Sense excuses per no apujar sous

Les empreses no financeres guanyen de gener a setembre un 62,4% més que el 2013

Barcelona – Eva Garcia Pagán

Caldrà buscar-se una altra excusa per abaixar sous, perquè l’argument que estem en crisi comença a fer aigües. El Banc d’Espanya es mostrava ahir partidari d’augmentar salaris “de manera selectiva” després de constatar una recuperació gradual de l’activitat empresarial, arran de l’increment del 62,4% en el benefici net de les empreses no financeres de l’Estat espanyol en els primers nou mesos de l’any i en comparació del mateix període de l’any 2013, segons les dades publicades ahir per la Central de Balanços del Banc d’Espanya.

 Pel director general del servei d’estudis de l’entitat, José Luis Malo de Molina, “ja es dóna l’escenari” adequat, perquè les empreses més dinàmiques i competitives han millorat la seva productivitat i estan en condicions d’apujar els salaris.

Per Malo de Molina, les empreses “ja han deixat enrere elements típics d’una situació d’ajustament en crisi”. “L’escenari empresarial espanyol ja està permetent millorar la competitivitat, amb més diferenciació de salaris entre sectors i empreses”, assegurava, abans de considerar que la moderació salarial general és ara “compatible amb una diferenciació salarial” en funció del tipus d’empresa i el seu sector.

Segons el cap d’estudis de l’ens regulador, les empreses “més dinàmiques” ja són capaces de “conservar la competitivitat i permetre increments salarials”. “Els guanys de competitivitat podrien ser compatibles amb augments salarials més alts en empreses amb un potencial de creixement superior”, va assegurar, i va proposar, així, l’increment “selectiu” de sous. “En la mesura que ja estem en un escenari de creació d’ocupació, les possibilitats que el creixement permeti un comportament salarial més positiu van en augment”, va dir. Malo de Molina va qualificar, això sí, de “molt útil” la moderació salarial com a instrument per “afavorir l’ocupació”.

Més vendes, més guanys

De fet, en els primers nou mesos de l’any, les empreses espanyoles no financeres van augmentar d’un 62,4% els seus guanys, segons la informació de l’ens regulador. Pel Banc d’Espanya, entre gener i setembre s’ha constatat una “prolongació en la tendència de recuperació progressiva de l’activitat”, gràcies a la reactivació de la demanda interna i al manteniment del “dinamisme” en les exportacions. Per Malo de Molina, “la tendència a la millora clarament es consolida durant el 2014 i s’estableix una pauta de recuperació amb una entrada en creixement del valor afegit de les empreses i un creixement dels beneficis empresarials”. “Assistim a una millora de la situació de l’ocupació i continua el sanejament de balanços mitjançant la reducció de l’endeutament”, va afegir.

La millora de l’activitat durant el 2014 s’evidencia en gairebé tots els sectors, tret del de la informació i les comunicacions, segons el Banc d’Espanya. A més, per primera vegada des del 2011, les vendes creixen tant a l’exterior com a l’Estat espanyol, per la reactivació de la demanda interna.

Segons Malo de Molina, és la creació d’ocupació la que manté i afavoreix la demanda interna i les expectatives de les empreses i dels consumidors, i permet “absorbir el llast més pesant que ha deixat l’economia espanyola, que és la inacceptable taxa de desocupació”. Durant el 2013, les plantilles es van contraure en un 2,3%, segons les dades del Banc d’Espanya, que xifren en una caiguda del 0,5% l’evolució entre gener i setembre. Per Malo de Molina, aquest percentatge negatiu, que “contrasta amb la recuperació que evidencia el conjunt de l’economia”, és fruit del pes de les grans empreses sobre l’enquesta i no reflecteix la tendència en la creació neta d’ocupació.

La Central de Balanços recull fins al mes de setembre la informació de 799 empreses que sumen el 12% del valor afegit de tot el teixit no financer, mentre que la mostra del 2013 reuneix ja 198.416 empreses, amb un pes conjunt proper al 30%.

Quant a l’activitat, el creixement de les inversions empresarials va ser del 4,2% i el valor afegit de les empreses, que s’havia alentit un 3,1%, va créixer fins al setembre al 0,2%, la qual cosa representa el primer indicador en positiu des del 2010.

Publicat per:
El Punt Avui 25-11-2014

Leave a Reply