Un segon temporal de pluges colpeja Catalunya

Del 2 al 7 de novembre ja es va viure una setmana de precipitacions abundants

Durant el dia d’ahir va ser estrany el moment en què la pluja va donar un respir a Catalunya. Ja ho va predir dilluns el Servei Meteorològic de Catalunya, i no es va equivocar en anunciar “l’arribada d’un front que donarà lloc a un nou episodi de precipitacions generals entre dimarts i dimecres”. De fet, les fortes pluges d’ahir van obligar a tancar l’estació del metro de Passeig de Gràcia (línia 4) durant tres hores, a tallar carreteres com per exemple la N-340, a interrompre la circulació de trens entre Tarragona i les ciutats de Reus i Valls i altres incidències que van tenir lloc en només 24 hores.

A mitja tarda Protecció Civil va elevar de prealerta a alerta el pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) “a causa dels efectes del temporal a la zona de Tarragona i la previsió d’evolució en les properes hores cap a la demarcació de Barcelona i sud de Girona”.

El temporal es manté fins avui, segons el Servei Meteorològic

Els xàfecs es van iniciar la matinada de dimarts pel sud del país. Amb el pas de les hores es van estendre a la resta del territori i es van concentrar, a partir de mitja tarda, a la meitat est de Catalunya, on es mantindran avui, segons el Servei Meteorològic.

A les sis de la tarda el balanç del dia era revelador: els Bombers de la Generalitat van fer un total de 98 sortides 28 avisos al matí a Tarragona i 24 a la zona metropolitana nord a la tarda i el telèfon d’emergències 112 va atendre 300 trucades relacionades amb les pluges, només 90 entre les cinc i les set de la tarda. A més, el Servei Meteorològic va emetre tres avisos per ahir i avui: un per intensitat de pluja superior als 20 litres en 30 minuts, un altre per acumulacions de pluja superior als cent litres en 24 hores i un per l’estat de la mar per onades superiors als 2,5 metres d’alçada.

A causa de l’aigua acumulada per filtracions procedents de l’exterior, a dos quarts de tres del migdia els trens de la línia 4 del metro de Barcelona van deixar de parar a l’estació de Passeig de Gràcia, en totes dues direccions. Els treballadors van retirar l’aigua i van delimitar les zones segures per al trànsit de passatgers i a les cinc de la tarda, aproximadament, es va poder reobrir l’estació. Segons TMB, només es va inundar l’estació de la línia 4.

La quantitat d’aigua provoca diverses incidències a tot Catalunya

Tarragona, la més afectada

Si hi hagués un manual d’e­fectes de les pluges, ahir es va complir fil per randa amb tota la potència al Camp de Tarragona, tret de la xarxa elèctrica, que va resistir, i de l’aeroport de Reus, que va haver de tancar del tot perquè no té activitat comercial des del passat 6 de novembre, dia de l’últim vol de Ryanair.

Les carreteres de sempre també van quedar inundades i van resultar impracticables: la N-340 en els dos sentits als barris de Ponent de Tarragona i al municipi de la Canonja, la T-11 entre Reus i Tarragona, els accessos al polígon petroquímic sud i al polígon comercial de les Gavarres, l’autovia de Tarragona a Salou i la via local de Salou a Vila-seca.

També va caldre tallar les vies de tren entre Tarragona i Salou i Tarragona i Reus fins passades les tres del migdia i, per tercera vegada en menys d’un mes, el barranc de Barenys es va tornar a desbordar. Les comarques de l’interior són les que van rebre més aigua, amb els rècords de l’Espluga, amb 115 litres per metre quadrat, o els 97 de Cornudella, al Priorat. Tanmateix, el litoral va patir més mal amb registres inferiors però també molt abundants: 85 litres a Cambrils, Tarragona i Reus.

De les desenes d’intervencions dels bombers, destaca el desallotjament de 70 alumnes i quatre professors aïllats en un barracó del CEIP Ponent de Tarragona, i la caiguda d’un balcó a Reus que no va provocar danys personals.

Publicat:  El Publico Catalunya
16-11-2011

Leave a Reply