Web 2006-2010

Visita la web anterior de la Plataforma.

Els veïns de La Rotonda insten Trias a fer de mediador

La plataforma veïnal protesta davant del Caixafòrum per recordar que l’edifici de Sant Gervasi té una part de Sagnier i que el projecte de Núñez i Navarro enderrocarà part de patrimoni protegit

Anna Ballbona

Els veïns que defensen La Rotonda, l’antic hotel modernista del barri de Sant Gervasi, no llancen la tovallola. Una cinquantena de persones de la plataforma Salvem La Rotonda van fer ahir una concentració davant del Caixafòrum, amb lemes com ara La Rotonda també és Sagnier i algun crit, com per exemple “Núñez, dimoni, respecta el patrimoni”. Justament ahir s’acabava l’exposició La ciutat de Sagnier al mateix Caixafòrum que, per disgust del veínat, no feia esment d’aquest edifici, una part del qual (la seva ampliació) va dur a terme Sagnier. La mostra feia referència només a la ciutat jardí de l’avinguda Tibidabo, que hi està lligada. Per això els veïns hi van lliurar un manifest de protesta.

Al mateix temps, els concentrats mantenen encesa la reivindicació contra la destrucció de patrimoni que, segons denuncien, perpetrarà sobre La Rotonda el projecte de Núñez i Navarro per convertir-la en oficines. Les obres van començar l’estiu passat i ara es desconeix en quin punt es troben: tot està tapat amb lones, però els veïns veuen que se n’extreu runa.

La plataforma ha presentat batalla al jutjat contra el projecte, però, vist que el temps passa i les obres avancen, ha exigit a l’alcalde Xavier Trias que hi intercedeixi. Li demanen que negociï amb Núñez i Navarro per redreçar el projecte i trobar “una solució pactada”. Tot plegat, amb l’objectiu d’evitar la destrucció del patrimoni catalogat –el projecte preveu enderrocar les façanes que donen al pati d’illa, protegides pel catàleg municipal– i de la part ampliada per Sagnier, que no està, però, catalogada. L’edifici s’inclou en la ruta modernista de Barcelona.

El cas és “tant flagrant”, segons Àngels Garcia, portaveu de l’associació i arquitecta, que reclamen urgentment la intervenció de Trias. “L’Ajuntament s’ha equivocat en donar aquesta llicència, i ha de rectificar; el projecte diu una cosa i se’n dibuixa una altra”, explica Garcia. També alerta que, si no es pacta i els veïns guanyen el judici, l’Ajuntament podria haver de pagar una picossada a Núñez i Navarro, i per això estan pendents, encara, de trobar-se amb el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Antoni Vives. S’ha de recordar que el pla urbanístic va ser aprovat per l’Ajuntament el 2008, per unanimitat.

Les irregularitats que la plataforma ha detectat en el projecte fan que els veïns estiguin convençuts que tard o d’hora els donaran la raó. Hi ha en curs dos contenciosos: un contra el pla urbanístic, que va permetre ampliar la volumetria d’edificació –la qual cosa el catàleg de patrimoni limitava–, i l’altre contra la llicència d’obra, que el govern de Jordi Hereu va concedir a principis del 2001.

 El moviment veïnal també ha demanat la suspensió cautelar de les obres. Ja ha aconseguit 6.000 signatures d’adhesió a través de la seva plana a internet (www.larotondabarcelona.com) i el seu perfil de Twitter té 9.000 seguidors.

 LA FRASE

S’ha de negociar abans, abans que no s’enderroqui res, si es vol evitar un gran mal per a la ciutat
Àngels Garcia
portaveu de l’associació en defensa de la rotonda
Publicat a El Punt Avui.
Edició Nacional 09-01-2012

You must be logged in to post a comment.