una segona carta al gerent d’Urbanisme del consistori, Ramon Massaguer, parlant-li també de l’hotel. Hi ha qui interpreta que el polític podria haver derivat Montull al tècnic d’Urbanisme, al qual tampoc ha de posar en antecedents perquè amb un «només dues ratlles recordatòries» s’interpreta que no és el primer cop que parlen de la construcció de l’hotel de luxe. A Massaguer també li comunica que Valderrama ja és el propietari del solar que els ha cedit La Salle. Fins i tot li explica: «Els Hermanos de La Salle estan molt il·lusionats pel bon tarannà i rapidesa d’acció del Sr. Valderra.» Aquesta operació urbanística a tres bandes consistia en què la Generalitat canviés els usos del seu solar –al carrer Ciutat 1, qualificat com a habitatge privat– amb el solar de La Salle, qualificat d’equipament, que l’escola havia entregat primer al Palau i després a Olivia Hotels, a canvi que li fessin reformes a l’escola valorades en uns quatre milions d’euros. Amb els convenis urbanístics, signats per la Generalitat i l’Ajuntament, tot i que no estava acabat el canvi de planejament, Valderrama va fer obres a l’escola, que ara reclama a la nova direcció del Palau, perquè va manifestar que ara no vol impulsar l’hotel.

Si van arribar o no aquestes cartes a l’Ajuntament és un dels interrogants que haurà d’aclarir la jutgessa que investiga la querella de l’hotel. Per això, a més de la declaració dels imputats i dels polítics, com a testimonis, ha sol·licitat tant al Palau com a l’Ajuntament la correspondència entre ambdues institucions.

ELS PROTAGONISTES

FÈLIX MILLET
expresident del palau de la Música
La fiscalia l’acusa de tràfic d’influències i d’apropiació indeguda en la nova querella de l’hotel
JORDI MONTULL
exdirector administratiu del palau
Autor de les cartes polèmiques als caps de l’Ajuntament que els polítics diuen no troben al registre
CARLES MARTÍ
exprimer tinent d’alcalde del psC
Un dels remitents a qui envia la carta Montull. Ell ha negat haver-la rebut i se’n desvincula
RAMON GARCÍA-BRAGADO
Tinent d’alcalde d’urbanisme
Superior del gerent d’Urbanisme a qui Montull envia la segona carta sobre l’operació de l’hotel

Publicat a el Punt Barcelona
17-06-2010

Leave a Reply