El Congrés aprova la reforma de pensions

La cambra baixa ratifica la quarantena d’esmenes proposades pel SenatLa norma eleva l’edat de jubilació als 67 anys i augmenta de 15 a 25 els anys per calcular l’import de la pensió

Barcelona Redacción

Ha estat un procés llarg, però finalment avui el Congrés dels Diputats ha donat llum verda a una reforma de les pensions que eleva l’edat de jubilació fins als 67 anys. Malgrat que el text és fruit d’un acord entre el govern i diversos agents socials, la reforma ha despertat no poques crítiques i mobilitzacions socials.

Avui, el Congrés dels Diputats ha ratificat la quarantena d’esmenes que el Senat havia incorporat al text de la Llei sobre actualització, adequació i modernització del sistema de Seguretat Social.

Alguns canvis significatius que introdueix la reforma, a banda d’allargar dos anys l’edat de jubilació, són l’augment de 15 a 25 anys del període de càlcul de la pensió i la inclusió de fins a cinc anys dedicats a pares o mares treballadors en el temps de cotització. Els que hagin estat becaris podran computar les pràctiques, amb un màxim de dos anys.

La nova llei fixa que per jubilar-se als 67 anys i rebre el màxim de la prestació caldrà haver cotitzat 37 anys; els que es vulguin jubilar als 65, hauran d’haver cotitzat 38 anys i sis mesos si volen cobrar el màxim que els correspon. Per a la jubilació anticipada als 63, caldran 33 anys cotitzats; aquesta edat es rebaixarà a 61 en situacions de crisi, amb els mateixos anys de cotització.

La norma augmenta la base reguladora de les pensions de viudetat per a les persones que tinguin 65 anys i no tinguin cap més pensió pública.

La llei reconeix també a les treballadores de la llar, que entraran al Règim General de la Seguretat Social a partir de l’1 de gener de l’any que ve.

Aprovat amb els avals del PSOE i de CiU, el text entrarà en vigor al 2013. El ministre de Treball, Valeriano Gómez, ha assegurat que la reforma “ve per quedar-se” i descarta que el PP l’anul·li quan arribi al poder.

Tots els signants de l’acord que a principis d’any va encaminar la llei de reforma del sistema de pensions (CCOO, UGT, CEOE i CEPYME) han aprofitat aquest darrer tràmit per insistir en què es tracta d’una norma positiva. També les organitzacions d’autònoms ATA i UPTA consideren que aportarà beneficis al col·lectiu que representen.

Aquesta és la sisena reforma de les pensions i la vuitena de la Seguretat Social des de l’inici de la democràcia. Mirant enrere, la primera llei relativa al sistema de pensions posterior a la dictadura és del 1985. La norma, que va ampliar el període de cotització mínim de 10 a 15 anys, i vinculava l’import de la prestació als últims dos anys d’activitat, va ser contestada amb una vaga general.

Telefónica estableix un precedent

La llei incorpora una disposició que obliga les empreses que facin un ERO i que hagin tingut beneficis en els darrers dos anys a compensar l’impacte que l’expedient pugui tenir per a l’erari públic. Aquesta modificació entra en vigor després que Telefónica hagi acordat amb el Ministeri de Treball finançar el cost de 6.500 acomiadaments.

Publicat a elpunt.cat
Dijous, 21 de juliol del 2011

Leave a Reply