La demarcació de Tarragona va quedar col·lapsada pels aiguats que van fer tallar carreteres, línies ferroviàries, tancar l’aeroport de Reus i els accessos al Parc Químic SudA l’Espluga de Francolí van caure més de 130 l/m²
La pluja va tornar a fer estralls a la demarcació de Tarragona. Des de la matinada fins a darrera hora del matí, els aiguats van evidenciar, un altre cop, que la força de la natura sempre pot més que qualsevol previsió. Més de 130 litres per metre quadrat, a l’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà, o prop de 100 litres al mateix centre de la ciutat de Tarragona van fer anar de corcoll els serveis d’emergència i alhora van provocar talls de carreteres i de línies ferroviàries, el tancament de l’aeroport de Reus i dels accessos al Parc Químic Sud.
A darrera hora d’ahir, segons va informar Trànsit, encara quedava tallada la carretera TV-3146, entre Salou i Vila-seca, mentre que la C-31B, a l’alçada de Reus, s’havia obert únicament a la circulació de vehicles pesats, els únics que podien circular enmig de l’aigua. A l’hora de tancar aquesta edició, dues dotacions de Bombers treballaven per mirar de socórrer una persona que havia quedat atrapada dins del seu cotxe enmig d’un bassal a la carretera C-14, a l’altura de Reus. Per tot això, durant el dia d’ahir, Protecció Civil va activar el pla Inuncat en l’estat d’alerta. La forta tromba d’aigua va obligar a tallar, de manera provisional, la TP-7225 entre Reus i el Morell, la T-725 i la T-315, les dues a Reus.
Rescat sota l’aigua
També es va recomanar circulació lenta a l’A-7, a l’autovia de Reus (T-11) i a l’N-340, a l’alçada de la Canonja, just a l’entrada del Parc Químic Sud de Tarragona. En aquest punt, sota el pont de la T-11, els Bombers van haver de rescatar el xofer d’un camió que havia quedat enmig d’un gran toll. A mitja tarda, el trànsit es va restablir.
Els Bombers rescaten un conductor atrapat sota el pont de la T-11, a la Canonja. Foto: JOSÉ CARLOS LEÓN.
Un altre servei afectat va ser el transport ferroviari, ja que durant una hora –de tres a quatre de la tarda– les línies Tarragona-Reus i Tarragona-Salou van quedar suspeses i Renfe va habilitar un servei alternatiu per carretera. En total, al Camp de Tarragona es van rebre 28 avisos, la majoria dels quals van ser per inundacions a la via.
L’Ajuntament de Reus va realitzar 24 actuacions ahir per causa de la pluja, tot i que la majoria van respondre a incidents de poca consideració. La forta tempesta del matí va inundar alguns carrers de la ciutat, com el pont d’accés als barris de Sant Josep Obrer i Gaudí. També va afectar l’entrada de l’institut Roseta Mauri i va provocar alguns esllavissaments de terres en camins com el de les Ànimes o la pedrera del Cobic. Al migdia, es va produir un accident d’un vehicle a la riera de l’Abeurada. L’aigua va arrossegar el vehicle ocupat per dues persones, que van trucar al 112. Minuts més tard, els Bombers de la Generalitat les van rescatar i traslladar a l’hospital de Sant Joan, on van ser donades d’alta poc després.
D’altra banda, l’aeroport de Reus va estar tancat tot el dia per acumulació d’aigua a les pistes, encara que no hi havia cap vol previst. I es van produir talls de circulació a la carretera que uneix Reus amb el Morell i a l’autovia de Bellissens.
Menys força a l’Ebre
A les Terres de l’Ebre, Sant Carles de la Ràpita és la localitat que més desperfectes va patir per la intensa pluja. En només una hora van caure uns 30 litres d’aigua per metre quadrat i la zona del passeig marítim va quedar negada. La força de l’aigua va arrossegar una desena de vehicles i l’estructura de fusta de la terrassa d’un bar. També es va emportar un centenar de maons d’una obra del carrer Menéndez Núñez, que van quedar escampats pels carrers del voltant i va deixar completament inundat el pati de butaques del casal cultural El Maset. L’ensurt més gran se’l va emportar una dona i el seu fill, que es van quedar atrapats dins del vehicle al passeig marítim, abans de les vuit del matí, i que van ser rescatats pels bombers. L’alcalde de la Ràpita, el convergent Joan Martín Masdéu, es reunirà avui amb tècnics de Ports de la Generalitat, per evitar que es repeteixin inundacions a la zona del passeig marítim. “Hem de buscar solucions per pal·liar el problema”, va dir l’alcalde. La brigada municipal va treballar intensament durant tot el matí perquè els carrers tornessen a ser transitables.
El metro passa de llarg
Cap al migdia, les precipitacions es van anar desplaçant del sud al nord del país. A Barcelona, entre dos i tres quarts de tres del migdia, l’aiguat va obligar els trens de dues línies de metro a saltar-se les estacions de Passeig de Gràcia i Mercat Nou. Les filtracions de l’aigua del carrer van obligar a fer passar de llarg els metros de la línia 4 fins que es va poder retirar l’aigua de les andanes. A la línia 1, una filtració sobre la catenària a l’estació exterior de Mercat Nou va provocar la desconnexió elèctrica, de manera que els trens van deixar de circular per aquesta estació i s’establia un servei parcial entre Bellvitge i Santa Eulàlia, per una banda, i de plaça de Sants a Fondo, per l’altra.
A les cinc, quan ja s’havien reprès tots els serveis de metro, eren les línies R4 i R7 de Rodalies les afectades per la restricció a una sola via del pas de trens entre Cerdanyola del Vallès i Sabadell Sud. L’R4 entre Sant Vicenç de Calders i Manresa via Vilafranca va registrar retards de trenta minuts mentre se suspenia la circulació de l’R7 entre Sant Andreu Arenal i Cerdanyola Universitat, que comparteix les mateixes vies. Als usuaris d’aquesta línia se’ls instava a dirigir-se a Cerdanyola amb l’R4, des d’on un servei alternatiu de busos permetia accedir a Cerdanyola Universitat.
I a les comarques de Lleida, la via més afectada va ser la carretera que uneix Mollerussa i el Palau d’Anglesola, que va quedar tallada des del migdia per un enorme bassal que feia impracticable la via i suposava un perill per als conductors. La policia local i la brigada d’obres van tallar l’accés i van senyalitzar la zona. Es tracta d’un dels principals accessos a Mollerussa pel vehicles que surten o entren des de l’autovia A-2 i els serveis d’emergències van derivar el trànsit per les carreteres de Linyola i Fondarella. La previsió era que cap al vespre es pogués restablir la circulació. El mal funcionament del clavegueram i l’excés d’aigua va provocar el bassal.
Informació elaborada per
Sergi Casado, Natàlia Borbonès, Lurdes Moreso, Xavier Miró, Joan Tort i Carina Filella.
Han de ser desallotjats del col·legi
La pluja va alterar ahir especialment la normalitat del col·legi Ponent de Tarragona, situat a l’avinguda Tarradellas, que va quedar aïllat a causa de l’aiguat. Segons fonts de la Guàrdia Urbana de Tarragona, a causa de la pluja que va caure al llarg del matí, 65 nens i nenes d’entre 3 i 10 anys van haver de ser desallotjats d’aquest centre escolar, ja que havien quedat aïllats per l’aigua. I és que el col·legi Ponent està construït en mòduls, un dels quals es va veure afectat per la pujada del nivell de l’aigua. Segons la Guàrdia Urbana, el desallotjament es va dur a terme amb tota normalitat i no hi va haver cap persona ferida. Els barris de ponent de Tarragona van ser els més afectats per l’aiguat. L’N-340 entre Bonavista i Icomar, per exemple, va quedar tallada en tots dos sentits de la marxa per la inundació de la calçada.
El Punt Avui. Edició Nacional 16-11-2011
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.