Web 2006-2010

Visita la web anterior de la Plataforma.

La tradició impera

Els alumnes catalans porten l’uniforme clàssic compost de pantaló o faldilla, polo, jersei i sabata foscaEl preu d’un conjunt és d’uns cinquanta eurosAlguns centres escolars l’han incorporat a petició de les famílies

Laura Nicolás

Al País Valencià o a Madrid és habitual veure alumnes d’uniforme vestits amb texans i una dessuadora. A Catalunya, en canvi, la majoria de centres escolars opten pel classicisme.
Així, és habitual veure els nens amb pantaló, polo i jersei, mentre que les nenes porten faldilla, polo i jaqueta. Una sabata tradicional i fosca també és un complement imprescindible, mentre que l’ús de corbata no està tan generalitzat.

“A Catalunya, l’uniforme és vigent bàsicament en les escoles religioses i en centres que s’emmirallen en el model anglès”, explica Josep Manuel Prats, president de la Fapel, la federació que aplega els pares d’alumnes de l’escola privada i concertada. Fora de Catalunya, sí que s’ha generalitzat l’ús d’uns uniformes més moderns i còmodes que no marquen diferències entre nens i nenes.
No obstant això, en centres com ara el col·legi Sant Gabriel de Sant Adrià de Besòs –que va recuperar l’uniforme el curs 2009/2010–, els alumnes d’educació infantil van amb dessuadora i samarreta. També han desterrat la faldilla.

Pel que fa al cost, diversos experts consultats coincideixen a dir que el preu d’un conjunt clàssic és d’uns cinquanta euros. Les famílies els solen comprar a l’establiment que l’escola els indica: un centre comercial o una botiga del barri. També hi ha casos en què els ven el col·legi mateix. El Corte Inglés, que és un dels principals subministradors d’uniformes, té com a clients unes 200 escoles.

Durant els últims anys, hi ha hagut casos de centres en què s’ha incorporat l’uniforme a petició de les famílies “que començaven a tenir problemes amb els fills per les marques de roba, etc.”, explica Prats. La implantació es pot fer de diverses maneres, a l’inici de curs o de manera gradual en els diferents cicles educatius. També es pot decidir excloure’l d’algunes etapes com ara la secundària o el batxillerat.

Tot i això, el president de la Fapel considera que “la tendència és que s’elimini l’uniforme”. Carles Armengol, de la Fundació Escola Cristiana, explica que malgrat que els casos en què es planteja recuperar l’uniforme són pocs, “sí que s’estan incorporant en els reglaments de règim intern dels centres criteris en la manera de vestir”. També s’està replantejant l’ús més generalitzat de la bata.

 Publicat a
Avui 31-03-2011

You must be logged in to post a comment.