Els hospitals avisen que la retallada causarà danys

Els centres de la xarxa pública han presentat a Salut els seus plans de xocLes mesures inclouen la reducció de serveis i de plantillesEl Col·legi de Metges reclama “un pressupost suficient”

Marta Ciércoles

Els deures ja estan fets. Avui mateix es tanca el termini perquè els centres sanitaris de la xarxa pública lliurin al Servei Català de la Salut (Catsalut) els seus plans de contingència per assolir aquest any una reducció de la despesa que, de mitjana, serà del 10%, tot i que hi ha centres en què l’estalvi exigit pel Departament de Salut supera el 15%. Els gerents han proposat mesures que passen per la concentració de serveis, la reducció d’activitat, el tancament de llits i sales d’operacions, l’estalvi en farmàcia, o l’ajust de plantilles.

El president del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), Josep Abelló, va alertar el conseller, durant la junta general ordinària de l’entitat que va tenir lloc la setmana passada, que la retallada tindrà conseqüències i que hi haurà “damnificats”, ja que les mesures que hauran d’aplicar els centres “afectaran ineludiblement la percepció dels drets que avui en dia tenen els ciutadans”.

Ara que el Catsalut ja disposa de tots els plans de xoc elaborats per hospitals, àrees d’atenció primària i centres sociosanitaris i de salut mental, el departament haurà de fer quadrar totes les peces i decidir com canvia el mapa de serveis de la sanitat catalana.
Dilluns vinent, a la reunió del consell de direcció del Catsalut, es podrien comunicar les primeres decisions. Una de les prioritats és reordenar serveis. “No es pot fer de tot a tot arreu”, ha recordat en diverses ocasions Ruiz.
Això implicarà concentrar serveis en un nombre més reduït de centres i obligarà els ciutadans a fer més desplaçaments. Està previst que aquests moviments afectin també les urgències.

Una altra premissa que els gerents han hagut d’incloure als plans de contenció és la previsió d’un descens de l’activitat d’almenys un 3%. La decisió de Salut és que el Catsalut deixi de comprar activitat addicional als centres, és a dir, que bona part de les intervencions quirúrgiques no urgents que fins ara es programaven, sobretot en horari de tarda, per reduir les llistes d’espera es veuran retardades perquè s’hauran d’integrar en l’activitat ordinària.

La partida farmacèutica, que pot arribar a suposar el 20% de la despesa hospitalària, s’haurà de reduir un 11%, segons les instruccions de Salut.
Aquest objectiu preocupa especialment els centres sanitaris, ja que els tractaments s’ajusten al que marquen les guies clíniques i no sempre és possible optar per fàrmacs més barats o renunciar a incorporar innovacions farmacològiques.

El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, per la seva banda, va reclamar ahir un acord entre els partits per preservar un marc pressupostari general que permeti mantenir “el finançament suficient” del sistema sanitari. En un comunicat, van evidenciar “la preocupació” perquè la crisi comporti conseqüències per al sistema sanitari públic, amb el risc de posar en perill la qualitat assistencial.

En el marc de la tisorada, el Col·legi de Metges considera “imprescindible” que hi hagi un acord polític, perquè defensen que els facultatius ja han dedicat esforços a racionalitzar la despesa. Proposen que es disminueixin la burocràcia administrativa, les estructures i els serveis no assistencials.

 LA XIFRA

10 per cent
han de reduir, de mitjana, els hospitals la seva despesa. En alguns casos, el percentatge és superior.

Creix el malestar a les plantilles

El personal sanitari comença a fer visible la seva preocupació pels efectes de la retallada, tant pel que fa a la reducció de plantilles, com a les conseqüències en la qualitat dels serveis. Les plantilles de tres hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) –Vall d’Hebron a Barcelona; Germans Trias i Pujol a Badalona i Joan XXIII de Tarragona– van celebrar ahir actes de protesta en contra d’unes mesures que encara no han estat concretades pels gerents, però que ja s’intueixen amb el tancament de llits o la reducció d’activitat quirúrgica. A l’Hospital de Mataró, el sindicat CATAC-CTS va denunciar que la direcció té previst tancar 42 llits (120 quan arribi l’estiu) i 3 llits d’UCI, reduir un 10% les consultes externes, fer menys proves i derivar més pacients a hospitals de referència.

Publicat a
Avui 31-03-2011

Leave a Reply