Web 2006-2010

Visita la web anterior de la Plataforma.

Els bombers van fer 278 rescats i recerques durant el 2014

Es van efectuar un 9% menys d’actuacions respecte a l’any anteriorEl Ripollès és la comarca que lidera el rànquing, amb 79 emergènciesEls rescats de muntanya són els que van generar més sortides

Òscar Pinilla
09/02/15 02:00 – girona

Un equip dels Bombers durant una emergència en alta muntanya Foto: BOMBERS.
Cau un 22%
la recerca de persones perdudes

Cau el nombre de rescats que van haver de dur a terme els Bombers de la Generalitat durant el 2014 a les comarques gironines. Les dades, que no són definitives però només falta validar-les, indiquen que l’any passat es van efectuar un 9% menys de rescats i recerques en medi natural. Si durant el 2013 es van dur a terme 306 actuacions, durant l’any passat n’hi va haver 278, un total de 28 sortides d’emergència menys. La inestabilitat del temps i l’accidentalitat, que han jugat una mala passada a molts excursionistes, han propiciat que durant el 2014 s’hagi registrat aquest nombre d’actuacions. La comarca del Ripollès continua liderant el rànquing, amb 79 emergències, respecte a les 76 que es van produir en el període anterior. La segueix de no gaire lluny l’Alt Empordà, amb 62 serveis (63 durant el 2013), i tanca el podi el Baix Empordà, amb 36 (44 el 2013). Fora d’aquestes tres posicions, hi ha la Cerdanya, amb 26 (38 en el període anterior); la Garrotxa, amb 38 (35); la Selva, amb 26 (33); el Gironès, amb 7 (14), i tanca la classificació el Pla de l’Estany, amb quatre rescats el 2014 i tres el 2013.

Pel que fa al tipus d’actuacions, els rescats de muntanya són els que han generat més emergències, i han superat de molt la resta. Segons les dades oficials facilitades pels Bombers de la Generalitat, durant el 2014 es van comptabilitzar 182 serveis, vuit menys que l’any anterior, quan es van efectuar 190 actuacions. El nombre d’emergències d’aquesta mena ha crescut només a la Garrotxa, on se’n van registrar 33, mentre que el 2013 n’hi va haver 30. Quant a la resta de comarques, es manté la mateixa tendència a l’Alt Empordà (21) i la Selva (15). En canvi, al Ripollès (70), la Cerdanya (24), el Baix Empordà (15), el Gironès (3) i el Pla de l’Estany (1), hi ha un descens moderat.

D’altra banda, també cal destacar el descens pel que fa a la recerca de persones perdudes, que respecte a l’any passat ha experimentat una baixada del 22%. Si el 2014 es van comptabilitzar 49 actuacions, l’any anterior s’havia arribat a les 63, 14 serveis més.

Salvament marítim

Pel que fa al salvament en medi marítim, continua liderant el rànquing l’Alt Empordà, amb 21 serveis, per sobre dels 13 que es van produir al Baix Empordà i els cinc de la Selva. El total, 39, suposa un descens del nombre d’actuacions respecte a l’any 2013, quan se’n van produir 41. Per la seva banda, la recerca i el rescat en medi fluvial (rius, barrancs i llacs) van caure un 33%: es va passar dels nou durant el 2013 als sis el 2014.

 LES XIFRES

306 actuacions van haver d’efectuar els bombers i els Grae durant el 2013 a les comarques gironines.
182 rescats de muntanya de persones accidentades en el medi natural es van produir a tota la demarcació.

Un centenar de boletaires

Durant el 2014, els Bombers de la Generalitat han hagut de treballar en el rescat i la recerca d’un centenar de boletaires a tot el territori català. Les actuacions no s’han centrat en una mateixa comarca, sinó que s’han repartit per una trentena. A les comarques gironines s’han produït casos que malauradament no han acabat bé. El 13 de setembre, un boletaire de 72 anys va morir per causes naturals a Espinavell. Aquell mateix mes, un veí de Santa Coloma de Farners, de 61 anys, va morir en estimbar-se amb el seu vehicle tot terreny a Riudarenes.

Dos excursionistes sancionats i un cas pendent d’estudi

El Departament d’Interior ha tingut aquest any damunt la taula dos casos de persones rescatades que han comès alguna negligència i que haurien d’abonar una sanció. El primer dels casos va tenir lloc el 17 d’agost, quan dos excursionistes es van desorientar quan baixaven del Puigmal. Van trucar al 112 per dir que es feia de nit i no trobaven el cotxe. Finalment el van trobar, però no van avisar els serveis d’emergència que ja estaven sans i estalvis. Ni tan sols ho van fer quan es van creuar amb els vehicles dels bombers que els buscaven. Interior els va sancionar amb 839 euros. És el tercer rescat que es cobra a les comarques gironines des del 2009.

L’altre cas es va produir el 29 de setembre al far d’Empordà durant el període de forts aiguats. Un vehicle va quedar atrapat sota un pont de la C-31 malgrat que la carretera estava tallada i abalisada pels bombers. El conductor no va fer cas de la senyalització i va quedar atrapat. Aquest cas encara està en estudi i no s’ha decidit si se sancionarà el conductor.

JORDI MARTÍ

“A les Lloses hi va haver molts problemes i poca sort”

Òscar Pinilla

Jordi Martí Foto: BOMBERS.

El Grup d’Actuacions Especials (Grae) és un equip de bombers especialitzats en rescats en llocs de difícil accés. N’hi ha tres –a Bellaterra, la Seu d’Urgell i Olot–, i tres de voluntaris –a la Pobla de Segur, Camprodon i Vielha–. Jordi Martí és el cap de l’equip a la Garrotxa.

Quina valoració podríem fer de la campanya del 2014?
Si fem cas de les xifres, podem dir que segueixen la tendència de l’any anterior. Les comarques catalanes amb més rescats i recerques continuen sent el Ripollès, el Berguedà i l’Alt Empordà.
Quin és el motiu?
Al Ripollès, perquè és un territori que té fàcil accés a la muntanya. I, com més gent hi vagi, més probabilitats hi ha que es produeixi un accident. A l’Alt Empordà passa perquè és una zona molt extensa amb parcs naturals, camins de ronda i rutes en bicicleta.
Quan hi ha més actuacions?
Entre la primavera i la tardor. A l’estiu sempre es dobla el nombre de serveis. Durant les vacances no baixem mai de les 50 o 60 actuacions.
La gent sol anar preparada?
La gran majoria dels rescats que hem hagut de fer han estat per accidents, desorientacions o canvis sobtats del temps. Però tan sols hi ha hagut sis excursionistes que han estat multats per haver actuat de manera negligent.
Els sindicats diuen que fan falta 4×4, i això va dificultar el rescat dels joves morts a les Lloses.
Sempre fan falta més vehicles. Però, en aquest cas, no hauria canviat res. Va ser un cúmul de problemes i ens va faltar el factor sort. Sobretot va faltar la comunicació amb l’accidentat.
El mòbil és un element vital?
És una eina bàsica que ens permet estar en contacte amb l’accidentat o el desaparegut. És per això que, sempre que es va a la muntanya, cal tenir la bateria carregada al màxim i no gastar-la innecessàriament, perquè ens pot treure d’una situació greu. A banda del mòbil, sempre cal anar equipat amb roba i calçat adequat, mapes, GPS, aigua i aliments.

 Publicat a El Punt Avui.
Comarques Gironines 09-02-2015

You must be logged in to post a comment.