Web 2006-2010

Visita la web anterior de la Plataforma.

Acció directa al Raval

REIVINDICACIÓ POPULAR PER UNA ACTIVITAT MOLESTA

La Xarxa Veïnal de Ciutat Vella va simular ahir precintar uns pisos turístics il·legals que fa anys que burlen la llei
Els residents critiquen la «impunitat» dels empresaris del sector
Divendres, 15 de juliol del 2011
HELENA LÓPEZ
La finca es ven sola. En ple centre de la irresistible Barcelona, a dos minuts de la parada de metro de Sant Antoni i perfectament restaurada, amb una façana que convida a entrar-hi. L’allotjament aparentment perfecte per a qualsevol viatger àvid de conèixer els encants de la ciutat. Un negoci massa llaminer per renunciar-hi. Aquest paradís particular és al número14 del carrer del Príncep de Viana, on 12 pisos turístics exerceixen com a tals sense llicència burlant tota normativa des de fa uns quants anys.

«Do you know that it is an illegal flat?» [¿Saps que això és un pis il·legal?], preguntava Eduard Elias a un grup de joves que entraven a la finca amb cara de sorpresa, davant de l’eixam de periodistes que envoltava l’entrada. La seva cara responia per ells: desconeixien completament que el fantàstic pis en què s’estan allotjant durant la seva -per a més inri plujosa- estada a la capital catalana és il·legal, cosa que els convertia en protagonistes involuntaris de l’acció de protesta organitzada ahir pels veïns de Ciutat Vella per denunciar la «impunitat de la màfia hotelera». Elias era un dels pocs encara que sorollosos residents del districte que va respondre a la crida de la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella, crida que va tenir moltíssim més èxit entre els reporters.

Diferent vara de mesurar
«Mentre es persegueix amb braç de ferro qualsevol incompliment de l’ordenança del civisme que realitza un immigrant o un sense sostre, els propietaris d’apartaments turístics il·legals tenen màniga ampla per incomplir la normativa a Ciutat Vella», proclamava el manifest llegit per Gala Pin, un dels membres més actius del moviment veïnal del districte. I és que la situació de la finca en qüestió -avançada per EL PERIÓDICO al maig- té suc. Després d’un primer expedient obert el 2009 i un precintament del 2010, els propietaris van pactar amb l’ajuntament l’aixecament del precinte a canvi d’una reorientació de l’activitat, cosa que van incomplir. No contents amb això, quan aquest maig tècnics municipals van anar al lloc per tornar-lo a precintar, els propietaris no els van deixar passar, i l’assumpte està en mans del jutge, a l’espera de l’ordre sol·licitada.

«Demanem el tancament immediat dels pisos turístics il·legals. No volem viure en un parc temàtic», prosseguia l’aplaudit manifest veïnal. Al tenir notícia de la convocatòria, la flamant regidora del districte, Mercè Homs, va trucar ahir mateix als organitzadors, citant-los per a una reunió urgent, gest que aquests, temorosos que la flexibilització del sector que preveu la tot terreny llei òmnibus «empitjori encara més la ja greu situació», van valorar positivament.

Fonts del districte apunten que s’han imposat multes de 50.000 euros als propietaris d’aquests pisos en qüestió, i defensen que s’han fet campanyes «sistemàtiques i continuades» per acabar amb el fenomen. Asseguren que des del 2008 han tancat 800 pisos, 400 per les bones, i 400 més «fruit de la intervenció de l’administració». Al marge d’aquests, el districte admet tenir constància de 120 més que exerceixen sense llicència, sobre els quals s’està treballant. Lògicament, per als veïns, que consideren que tots els pisos, fins i tot els legals, estan sota sospita al ser llicències donades en l’«època Heliodoro», la pressió és «totalment insuficient».

Notícia extreta de El Periodico

Publicat per gleichgueltig
18-07-2011

You must be logged in to post a comment.